Του Θωμά Γεώργα / Τίτλοι τέλους για δύο σχολεία της πόλης μας
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Θωμά Γεώργα / Τίτλοι τέλους για δύο σχολεία της πόλης μας

Avatar

Published

on

Φαίνεται πως το να ζητάς τα αυτονόητα έχει καταστεί πολυτέλεια. Ένα από αυτά αποτελεί και η μεταστέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΕΕΕΚ. Το προσωπικό και οι μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020 πρέπει να βρίσκονται και να λειτουργούν σε εγκαταστάσεις διαφορετικές από τις υπάρχουσες στο Κωσταλέξη για λόγους που δεν χρειάζεται να απαριθμηθούν εδώ. Το δικαιούνται. Το αξίζουν.

Η ανάγκη μεταφοράς του σχολείου δεν προέκυψε αυτή τη χρονιά αλλά αποτελεί μια μακροχρόνια απαίτηση που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης που πρέπει να εξυπηρετηθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα  έρχεται όμως να δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συστέγαση των σχολείων 9ου Γυμνασίου και ΕΕΕΕΚ.

To 9o Γυμνάσιο Λαμίας στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο μόλις 5 ετών για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών στο νότιο τμήμα της πόλης.  Το πρόβλημα που δημιουργείται έχει ως εξής: Με τη συστέγαση δεν εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία ούτε του ενός ούτε του άλλου σχολείου. Οι λόγοι αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας, όπου παρόλο που παρουσιάζονται και απαριθμούνται, τελικά ο κ. Γαβρόγλου εγκρίνει τη συστέγαση ως προσωρινή λύση. Το κόστος δε μετατροπής μέρους του ολοκαίνουργιου 9ου γυμνασίου σε χώρο στέγασης του ΕΕΕΕΚ (βιβλιοθήκη και εργαστήριο Φυσικών Επιστημών σε σχολικές αίθουσες και νέο εργαστήριο, μετατροπή προαυλίου σε αίθουσες) ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ.

Αν διαβάσει κανείς τα όσα περιγράφονται στην απόφαση του υπουργού Παιδείας θα αντιληφθεί ότι η λύση της συστέγασης δεν εξυπηρετεί ούτε τους μαθητές του ειδικού σχολείου αλλά ούτε τους μαθητές του γυμνασίου. Κι αν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή πιθανώς να παραβλέπονται από τους γονείς του ειδικού σχολείου είναι λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει γονείς και μαθητές με αποτέλεσμα να προτιμούν την οποιαδήποτε λύση παρά την παραμονή για μια ακόμα σχολική χρονιά στις «εγκαταστάσεις» στο Κωσταλέξη. Σταδιακά τα προβλήματα θα έρχονται στην επιφάνεια με δραματικές συνέπειες. Οι γονείς του ειδικού θα αναζητήσουν σύντομα νέο χώρο που να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών, οι δε γονείς του 9ου γυμνασίου θα προτιμήσουν διαφορετικές σχολικές μονάδες οδηγώντας πολύ πιθανώς στην αποδυνάμωση και συρρίκνωση του σχολείου.

Η λύση πρέπει να είναι άμεση και να διασφαλίζει ότι: 1) οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ θα στεγάζονται το Σεπτέμβριο του 2019 σε διαφορετικές κτιριακές εγκαταστάσεις από τις σημερινές  και 2) θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών μονάδων της πόλης.

Τί μπορεί να γίνει;

Άμεσα, πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια εξεύρεσης ακινήτου που θα στεγάσει το ΕΕΕΕΚ εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του. Εάν το κτίριο είναι δημόσιο, να παραχωρηθεί στο Δήμο το συντομότερο ώστε να καταστεί κατάλληλο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης ιδιωτικού ακινήτου για μίσθωση από το Δήμο. Έχουν εξαντληθεί αυτά τα περιθώρια ;

Μεσοπρόθεσμα, και εφόσον λυθεί το θέμα της προσωρινής μεταστέγασης του ειδικού σχολείου, πρέπει να ξεκινήσει μελέτη εξεύρεσης χώρου για την ανέγερση νέου κτιρίου που θα προορίζεται να στεγάσει οριστικά το ΕΕΕΕΚ. Έχει δρομολογηθεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει σχεδιασμός μόνιμης λύσης εφόσον η εδώ και ένα χρόνο απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται σε προσωρινή μεταστέγαση;

Σε τέσσερεις μήνες από τώρα, ξεκινά το νέο σχολικό έτος. Το στοιχειώδες δικαίωμα των μαθητών του ειδικού σχολείου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης δεν είναι πολυτέλεια. Η βασική υποχρέωση παροχής κατάλληλων κτιριακών υποδομών για τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου δεν πρέπει να θεωρείται βραχνάς. Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης. Η λύση  που θα δοθεί θα είναι ταυτόσημη του επιπέδου που έχει κατακτήσει η τοπική μας κοινωνία.


