Τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο 13χρονου – Η ποινή

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read
lounapark
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας – Η συγκλονιστική κατάθεση του πατέρα

Σε φυλάκιση πέντε ετών και τεσσάρων μηνών καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο κατηγορούμενους για τον θάνατο ενός αγοριού 13 ετών και τον τραυματισμό της 9χρονης -τότε- αδελφής του σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2014. Πρόκειται για τον Ιταλό συντηρητή παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πρωτοδίκως. Η ποινή φυλάκισης είναι μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους, το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Συγκλονιστική η κατάθεση του πατέρα

Η περιγραφή του πατριού του αγοριού και πατρός του κοριτσιού για το πώς σημειώθηκε το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Ελληνικό ήταν συγκλονιστική. Ο άνδρας ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος και όταν περιέγραψε τη σκηνή που ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ξέσπασε σε κλάματα.

«Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και περνώντας από το λούνα παρκ τα παιδιά μας είπαν “να μπούμε να παίξουμε και εμείς”. Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει “Μιχάλη αέρας τα παιδιά”.

Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γαμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει (κλαίγοντας)».

«Ήταν μια ριπή αέρα, όχι κάτι φοβερό»

Όπως τόνισε ο πατέρας το όλα συνέβησαν με μεγάλη ταχύτητα αλλά δεν ήταν κάποιο ακραίου φυσικό φαινόμενο που προκάλεσε το δυστύχημα: «Ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό.

Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

«Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας»

Όπως επισήμανε ο μάρτυρας τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να είχε χτυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχε μια περίφραξη, ένα σχοινί. Έγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.

Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».

Μητέρα αγοριού: Δεν είχε καθόλου αέρα – Άκουσα τον μικρό να λέει στην κόρη μου «κρατήσου»

Ακριβώς τις ίδιες ς συνθήκες περιέγραψε στην κατάθεση της και η μητέρα του 13χρονου αγοριού. «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο “Μιχάλη ένας αέρας” και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. Έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν τις αισθήσεις του. Είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα».

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

Αεροναυπηγός: Υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση

Αεροναυπηγός κατέθεσε στο δικαστήριο πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα θα μπορούσε να κάνει ανύψωση το συγκεκριμένο παιχνίδι  και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γι αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση».

«Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας.

Η πρόταση του εισαγγελέα  – Τεράστιες ευθύνες του Δήμου

Η εισαγγελέας πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι, όπως είχε συμβεί και πρωτόδικα. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του οικείου Δήμου. «Προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν  οι ευθύνες του Δήμου,  ο οποίος με πλήρης ασυνειδησία καi αδιαφορία παραχωρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα», ανέφερε.

Τεράστιες χαρακτήρισε η εισαγγελέας ωστόσο και τις ευθύνες των δύο κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι επαφίονταν  μόνο στην στην «τύχη». «Ειπώθηκε πως εαν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλειψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις.

Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει “να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές;” Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας.

Προκύπτουν ευθύνες των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια εν συνειδήση καθώς όφειλαν και εδύναντο να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και το άφηναν εντελώς στην τύχη και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο».

Οι συνήγοροι της οικογένειας, Μαρία Γκέλη και Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας δήλωσαν «με τη σημερινή απόφαση του, το ΜΟΕ επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, καταδίκασε την εγκληματική αδιαφορία, που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι λειτουργοί του λούνα παρκ για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανήλικων χρηστών της επιχείρησης τους. Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες συμπεριφορές».

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *