Οδεύαμε προς τα τέλη Μαϊου όταν μετά την καραντίνα, άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμα των εμπορικών και των καταστημάτων εστίασης.
Λίγα 24ωρα πριν την επανεκκίνηση της αγοράς, βροχή τα ρεπορτάζ για τα μέτρα βάσει των οποίων θα λειτουργούσαν με ασφάλεια απέναντι στον κορωνοϊό οι επιχειρήσεις. Δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς μετέδιδαν νυχθημερόν εικόνες ιδιοκτητών καταστημάτων με τις μεζούρες ανά χείρας να μετρούν τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, να τοποθετούν αντισηπτικά σε κάθε τραπεζάκι, ή στα εμπορικά πωλήτριες με τον ατμοκαθαριστή ανά χείρας –η χείρα ντυμένη με ιατρικό γάντι- να δείχνουν πως θα γίνεται η απολύμανση των ρούχων μετά από κάθε δοκιμή του πελάτη, κάθε πότε θα απολυμαίνονται οι πάγκοι, τα δοκιμαστήρια και πάει λέγοντας. Όλα αυτά και άλλα πολλά και μάλιστα, πολύ σχολαστικά.
Και ναι. Όλα αυτά έγιναν πράξη για την πρώτη ημέρα έναρξης. Ίσως να κράτησαν και μια ολόκληρη εβδομάδα..
Και μετά τι;
Και μετά επανήλθαμε στην “κανονικότητα”. Τα γάντια τελείωσαν, οι ατμοκαθαριστές ξεχάστηκαν, τα αντισηπτικά λιγόστεψαν, οι μεζούρες δεν κράτησαν εν τέλει μακριά τον συνωστισμό. Χαλαρώσαμε. Μέχρι που φτάσαμε στον Οκτώβριο μετά από ένα καλοκαίρι με ανοιχτά σύνορα, τουρισμό, ανταλλαγή πληθυσμών, χαλαρότητα στα μέτρα, συνωστισμό στις συγκοινωνίες, σε στέκια ή σε «υπαίθρια πάρτι» να μετράμε 865 νέα κρούσματα και 6 θανάτους σε μία μόνο μέρα. Και οδεύουμε για νέο ρεκόρ…
Όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων ανά νομό τόσο ανεβαίνει και η ένταση των μέτρων της πολιτείας ως προσπάθεια να μπει φρένο στην μετάδοση του κορωνοϊού. Τα τοπικά lockdown είναι πλέον γεγονός και ίσως αργά ή γρήγορα φτάσει και η σειρά της Φθιώτιδας η οποία προς το παρόν παραμένει σταθερά στο επίπεδο 2.
Άραγε για πόσο;
Ίσως αν είχαμε τηρήσει όλα εκείνα τα μέτρα – όχι μόνο οι πολίτες αλλά κυρίως η πολιτεία – σήμερα η κατάσταση να ήταν καλύτερη. Ο αριθμός των κρουσμάτων και κυρίως των νεκρών εξαιτίας του ιού, να ήταν μικρότερος.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν. Άλλωστε ουδείς αναμάρτητος. Είναι όμως η στιγμή που θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μετρήσουμε τι αποτέλεσμα είχε η χαλαρότητα μας και η τάση μας για «επανάσταση» κατά των μέτρων. Ή η υποκριτική συμπεριφορά μας με τα μέτρα που φέραμε «στα μέτρα» μας. Τη μάσκα –σκουλαρίκι ή τη μάσκα –θήκη για πηγούνι μόνο και μόνο για το φόβο του προστίμου. Τον συνωστισμό μας σε ιδιωτικά ή δημόσια σημεία σαν η πολυκοσμία να είναι η μόνη προϋπόθεση της διασκέδασης. Τις πολυπληθείς τελετές, σαν το ζητούμενο να είναι όχι καθαυτό το ιερό μυστήριο αλλά ο αριθμός των προσκεκλημένων που θα παρευρεθούν. Ας μην ξεχνάμε τις περιοχές που «κοκκίνισαν» από κρούσματα μετά από γάμους, κηδείες, μνημόσυνα.
Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε πολύ το θέμα της τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας και της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει ο καθένας από εμάς πρώτα με τον εαυτό του, σε έναν ειλικρινή διάλογο για τη στάση μας και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί…
Πάμε για «πορτοκαλί»;
Η Φθιώτιδα και ειδικότερα η Λαμία δεν μπορούν να εξαιρεθούν του κορωνοϊού. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των κρουσμάτων εφόσον πανελλαδικά ο αριθμός τους ανεβαίνει δραματικά.