Ο Θωμάς Γεώργας είναι Καθηγητής Βιολογίας,  Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ως υπότροφος Υπουργείου Παιδείας. Με συμμετοχή στις διοικήσεις συλλόγων Εκπαιδευτικών και των Πολυτέκνων Φθιώτιδας. Έγγαμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

 

Advertisement
13 Σχόλια

13
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
ΓονεύςΠΕΡ. ΚΑΡ.ΦΑΝΗΣ Θ.ΥΣυμμορια Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
Συμμορια
Συμμορια

Τα σχέδια δεν θα τα στείλουν γιατί ξέρουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του 1149/2006(μεγεθος αιθουσών, ύψος μικρότερο των 3 μ στα εργαστήρια κ. α. Πιθανόν να μην έχει τηρηθεί και ο γενικός πολεοδομικος κανονισμός για το κλείσιμο ημιυπαιθριων, ποσοστό κάλυψης επί του οικοπέδου κ.α. Το πιο πιθανό δε είναι να μην έχουν καν οικοδομική άδεια. Αν έχουν ας την παρουσιασουν

Anonymous
Anonymous

Ο Δ/ΝΤΗΣ Δ.Δ.Ε και νέα Περιφερειακή Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΚ/ΣΗΣ πρέπει άμεσα να στείλουν στο υπουργείο τα τροποποιητικά σχέδια του Δήμου Λαμιέων για να λάβουν την έγκρισή του
και να μας πιστοποιήσει την νομιμότητα των σχεδίων η οχι

Anonymous
Anonymous

Αλήθεια ο Δ/ΝΤΗΣ Δ.Δ.Ε είναι ανύπαρκτος; δεν έχει άποψη,το θέμα τον αφορά τόσο πολύ φοβάται να εκφραστεί δημόσια, τρέμει τις επόμενες κρίσεις και φοβάται για την καρέκλα του… ας τοποθετηθεί
μήπως νοιώθει ενοχές γιατί έχει μερίδιο ευθύνης ο ίδιος που έχουν φτάσει τα πράγματα σε αδιέξοδο… η θέση που υπηρετεί είναι υπεύθυνη ας μας δείξει ότι ξέρει να την υπηρετεί…χωρίς να κάνει πολιτική στις πλάτες μικρών παιδιών.
θα περιμένουμε την τοποθέτηση του

Γονεύς
Γονεύς

Σκεπτόμενε ελπίζω να έχεις κάνει αυτή την πρόταση στους αρμοδιους, αλλιώς συνέχισε να κρύβεσαι πίσω απ το πληκτρολόγιο. Και για να μην παρεξηγηθώ, συμφωνώ με την πρόταση όπως και με αυτή που εκφράζεται στο άρθρο.
Κύριοι αφήστε το γυμνάσιο ήσυχο να λειτουργήσει σωστά.

ΠΕΡ. ΚΑΡ.
ΠΕΡ. ΚΑΡ.

Πρώτα πες «όχι», μετά άρχισε της διαπραγματεύσεις. Έτσι θα καταλήξεις σε αυτό πού εσύ θέλεις.

ΦΑΝΗΣ Θ.
ΦΑΝΗΣ Θ.

Γιατί να διαφωνείς με τη Δημοτική Αρχή; Είναι τόσο πιο απλό να περιμένεις ν’ αλλάξει γνώμη…

Anonymous
Anonymous

Πρόταση για οριστική λύση
Το 6ο ΓΕΛ να συγχωνευθεί με το 5ο ΓΕΛ
Το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) να μεταστεγασθεί στις ισόγειες αίθουσες του 6ου ΓΕΛ όπου πληρούνται οι προυποθέσειςισόγειες αίθουσες και εργαστήρια που προβλέπει ο ΝΟΜΟΣ για το συγκεκριμένο εργαστήριο και όχι σχολείο
Στους πάνω ορόφους του 6ου ΓΕΛ να μεταστεγαστεί η Δ.Δ.Ε ΦΘ/ΔΑΣ για να μην πληρώνει ενοίκιο και τούτο είναι εφικτό το μόνο που χρειάζεται ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλό μας:
μιά γενναία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ο σκεπτόμενος

Σας ευχαριστώ

Υ
Υ

Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Κι αυτές λογικά θα αρχίσουν όταν κλείσει το σχολείο για καλοκαίρι.Το θέμα να επανεξεταστεί ΤΩΡΑ.

Anonymous
Anonymous

Αιδώς κύριε καθηγητά δεν απευθύνεστε σε μουζίκους

Συμμορια
Συμμορια

Ο εργολάβος ήδη ζήτησε τα κλειδιά του 9ου Γυμνασιου

Anonymous
Anonymous

Για να κάνουμε ομελέτα χρειάζεται να σπάσουμε αβγά Η πρόταση σας είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Η ανικανότητα Δήμου και της περιφέρειας να κτίσουν σχολείο για να στεγάσει το ΕΕΕΕΚ ώστε να δοθεί οριστική λύση είναι η ουσία του προβλήματος. Εκφράστε ξεκάθαρη θέση δύσκολο…. είστε υποψήφιος. Μπορεί ο συνδυασμός σας να μας ενημερώσει ποια είναι η θέση του και πως θα το αντιμετωπίσει σε περίπτωση που κερδίσετε τον ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ. Παρακαλώ λίγος περισσότερος στους αναγνώστες ο σκεπτόμενος Σας ευχαριστώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο teacher ΝΑ ΓΙΝΕΙ,ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.

teacher
teacher

Το ΕΕΕΕΚ θα μεταφερθει συντομα σε μισθωμενο ιδιωτικο ακινητο. Κι αυτο ειναι το κτιριο του πρωην ιδιωτικου ΜΠΟΥΚΑΛΗ. Θελω να διαβασω τοτε ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ του κ.Γεωργα.

Διαβάζονται