Στην χειρότερη θέση του πίνακα των εμβολιασθέντων βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα και η δυσαρέσκεια –για τις κινήσεις της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμοι και Περιφέρεια)- στους κόλπους της κυβέρνησης, είναι διάχυτη. Όπως προκύπτει από το κυβερνητικό ρεπορτάζ στο πλαίσιο του σχεδίου “Ελευθερία” οι αρμόδιοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την εικόνα που δείχνει η περιοχή μας στο συγκεκριμένο “μέτωπο”.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν συστάσεις στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης  να προβούν σε περαιτέρω προωθητικές ενέργειες υπό την “ομπρέλα” της κυβέρνησης προκειμένου να πείσουν με επιχειρήματα τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το… (μόλις) 31% -των πλήρων εμβολιασμένων- της Περιφέρειας μας είναι το χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικώς και η πίεση στο πρόσωπο του Φάνη Σπανού και των δημάρχων της κάθε περιοχής μεγαλώνει ώστε να μπορέσουν να… πείσουν μέσα σε ένα “ασφυκτικό” χρονοδιάγραμμα.

Μάλιστα όπως διαβάζαμε νωρίτερα στο newsit.gr θα ζητηθεί δε η συνδρομή στην εκστρατεία “Πειθώ”, ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών με επιρροή, πρόσωπα δηλαδή οι οποίοι είναι… influencers, είτε πρόκειται για κάποιο καλλιτέχνη, αθλητή ή άλλο διάσημο πρόσωπο της περιοχής, είτε για τον…  παπά της ενορίας.

Όπως και να έχει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση τόσο για την κυβέρνηση που βλέπει ότι τα… σχέδια επί χάρτου δεν βγαίνουν, τα ταμεία είναι μείον και ο “πέλεκυς” του Φθινοπώρου από πλευράς νέας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης πέφτει σιγά-σιγά.

Όσον αφορά την περιοχή μας, το αν θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να βρει άκρη με την “Μαιρούλα” και τον “Κωστάκη” από το Instagram και το Facebook, τον Φάνη, τον  Θύμιο, τον Μπάμπη, την Βιργινία, την Σούλα, τον Θανάση,  τον Γιώργο η τον  Γιάννη, είναι πραγματικά άξιο απορίας και περισσότερο μοιάζουν ως κινήσεις απόγνωσης αν προσπαθήσουμε να “μεταφράσουμε” αυτή την στιγμή.

Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογίζουμε και κάτι βασικό το οποίο πιθανότατα έχει περάσει στα “ψιλά”, αναφορικά με την περιοχή μας. Η διαχρονικά συντηρητική προσέγγιση που αποτυπώνεται κοινωνικοπολιτικά για μια πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού, η οποία εδράζεται από ένα συγκεκριμένο Status Quo και επαφίεται σε ένα μεγάλο κοινωνικό σύνολο με συγκεκριμένες “κάθετες” προσλαμβάνουσες.

Για να μπορέσει να ανατραπεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται επιχειρήματα και πειθώ σε εκείνους που δεν πείθονται ή φοβούνται και δικαίωμα τους είναι. Και φυσικά, όχι… ψίχουλα. 

-Μήπως τελικά το… 150αρι έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
-Μήπως δεν έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριφερθεί “χοντροκομμένα” στον Έλληνα πολίτη προκειμένου να τον δελεάσει λέγοντας του εμμέσως… ζήτουλα “τσίμπα” ένα 150αρι;
-Μήπως τελικά έχουμε χάσει την μπάλα με τα όσα λέγονται και γράφονται δεξιά και αριστερά από πρεσβευτές και αρνητές του εμβολιασμού;
-Μήπως χρειάζεται μια πιο υπεύθυνη στάση και όχι μια λογική “εξαγοράς”;

Εν κατακλείδι και καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη η οποία πιθανότατα δεν θα αρέσει σε όλους – αλλά δεν γράφω για να είμαι αρεστός -, τα εμβόλια είναι η δυνατότητα μας να επιστρέψουμε σε αυτή την “πολυδιαφημισμένη” από πλευράς  κυβέρνησης “κανονικότητας”. Μιας “κανονικότητα” που για να είμαι ειλικρινής -και όπως το αφουγκράζομαι- μάλλον απομακρύνεται παρά πλησιάζει. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία του λόγου και των πράξεων του, δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι κάνοντας το εμβόλιο (σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί εμείς δεν είμαστε), εκτός από τον εαυτό μας, προστατεύουμε την οικογένεια μας, τον γείτονα, την πόλη, την Περιφέρεια και κατ’ επέκτασιν την χώρα μας. Τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

Για να “χτυπούν” οι “καμπάνες” του κυβερνητικού επιτελείου εναγωνίως, να μπαίνει “χέρι” στην τοπική αυτοδιοίκηση και να…. προσφέρονται χρηματικά δέλεαρ των 150 ευρώ για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν,  μάλλον ο στόχος “Ελευθερία” είναι αρκετά πιο μακριά από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

Και όπως διάβαζα κάπου χθες, αν δεν επιστρέψουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού στις 100.000 ανά / μέρα, σκούρα τα πράγματα…

 

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:Featured