Τι γίνεται όμως με τα τεστ; Μήπως οι διαρκείς ανακοινώσεις για αρνητικά αποτελέσματα δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα; Μήπως τελικά δεν είναι όλα όσο καλά ακούγονται;
Το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας καταγράφηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε 2 εργοστάσια, σε έναν γιατρό του Νοσοκομείου Λαμίας και σε έναν στρατιωτικό. Τα μοριακά τεστ στα μέλη των οικογενειών τους έδειξαν πως από τον ιό μολύνθηκαν στενά συγγενικά πρόσωπα.
Τα μαζικά τεστ –rapid test – στα οποία υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ατόμων από το επαγγελματικό τους περιβάλλον ήταν όλα αρνητικά.
Κάτι τέτοιο, όσο ωραίο και αισιόδοξο και αν ακούγεται, δημιουργεί και απορίες. Γίνεται η Λαμία να έχει νικήσει την στατιστική;
Τα rapid test είναι γρήγορα αλλά όχι απολύτως αξιόπιστα. Ο Παγκόσμιος οργανισμός τα προτείνει μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και όχι για διάγνωση και λήψη κλινικών αποφάσεων για αυτό και απαιτείται επαναληπτικό μοριακό τεστ (PCR) στα θετικά δείγματα.
Όπως διευκρινίζει η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Εύη Λιανίδου η χρήση μη-αξιόπιστων τεστ, η το κυριότερο η μη-σωστή εφαρμογή αξιόπιστων τεστ στα εργαστήρια μπορεί να οδηγήσει είτε σε χαρακτηρισμό COVID-19- αρνητικών ατόμων ως θετικών στον κορωνοϊό ασθενών, η το αντίθετο.
Και στις δύο περιπτώσεις είναι εμφανές ότι οι συνέπειες είναι τραγικές για τα όλα συστήματα Υγείας.
Εν ολίγοις, τα rapid test, μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά, είτε λόγω κακής λήψης, είτε διότι δεν είναι ακόμα ενεργή η λοίμωξη, χρονικά.
Παραμένει απορίας άξιο, πως στη Λαμία το σύνολο τους, είναι πάντα αρνητικά…
Δεν θα παραστήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες. Ούτε τους γιατρούς, ούτε τους ερευνητές, ούτε τους στατιστικολόγους. Δεν είμαστε…
Καταγράφουμε απλώς τις απορίες για την πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή μας αναζητώντας καθαρές απαντήσεις στο ερώτημα που θέτουν τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότεροι αναγνώστες μας.
«Πρέπει να ανησυχούμε;»
Σίγουρα δεν είμαστε οι αρμόδιοι προκειμένου να σας απαντήσουμε στο ερώτημα που και εμάς προβληματίζει. Ας τηρήσουμε λοιπόν ο καθένας τα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή και εξαερισμό) έχοντας τουλάχιστον καθαρή την συνείδηση μας ότι ο καθένας μας ως μονάδα κάναμε αυτό που οφείλαμε στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας και της κοινωνικής ευθύνης…
Επειδή αναγράφετε τον όρο στατιστική, θα θέλατε να κάνετε ένα ρεπορτάζ για τη συσχέτιση αριθμού τεστ και κρουσμάτων από Μάρτιο μέχρι σήμερα; απορώ γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν το έχει αναλύσει…
Λίγο αγανακτισμένη κι απογοητευμένη ακούγεται η αγαπητή Λίλιαν γιατί στη Λαμία τα τεστ εμφανίζονται πάντα αρνητικά…
Απορίας άξιο πάντως είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά για το ότι πολλοί θάνατοι λόγω Covid αποδόθηκαν στον Covid τη στιγμή μάλιστα που προϋπήρχαν σοβαρότατα άλλα νοσήματα…
Καμιά αναφορά επίσης και στο ότι παρά την “τρομερή” αυξηση των κρουσμάτων η θνητότητα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή…
Παράλληλα το να περιμένουμε μια επιστημονική απάντηση από μερίδα επιστημόνων που φρόντισε να στοχοποιήσει και να ποινικοποιήσει κάθε άλλη επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση…δεν νομίζω πως έχει να μας προσφέρει και πολλά περισσότερα από το αλαλούμ το οποίο ήδη ζούμε…
Εξάλλου , είναι πια γνωστό πως πίσω από κάθε επιστημονική μελέτη υπάρχει και μια χορηγία.
Ο Covid υπάρχει…και θα προκαλέσει θανάτους…είτε έχουμε αυξημένα κρούσματα είτε όχι….ήδη η ανεργία, και η αποδόμηση όποιου κοινωνικοί ιστού είχαν αφήσει τα μνημόνια εκτινάχθηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται…