Το τρικ των εργοδοτών για να μετατρέψουν το 8ωρο σε 9ωρο | Εργασία
Connect with us

Εργασία

Το τρικ των εργοδοτών για να μετατρέψουν το 8ωρο σε 9ωρο

Avatar

Published

on

Τρικ των εργοδοτών για να εργάζονται οι εργαζόμενοι περισσότερο χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες αποτελεί το διάλειμμα στην εργασία σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων που έγιναν στο Dikaiologitika News.

Μάλιστα ανάλογη καταγγελία κατατέθηκε και στο opengov.gr όπου βρίσκονται υπό διαβούλευση οι εργασιακές αλλαγές. Όπως καταγγέλεται οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο διαλείμματος στην δουλειά μετατρέπουν το 8ωρο σε 9ωρο χωρίς κανένα έξοδο και χωρίς κανείς να το παίρνει είδηση. Εξάλλου το τελευταίο διάστημα πολλά σωματεία έχουν καταγγείλει την πρόθεση μεγάλων επιχειρήσεων ακόμη και πολυεθνικών να εκμεταλλευτούν το διάλειμμα εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν, οι εργοδότες δηλώνουν 8ωρο στην ΕΡΓΑΝΗ αλλά οι εργαζόμενοι εργάζονται 9ωρο. Η μία ώρα διαφορά δεν πληρώνεται από τον εργοδότη ως υπερωρία αλλά ως διάλειμμα εργασίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αντίδραση των συνδικάτων οι οποίοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε να υπήρχε ρύθμιση στις εργασιακές αλλαγές που να ρυθμίζει το διάλειμμα εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του διαλείμματος εργασίας ορίζεται με ΠΔ του 1999!!!

Ειδικότερα στο Π.Δ. 88/1999 στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους.

Τα διαλείμματα αυτά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας.
Οι λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως η διάρκεια και οι όροι χορήγησής του εφόσον δεν ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή από την κείμενη νομοθεσία, καθορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους για θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και σύμφωνα με την γραπτή εκτίμηση κινδύνου στην οποία θα πρέπει να εκτιμώνται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι κάποιες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως το διάλειμμα δεν υπολογίζεται εκτός 8ωρου, σαν έξτρα δηλαδή, χρόνος. Από την άλλη, υπάρχουν εταιρίες και εργοδότες που προτείνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το μισάωρο διάλειμμα τους εκτός 8ωρου, εκμεταλλευόμενοι αυτό το νομικό κενό που υπάρχει. Να δουλεύουν δηλαδή, κανονικά τις 8 ώρες και το διάλειμμα να μην υπολογίζεται σε αυτές.

Ως ωράριο νοείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται στον χώρο εργασίας και παρέχει την εργασία του υπό τις οδηγίες του εργοδότη του. Το ωράριο ρητά καθορίζεται στην ατομική σύμβαση, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ή του νομίμου ωραρίου τίθενται εν εφαρμογή τα της υπερεργασίας και υπερωρίας με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε εκφράσει την πρόθεση, αλλά δεν προχώρησε, να ξεκαθαρίσει μια για πάντα ότι το διάλειμμα βρίσκεται μέσα στο χρόνο εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος εργάζεται για 8 ώρες ή σε ένα συγκεκριμένο πόστο ή έχει μια ορισμένη μορφή απασχόλησης που τον δεσμεύει.

Καταγγελία-παρατήρηση στο opengov.gr

Μέσα στο opengov.gr όπου έχει τεθεί προς διαβούλευση ο Αναπτυξιακός νόμος και κατά συνέπεια και οι εργασιακές ρυθμίσεις πολλοί έχουν καταθέσει προτάσεις, παρατηρήσεις και καταγγελίες. Μια από αυτές είναι και η καταγγελία που αφορά το διάλειμμα εργασίας:”Τον τελευταίο καιρό στον ιδιωτικό τομέα μία μέθοδος-τέχνασμα που παρακάμπτει τους ελέγχους αλλά και τις πληρωμές των επιπλέον ωρών της ημερήσιας απασχόλησης (υπερεργασίας-υπερωρίας) αλλά και που ουσιαστικά έχει καταργήσει ακόμα και το πλήρες ημερήσιο 8ωρο εργασίας είναι το διάλειμμα εργασίας.

