Γλυκό σταφύλι! Η Ντίνα Λάγιου αποκαλύπτει τη συνταγή μιας γλυκιάς μαγείας σε γυάλινο βαζάκι

LamiaNow News
LamiaNow News 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/05/31 at 2:32 ΜΜ
2 Min Read
stafili

Γλυκά του κουταλιού! Κομμάτι της κληρονομιάς μας, που το φυλάμε καλά κλεισμένο σε γυάλινα βαζάκια,  για να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Φτιάχνουμε το πιο αγαπησιάρικο γλυκό για να συντροφεύσουμε το τσάι ή για να δώσει μια ξεχωριστή πινελιά στο γιαούρτι ή την κρέμα.

Είναι ένα γλυκό που θέλει το χρόνο του, οι γιαγιάδες λένε ότι είναι το γλυκό που γίνεται μόνο του, χωρίς τη δική μας φροντίδα.

Το ωραιότερο το δοκίμασα στη Γραμμένη Οξυά, ένα πανέμορφο χωριό στις κορυφές των Βαρδουσίων.

stafyli glyko 2

Χρόνος αναμονής 1 νύχτα ψυγείο + κουζίνα / Χρόνος παρασκευής συνολικά 30 λεπτά / Εύκολη

Γλυκό σταφύλι με βανίλια  

Υλικά για 1 βάζο

1 κιλό σουλτανίνα ή άλλο σταφύλι χωρίς κουκούτσι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 ml νερό εμφιαλωμένο

2 φύλλα αρμπαρόριζας

1 βανίλια σε σκόνη

Επιλεκτικά

20 – 30 αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς φλοιό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το σταφύλι και αφού το σκουπίσουμε λίγο το βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.

Το αφήνουμε όλη τη νύχτα.

Το πρωί βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αδειάζουμε σε κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 7-10 λεπτά.

Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μια ημέρα να κρυώσει και να αναδυθούν τα αρώματα.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και βράζουμε ανακινώντας την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό μας.

Λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά.

Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και κλείνουμε το καπάκι ερμητικά.

Αναποδογυρίζουμε για μια νύχτα και έτοιμο για χρήση….

Συνταγή : Nτίνα Λάγιου, Εντευκτήριο Γραμμένης Οξυάς, Βαρδούσια

272143486 1690721354601157 8137463864874416029 n 1

Μικρά μυστικά

Όταν βάζουμε τη βανίλια προσθέτουμε αν θέλουμε και τα αμύγδαλα όπως κάνουν συνήθως στα ορεινά, γιατί η αυθεντική συνταγή δεν είχε αμύγδαλα.

zoumeoraia.okmarkets.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content