Παραδοσιακό τσουρέκι, κοκορέτσι, μαγειρίτσα και χωριάτικα κουλουράκια. Aυτά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που εμφανίζονται στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι, λίγα από τα οποία ανταποκρίνονται στις διατροφικές απαιτήσεις των vegan. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραλλαγές των πιάτων αυτών που μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής.
Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πεντανόστιμα vegan πασχαλινά πιάτα!
Εναλλακτική μαγειρίτσα
Ξεκινάμε με τη μαγειρίτσα, μια κρεατόσουπα που καταναλώνεται το βράδυ της Ανάστασης και παραδοσιακά περιέχει ψιλοκομμένη συκωταριά και αυγά για να δέσει. Αντί για κρέας, η παρακάτω συνταγή χρησιμοποιεί μανιτάρια και ταχίνι για το δέσιμο της σούπας.
Υλικά
- 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ρύζι γλασέ
- 2 κ.σ. ταχίνι
- αλάτι
- πιπέρι
- το χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά, και τρία φλιτζάνια νερό. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά, και μετά προσθέτετε το ρύζι. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει η σούπα. Ταυτόχρονα διαλύετε το ταχίνι στο χυμό των λεμονιών και σε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτετε το μίγμα στη σούπα και ανακατεύετε μέχρι να ασπρίσει. Τόσο απλά, η vegan μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη!
Δείτε την πλήρη συνταγή εδώ.
Κουλουράκια
Σειρά έχουν τα πασχαλινά κουλουράκια, που παραδοσιακά φημίζονται για την τραγανιστή τους υφή με το γυαλιστερό άλειμμα αυγού και τη βουτυράτη τους γεύση. Μπορείτε όμως να πετύχετε ένα εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς την προσθήκη βουτύρου και αυγών. Η συνταγή αυτή μπορεί ακόμη να γίνει και πιο υγιεινή, καθώς εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα του λαδιού με πολτοποιημένο μήλο σε αναλογία 3/4 φλιτζανιού μήλο για κάθε φλιτζάνι λαδιού που απαιτεί η συνταγή.
Υλικά
- 3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. κανελόζουμο (οδηγίες για την παρασκευή του παρακάτω)
- ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ λεμόνι χυμό
- 1 κ.γλ. σόδα
- ¼ φλ. τσίπουρο
- 1½ φλ. σουσάμι (προαιρετικό)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου 1.200 γρ.)
Εκτέλεση
Φτιάχνετε το κανελόζουμο βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει.
Καβουρδίζετε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και το αφήνετε κι αυτό να κρυώσει. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό, καθώς το σουσάμι θα καλύψει τα κουλουράκια. Εάν θέλετε, μπορείτε να το προσπεράσετε.
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ χτυπάτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτετε στο μίγμα ζάχαρης. Η αντίδραση είναι σημαντικό να γίνει τελευταία στιγμή, οπότε περιμένετε μέχρι να έχετε έτοιμα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το κανελόζουμο και το τσίπουρο. Στα υγρά υλικά προσθέτετε το ένα κιλό αλεύρι και, εάν χρειάζεται, σιγά σιγά και το υπόλοιπο.
Η ζύμη που θα προκύψει πρέπει να είναι απαλή στην υφή και λαδερή. Προσπαθήστε να μην τη δουλέψετε πολύ, έτσι ώστε να μη σκληρύνει. Πλάθετε τα κουλουράκια στο σχήμα της προτίμησής σας. Εάν θέλετε, τα βουτάτε στο σουσάμι πριν τα ψήσετε στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Δείτε την πλήρη συνταγή εδώ.
Τσουρέκι
Κανένα πασχαλινό τραπέζι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς το τσουρέκι του! Η παρακάτω συνταγή θα σας δείξει πώς να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο τσουρέκι χωρίς βούτυρο και αυγά, και υποκαθιστώντας το άλειμμα μελιού με σιρόπι αγαύης.
Υλικά
- 10 γρ. μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
- 140 γρ. νερό χλιαρό
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ κ.γ. μαστίχα
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- ¼ κ.γ. κάρδαμο
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. σπορέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. κοφτή σιρόπι αγαύης
- 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Για το προζύμι, βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, και το χλιαρό νερό στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα γουδί χτυπάτε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο και 1 κ.γ. από τη ζάχαρη μέχρι να σπάσουν τα υλικά. Προσθέτετε το μίγμα στον κάδο του μίξερ με το προζύμι, μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα διαφορετικό μπολ, διαλύετε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι στον χυμό πορτοκάλι. Όταν διαλυθεί, προσθέτετε το σπορέλαιο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το μίγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για οχτώ με δέκα λεπτά. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ελαστική ζύμη.
Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο, την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, την τυλίγετε σε μεμβράνη, και την αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μια ώρα).
Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθετε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα μήκους 40-50 εκατοστών. Ενώνετε προσεκτικά τις άκρες τους στη μία πλευρά και πλάθετε τις λωρίδες στο παραδοσιακό σχήμα πλεξούδας. Τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει για 20-30 λεπτά ενώ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Σε μια κούπα, διαλύετε το σιρόπι αγαύης σε 1 κ.σ. νερό και το απλώνετε με ένα πινέλο στην επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου, ψήνετε για 35-40 λεπτά, κι έχετε στα χέρια σας ένα μοναδικό vegan χειροποίητο τσουρέκι!
Δείτε την πλήρη συνταγή εδώ.
Vegan… κοκορέτσι
Και φτάνουμε έτσι στο πιο κεντρικό ίσως πιάτο του Πάσχα, πέραν ασφαλώς του αρνιού. Πρόκειται φυσικά για το κοκορέτσι, μια εκδοχή του οποίου μπορούν να απολαύσουν και οι vegan. Η παρούσα συνταγή χρησιμοποιεί κιμά σόγιας, μανιτάρια, και διάφορα μπαχαρικά για να αποδώσει τη γεύση του κοκορετσιού, ενώ τυλίγεται με μακαρόνια για να παραμείνει πιστή στην εμφάνιση του παραδοσιακού πιάτου.
Υλικά
- 2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
- 2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
- βαλσάμικο ξύδι
- 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 10 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
- 1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
- 1,5 κ.γ. κάρυ
- 2 κούπες αλεύρι γλουτένης
- 150 γρ. μακαρόνια πλατιά ψημένα
- καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
Μαρινάρετε τα μανιτάρια στο βαλσάμικο ξύδι για 1-2 ώρες (προαιρετικά). Ζεματίζετε τον ξερό κιμά σόγιας για 5 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό και στραγγίξτε τον με τα χέρια σας. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε τον κιμά σόγιας, τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, και τελευταίο το αλεύρι. Αναμιγνύετε μέχρι να έχετε στα χέρια σας ένα σφιχτό ρολό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τοποθετείτε το ρολό σε λαδόκολλα ή σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να σφίξει και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Ανακατεύετε τα βρασμένα μακαρόνια με την πάπρικα και λίγο κάρυ. Αφαιρείτε τον κορμό από το ταψί και τον αφήνετε να κρυώσει όσο στρώνετε τα μακαρόνια. Τοποθετείτε τον κορμό πάνω στα μακαρόνια και τυλίγετε, ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με κοκορέτσι. Ξαναβάζετε το σκεπασμένο πλέον ρολό στο φούρνο για 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Έχετε έτσι μια εναλλακτική και vegan friendly εκδοχή του παραδοσιακού πασχαλινού εδέσματος!
monopoli.gr