Στο δημόσιο τομέα και σε κάποιους εργοδότες του ιδιωτικού το Διάλειμμα Εργασίας θεωρείται εντός του εργασίμου ημερήσιου χρόνου και δεν παρατείνει το ωράριο εργασίας. Όμως σε άλλους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, το Διάλειμμα Εργασίας δηλώνεται έτσι ώστε να παρατείνει το ημερήσιο ωράριο εργασίας με συνέπεια να εμφανίζονται στις καταστάσεις του ΕΡΓΑΝΗ ακόμα και 9ωρα (!!!) ωράρια εργασίας, με δήθεν ενδιάμεσο διάλειμμα 1 ώρας. Αν και το συγκεκριμένο τέχνασμα έχει καταγγελθεί από σωματεία και εργαζόμενους, ουδεμία ενέργεια έχει προκύψει ώστε να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση αλλά και που το ΕΡΓΑΝΗ κάνει αποδεκτές καταστάσεις με ημερήσια ωράρια εργασίας άνω των 8 ωρών (π.χ. 8.00-17.00 με ενδιάμεσο διάλειμμα 1 ώρας).

Για το άρθ.55 και συγκεκριμένα για την παρ.12 σχετικά με την πρόσθετη εργασία και την προσαύξησή της, με βάσει τα ανωτέρω αν εργαζόμενος με συμφωνημένη 6ωρη ημερήσια απασχόληση δηλωθεί με ωράριο εργασίας πχ. 9.00-16.00 (ήτοι 7 ώρες) και με ενδιάμεσο διάλειμμα 1 ώρας, με αυτό τον τρόπο και θα εργασθεί 7 ώρες χωρίς να λάβει την προσαύξηση του 12% για την επιπλέον ώρα, και ο εργοδότης θα είναι νόμιμος (;) , αλλά και θα απωλεσθούν κρατικά έσοδα από τις εισφορές και τους φόρους της επιπλέον ώρας”.

πηγή : dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το Lamianow στο Instagram

Advertisement
Click to comment

Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
  Εγγραφείτε  
Notify of
Advertisement
konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόσμος1 δευτερόλεπτο ago

Σοκαριστικά στοιχεία: Πάνω από 120 δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές

Η Τουρκία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 – Έκτοτε, 150.000 δικαστές, ακαδημαϊκοί,...

Υγεία16 λεπτά ago

Ποιο ποτό ανεβάζει την πίεση και θέτει σε κίνδυνο την καρδιά

Ανεβασμένη αρτηριακή πίεση και αρρυθμία απειλητική για τη ζωή προκαλεί η κατανάλωση ενός λίτρου ενεργειακού ποτού μέσα σε τρεις μέρες,...

Euroleague30 λεπτά ago

Άλωσε το Κάουνας με φοβερό Καλάθη ο Παναθηναϊκός!

Με όπλο την άμυνα και με κορυφαίο τον απίστευτο απόψε Καλάθη, ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» με 86-85 τη Ζάλγκιρις, έφτασε στο...

Οικονομία45 λεπτά ago

Επίδομα θέρμανσης: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη χορήγησή του

Θέμα ωρών ή ημερών να ανοίξει η εφαρμογή – Στην απόφαση που εκδόθηκε καθορίζονται το ποσό του επιδόματος, οι δικαιούχοι,...

Σύλληψη Ρόμα, Λαμία Σύλληψη Ρόμα, Λαμία
Toπικά49 λεπτά ago

Λαμία: Έπιασαν και τον δεύτερο ληστή που έκλεψε τον παππού στο Αργυροχωρι

Συνελήφθη, χθες (18-11-2019) το μεσημέρι στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, 30χρονος ημεδαπός που αναζητούνταν για διάπραξη ληστείας,...

Νοέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Facebook

Διαβάζονται