Τραμπ: Δεν είναι αναγκαία η εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
2 Min Read

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει άριστες σχέσεις με τον Κινέζο ομόλογό του – Παραδέχτηκε όμως το εξής: «Προς το παρόν, έχουμε μια μικρή κρίση» – Σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε, νωρίτερα, ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

-Advertisement-
Νέο σκληρό μέτωπο με το Πεκίνο ανοίγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εν μέσω προεκλογικού πυρετού υπογραμμίζει την καλή πορεία της οικονομίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, επιμένοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, μια μερική συμφωνία δεν με ενδιαφέρει», εξήγησε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Δεν νομίζω ότι την χρειαζόμαστε (τη συμφωνία) πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε να γίνει γρήγορα, αλλά δεν θα ήταν η σωστή συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Είναι μια περίπλοκη συμφωνία, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», επέμεινε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει άριστες σχέσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ. «Αλλά προς το παρόν, έχουμε μια μικρή κρίση», παραδέχτηκε.

Σύμβουλος του Αμερικανού πρόεδρου για θέματα εμπορίου δήλωσε, νωρίτερα, ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

«Έχει ο πρόεδρος επιλογές για να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο; Ναι, οι δασμοί μπορεί να αυξηθούν περισσότερο. Υπάρχουν χαμηλοί δασμοί που θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50 ή 100%», φέρεται να δήλωσε ο Μάικλ Πίλσμπερι σε μια συνέντευξή του που επικαλείται η SCMP.

Από τον Μάρτιο του 2018, ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *