Δέκα συμβουλές-κλειδιά για να ρίξετε τα τριγλυκερίδια

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Τριγλυκερίδια ονομάζονται τα λιπίδια που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα λόγω αυξημένης πρόσληψης θερμίδων, ζάχαρης ή αλκοόλ. Απελευθερώνονται στο αίμα μέσω της επίδρασης συγκεκριμένων ορμονών και εάν δεν χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας συσσωρεύονται στον οργανισμό και προκαλούν επιπλοκές, οι βασικότερες από τις οποίες είναι το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.

-Advertisement-

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι δυνατό να μειωθούν χάρη σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης και ελέγχου του σωματικού βάρους. Δείτε ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

1. Προτιμήστε τις φυτικές τροφές

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Επίσης, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης που συμβάλλουν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων.

2. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων του αίματος. Βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά, στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης και σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και ο πασατέμπος.

3. Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας

Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο, σε μαγειρικά λίπη, στο λαρδί, στα αλλαντικά, στο κόκκινο κρέας και στην πέτσα των πουλερικών. Προτιμήστε πιο υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο λάδι κανόλα, στο λινέλαιο και στο πίτουρο. Για να πάρετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης χωρίς κορεσμένα λιπαρά, προτιμήστε αντί για το κρέας το ψάρι και τα πουλερικά χωρίς την πέτσα τους.

4. Βάλτε στη ζωή σας τα Ω-3 λιπαρά

Τα Ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Βασική πηγή στη διατροφή μας είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί. Επίσης, μπορούμε να πάρουμε αυτά τα υγιεινά λιπαρά από τα όσπρια, τον λιναρόσπορο και τους ξηρούς καρπούς.

5. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη προωθεί την αύξηση των τριγλυκεριδίων, καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε τα αναψυκτικά, τους χυμούς του εμπορίου, τα ζαχαρωτά και τα γλυκά.

-Advertisement-
=Advertisement=

6. Αποφύγετε τις «κενές» θερμίδες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα και τα αλκοολούχα ποτά λέμε ότι παρέχουν «κενές» θερμίδες επειδή η ενέργεια που δίνουν δεν συνοδεύεται από σημαντική θρεπτική αξία. Οι «κενές» θερμίδες είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και να αποθηκευτούν στο σώμα με τη μορφή λίπους.

8. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης αντί για τα λευκά

Οι επεξεργασμένοι, λευκοί υδατάνθρακες (λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι κ.λπ.) είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

9. Γυμναστείτε

Η γυμναστική συνοδεύεται από καύση θερμίδων, οπότε είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την αύξηση των τριγλυκεριδίων ή να πετύχετε τη μείωσή τους. Στόχος σας πρέπει να είναι τα 30 λεπτά αεροβικής άσκησης την ημέρα.

10 . Διατηρήστε το βάρος σας στα όρια του φυσιολογικού

Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος σημαίνει πιθανότατα και αυξημένα τριγλυκερίδια. Ακόμη και μια μικρή μείωση της τάξης των 5 κιλών μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Εάν ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης δεν οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει εξατομικευμένες λύσεις ή φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγή: healthline.com

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *