Οι 7 τροφές που ανοίγουν την όρεξη

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Η κατανάλωση οποιαδήποτε τροφής, ακόμη και με ελάχιστες θερμίδες, προκαλεί το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την πείνα.

-Advertisement-

Το πόσο πλήρης όμως θα νιώθετε και για πόσο διάστημα ποικίλει ανάλογα με το είδος των τροφών. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού.

Αντίθετα, τροφές που δεν περιέχουν αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να σας ωθήσουν να πεινάσετε νωρίτερα.

Δείτε επτά τροφές που μπορεί να επισπεύσουν το αίσθημα της πείνας:

Πολύσπορο ψωμί

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και πιο επεξεργασμένο σε σχέση με άλλα ψωμιά ολικής άλεσης που φτιάχνονται από ένα είδος δημητριακών (βρώμη, κινόα κλπ.). Είναι επίσης φτωχό σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Συνδυάστε το με υγιεινά λιπαρά, όπως το φυστικοβούτυρο, τα αυγά ή το αβοκάντο για να μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Χυμοί φρούτων

Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά καθόλου πρωτεΐνες και λιπαρά. Παρότι κάποιοι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν 3-4 μερίδες φρούτα και λαχανικά, όταν τους καταναλώσει κάποιος διαπιστώνει ότι δεν χορταίνει, όπως εάν τα κατανάλωνε στην αρχική τους μορφή.

Πράσινα smoothies

Ανάλογη περίπτωση είναι τα smoothies, που μπορεί να είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε σάκχαρα φρούτων, αλλά δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να πεινάτε πολύ γρήγορα. Για να παρατείνετε το αίσθημα πληρότητας, αντικαταστήστε κάποια συστατικά με φρούτα που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο ή η καρύδα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ασπράδια αυγού

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Προτιμήστε τα ολόκληρα αυγά, καθώς ο κρόκος τους περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως η λουτεΐνη και σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη του άσπρου μέρους του αυγού αποτελούν πλήρη τροφή.

Γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά

Μπορεί το γάλα και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά να έχουν λιγότερες θερμίδες, είναι όμως και λιγότερο χορταστικά. Επειδή δεν έχουν λιπαρά, τα οποία επιβραδύνουν τη διάσπαση του σακχάρου (λακτόζη) που υπάρχει φυσικά στο γάλα, ο οργανισμός τα «καίει» πιο γρήγορα. Εάν δεν θέλετε να φάτε πλήρη γαλακτοκομικά επιλέξτε όσα έχουν 2% λιπαρά.

Τουρσί

Τα τουρσιά είναι ωφέλιμα για τη λειτουργία του εντέρου λόγω των καλών βακτηρίων που περιέχουν. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ αλμυρά για να συντηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα. Το αλάτι προκαλεί δίψα και πείνα. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε με μέτρο και να πίνετε άφθονο νερό ώστε να καταπολεμήσετε τη δίψα που μπορεί να την μπερδεύετε με πείνα.

Κράκερ ολικής αλέσεως

Όπως συμβαίνει με το ψωμί ολικής αλέσεως, τα κράκερ ολικής αλέσεως προσφέρουν φυτικές ίνες, αλλά παίρνετε κυρίως υδατάνθρακες και όχι πρωτεΐνη ή λιπαρά. Έτσι δεν θα αισθάνεστε χορτάτοι. Συνδυάστε τα με κάτι λιπαρό όπως το φιστικοβούτυρο, ο καπνιστός σολομός ή λίγο τυρί.

onmed

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *