Τσίπρας: Είμαστε κόμμα εξουσίας

46
SHARES

Διαβάζονται

«Ιστορική αλλά και συμβολική στιγμή» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως τα μέλη της ΚΕ κλίνονται αν συζητήσουν «για τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου στη βάση ενός κειμένου βάσης το οποίο εκκινεί από το 2012 και την μεγάλη πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση – αντιπολίτευση, απέναντι στα κόμματα του παλιού καθεστώτος της χρεοκοπίας διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την σκληρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019.»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο απολογισμός «Δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική.

Έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους προοδευτικούς, στους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Που ως γνωστόν δεν τόλμησαν ποτέ να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους» σημειώνοντας πως «Θέλουν να επενδύσουν και επενδύουν πάντοτε στη λήθη.

Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά» σημείωσε.

«Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Η Αριστερή και Δημοκρατική μας παράδοση μας επιβάλει άλλη κουλτούρα, άλλο ήθος, άλλη ποιότητα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του σημειώνοντας

«Και ακριβώς επειδή είναι αδιαμφισβήτητο, οι αντίπαλοι μας διαρκώς επιχειρούν να διαγράψουν την διακυβέρνηση 2015-2019 και εστιάζουν την κριτική τους αποκλειστικά στο πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης.

Όμως το έχω πει και θα το ξαναπώ: χωρίς εκείνη την σκληρή διαπραγμάτευση η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στην μέγγενη των Μνημονίων.

Διότι παρά τον συμβιβασμό ήταν εκείνη η διαπραγμάτευση και η σύγκρουση που ανέδειξε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ.

Και μετέτρεψε την Ελλάδα, στη διεθνή κοινή γνώμη, από το μαύρο πρόβατο στη χώρα που διεκδικεί το δίκιο της

Και τους έλληνες από τους δήθεν τεμπέληδες που θέλουν να ζουν με δανεικά, σε αυτούς που άδικα πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας.

Και αυτή διαπραγμάτευση ήταν που δημιούργησε τιε μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές ρωγμές στην Ευρώπη.

Ρωγμές που έδωσαν μετά τη δυνατότητα μέσα από συμμαχίες, για παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας που ανακούφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παρά τη Μνημονιακή συνθήκη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του σημειώνοντας επίσης πως «πολλές φορές έχει σημασία να πολεμάς ακόμη και αν δε μπορείς να κερδίσεις τη μάχη».

«Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Υπήρξαν και αστοχίες.

Το κείμενο του απολογισμού μας επιχειρεί να τις εντοπίσει, να τις αναλύσει και να τις εξηγήσει. » σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η επόμενη μέρα και τα ερωτήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ερωτήματα που το κόμμα οφείλει να απαντήσει και να «διορθώσει» φέρνοντας μάλιστα το εξής παράδειγμα:

«Όταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημεάινει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο.

Στη δική μας πλάτη, όμως.

Και σε θέση κρίσιμης ευθύνης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «το πολιτικό σκηνικό πολύ πιο σύντομα από ότι φανταζόμασταν, μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, είναι εξαιρετικά ρευστό.»

Πρέπει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει οργανικό του κομμάτι

«Χάρη στην ψήφο του ελληνικού λαού, είμαστε η κύρια δύναμη της μεγάλης αριστερής προοδευτικής, δημοκρατικής, παράταξης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως «οι εξελίξεις μπορούν να είναι ραγδαίες».

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την διεύρυνση του κόμματος σημείωσε πως είναι «αναγκαία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Να οργανώσει μια πλατειά, κοινωνική, μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση».

«Πρέπει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχτηκε στο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και ο ίδιος οργανικό μας κομμάτι.

Να αναδιαμορφώσει, να συμμετάσχει, να έχει λόγο και δύναμη σε αυτό που τον αφορά.

Την πορεία μας, τους στόχους μας, τον προσανατολισμό μας.

Και για να φτιάξουμε ένα τέτοιο κόμμα, ένα μαζικό αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα πρέπει και να ανασυγκροτηθούμε και να διευρυνθούμε και να μετασχηματιστούμε. »

reader

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Τελευταία ενημέρωση

radiolamia

Σχόλια

konstantinos_kolovos