To TikTok βαδίζει στα χνάρια του Twitch

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/05/30 at 8:43 ΜΜ
5 Min Read
tiktok

Το TikTok παίρνει μια σελίδα -ή ίσως και πολλές- από το playbook του Twitch. Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή live video, που έγινε διάσημη με διασκευές μουσικής και χορευτικές κινήσεις που συγχρονίζονται με τα χείλη, λανσάρει μια νέα επιλογή συνδρομής για την υπηρεσία TikTok Live, παρέχοντας προνόμια πρόσβασης στο περιεχόμενο των αγαπημένων τους δημιουργών έναντι μηνιαίας χρέωσης. Η πρόσβαση θα περιοριστεί σε επιλεγμένους, προσκεκλημένους χρήστες του TikTok, ως μέρος μιας δοκιμαστικής έκδοσης beta, ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί σε όλους τους διαθέσιμους χρήστες.

Το εργαλείο δημιουργίας εσόδων τροφοδοτεί τους streamers βιντεοπαιχνιδιών στο Twitch εδώ και χρόνια και το TikTok έχει «κρατήσει τις… σημειώσεις του». Το Twitch, το οποίο ανήκει στην Amazon.com, κυκλοφόρησε το 2011 και γνώρισε επιτυχία με βιντεοπαιχνίδια όπως το «League of Legends» και το «Fortnite». Έκτοτε, έγινε η εφαρμογή για όλα τα είδη live streaming, από gamers  -όπως ο “Ninja” Blevins– που επιδεικνύουν τις ικανότητές τους με το joystick στο χέρι, μέχρι μπάντες όπως οι Daft Punk που διαμοιράζουν νέο μουσικό υλικό, ή επαγγελματίες παίκτες, όπως ο Ben Spraggοι οποίοι προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες προβολές από χρήστες που θαυμάζουν τις ικανότητές τους στο πράσινο τραπέζι.

Το live video είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εφαρμογών γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Το TikTok έχει επενδύσει πολλά στο περιεχόμενο live streaming τα τελευταία δύο χρόνια και από το 2020 έχει προσελκύσει στις τάξεις του πολλούς υπαλλήλους του Twitch. Το TikTok μετράει 173 ανοιχτές θέσεις εργασίας, οι οποίες αναφέρονται στο «Live» και 35 στο «gaming», σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Ταυτόχρονα, το Twitch αντιμετώπισε έναν αριθμό παραιτήσεων στελεχών, εν μέσω αλλαγής στρατηγικής που αφορούσε τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από τους ένα εκατομμύριο καθημερινά ενεργούς streamers.

Είναι δύσκολο για τους δημιουργούς να αγνοήσουν την έλξη του ενός δισεκατομμυρίου μηνιαίων ενεργών χρηστών του TikTok και το live streaming στην πλατφόρμα είναι ένας τρόπος που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια ώστε να αυξήσουν τη βάση των θαυμαστών τους. Ορισμένοι streamers του Twitch έκαναν ταυτόχρονα live streaming στο TikTok, ως μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργήσουν το κοινό τους σε όλες τις πλατφόρμες. Ωστόσο, το TikTok Live εξακολουθεί να στερείται σημαντικών χαρακτηριστικών ποιότητας, όπως η ισχυρή ζωντανή εποπτεία και οι εύκολα αναγνωρίσιμες ειδοποιήσεις σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις των θαυμαστών.

twitch

«Μόλις το TikTok ανακαλύψει πώς να βοηθήσει άμεσα περισσότερους δημιουργούς του να αποκτήσουν έσοδα από το περιεχόμενό τους, θα δείτε σίγουρα δημιουργούς να επενδύουν επιπλέον χρόνο στην πλατφόρμα και να διατηρούν μια σταθερή παρουσία εκεί», δήλωσε ο Mike Lee, εκπρόσωπος των Esports, στο United Talent Agency.

Αυτό μπορεί να είναι στα πρόθυρα να αλλάξει. Πρόσφατα, το TikTok παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα ως «μια νέα ευκαιρία δημιουργίας εσόδων για να δημιουργήσετε προβλέψιμο εισόδημα σε μηνιαία βάση, μέσω της συνεχούς υποστήριξης των αφοσιωμένων ακολούθων σας».

Η TikTok αρνήθηκε να αποκαλύψει την τιμή αυτών των συνδρομών. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι μετά τις χρεώσεις του καταστήματος εφαρμογών, οι δημιουργοί θα διαχωρίσουν τα έσοδα από το TikTok κατά 50-50. «Καθώς η λειτουργία εξακολουθεί να είναι ένα πρώιμο πιλοτικό πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στην κατασκευή του προϊόντος και στα σχόλια μερικών από τους κορυφαίους δημιουργούς μας», είπε ο εκπρόσωπος.

Το Twitch έχει επίσης λάβει μέτρα για να διατηρήσει την πίστη των κορυφαίων streamers του. Αναφερόμαστε στο Twitch Partners, ένα πρόγραμμα για 51.500 κορυφαίους streamers που κερδίζουν έσοδα από μηνιαίες συνδρομές τουλάχιστον 5 δολαρίων,  υπογράφοντας συμφωνίες αποκλειστικότητας με την πλατφόρμα. Ορισμένοι streamers αποφεύγουν αυτές τις συμφωνίες αποκλειστικότητας και κάνουν live streaming στο TikTok, ούτως ή άλλως.

Το Twitch έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει τις ρήτρες αποκλειστικότητάς του, ανέφερε το Bloomberg, ως μέρος μιας προσπάθειας αναβάθμισης των δομών αμοιβής των δημιουργών. Προς το παρόν, έχει διευκολύνει τις προσπάθειες επιβολής, ανέφερε ένας εργαζόμενος. Μέχρι το TikTok να ενισχύσει τις δυνατότητές του, το Twitch θα παραμείνει η εφαρμογή για live streaming. Η BBJess χρησιμοποιεί το TikTok για να ωθήσει το κοινό της πίσω στο Twitch, όπου εστιάζει τις προσπάθειές της για live streaming. Αλλά, όπως τονίζει, θα «συνεχίσω να χτίζω το Twitch μου, γιατί αυτή είναι η ασφαλής ζώνη μου».

 

TAGGED: ,
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.