Αυξημένη ζήτηση υπάρχει για το κελυφωτό φιστίκι στην χώρα μας. Έκαναν και την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι αλλά ακόμη φαίνονται επιφυλακτικοί να αγοράσουν σε υψηλή τιμή. Πάντως υπάρχουν εμπορικές πράξεις και φέτος δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε όσους διαθέτουν παραγωγή να την πουλήσουν.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώτες εμπορικές πράξεις που έγιναν ήταν στα 9,50 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις και από Ιταλούς εμπόρους. Η φετινή μειωμένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση που όπως κάθε χρόνο θα κορυφωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πάντως είναι νωρίς για να πούμε που θα κάτσει η τιμή φέτος για το φιστίκι».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε μέρα αυξάνει το ενδιαφέρον για αγορά φιστικιού. Ήδη έχουμε πωλήσεις στο Μώλο στα 9,3 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι σύντομα θα φτάσει και στα 9,5 ευρώ. Υπάρχει και ζήτηση από Ιταλούς για αγορά και εξαγωγή 10 τόνων φιστίκια.

Όμως ο συνεταιρισμός προσπαθεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Κάνουμε το ανοικτό χειροδιαλογής φιστίκι που το κόστος του – μαζί με το ψήσιμο – ξεπερνάει το 1 ευρώ το κιλό. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα των φιστικιών και κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε πάντα τα άριστης ποιότητας φιστίκια γιατί είναι εύκολο να καθαριστούν. Επίσης έχουμε απώλεια λόγω υγρασίας μετά το ψήσιμο. Η τιμή χονδρικής για αυτά τα φιστίκια μπορεί να φτάσει στα 11 ευρώ το κιλό.

Επίσης πουλάμε ολόκληρη ψίχα φιστικιού (καραμέλα) – φιστικόψιχα, που η χονδρική τιμή της φτάνει στα 20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αυτό το προϊόν, αρκεί να σας αναφέρω ότι φέτος σούπερ μάρκετ που συνεργαζόμαστε μας ζήτησε 10 τόνους καραμέλα.

Ακόμη και το κέλυφος (τσόφλι) πουλιέται σε καυστήρες για θέρμανση. Φέτος εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε αποθέματα και δεν θα υπάρξει δυσκολία να πουληθεί όλη η φετινή παραγωγή».

Πηγή-Agrotypos.gr

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like