Ιδανικά θέλουμε το κομμάτι που μας αναλογεί να έχει και το τυχερό φλουρί, αλλά ούτως ή άλλως, η βασιλόπιτα είναι το γλυκό της ημέρας. Εάν μάλιστα θέλεις να τη φτιάξεις με τα χεράκια σου, τότε παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία! Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.
Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη», συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο.
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος». Βασιλόπιτα τσουρέκι, κέικ, παραδοσιακή, με σοκολάτα, light, βασιλόπιτες για όλα τα γούστα.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές
- Εύκολη βασιλόπιτα – Στέλιος Παρλιάρος
- Παραδοσιακή – Αργυρώ
- Με σοκολάτα – Στέλιος Παρλιάρος
- Light – Δημήτρης Γρηγοράκης
- Με µαστίχα, λεµόνι και µαρέγκα – Σπύρος Αρτελάρης
- Σε cupcake