Βόρεια Μακεδονία: Επένδυση 2 δισ. ευρώ στον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε στη Βουλγαρία

Lamianow.gr
2 Min Read
Η γειτονική χώρα θέλει να ενισχύσει το ενεργειακό της σύστημα με 200 MW που θα παίρνει από τον πυρηνικό σταθμό

Μέχρι και 2 δισ. ευρώ είναι αποφασισμένη να επενδύσει η Βόρεια Μακεδονία για να συμμετέχει στο μεγάλο βουλγαρικό πρότζεκτ για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε.

Τον περασμένο Αύγουστο η Βουλγαρία εκκίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτών για το πρότζεκτ. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 μεγάλες εταιρείες ανάμεσά τους και πέντε κολοσσοί από Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία και Νότια Κορέα. Οι εταιρείες αυτές είναι η κινεζική «China National Nuclear Corporation», η γαλλική «Framatome», η αμερικανική «General Electric», η κορεατική «Korea Hydro and Nuclear Power» και η ρωσική «Rosatom», η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, η Βόρεια Μακεδονία στοχεύει να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα, με 200 MW από τη συνολική παραγωγή του σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, «η επένδυση αφορά στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου έως 10%, με στόχο τη δυνατότητα χρήσης του 10% της ενέργειας που θα παράγει το εργοστάσιο. Ο σταθμός “Belene” προβλέπεται να είναι εγκατεστημένης ισχύος 2.000 MW, γεγονός που σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέχρι 200 MW».

20 δισ. ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή κ. Vasko Kovachevski της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM», που περιλαμβάνονται στην έκθεση, «στις 22 Αυγούστου, η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της (letter of intent) να επενδύσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού “Belene” στη Βουλγαρία».

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ακριβές κόστος του έργου, η κατασκευή του, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Kovachevski, πιθανόν να ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η «AD ESM» μπορεί να επενδύσει στο πρότζεκτ έως και 2 δισ. ευρώ.

ethnos

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.