Την Oρκωμοσία του Νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών – (ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ)

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 έτη ago
Updated 2020/01/21 at 10:22 ΜΜ
7 Min Read

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην Σχολή Ικάρων στο Τατόι.Τόσο ο παραδίδων όσο και ο παραλαμβάνων Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κρίσιμη και τεταμένη περίοδο για τη χώρα μας.

Στις Ημερήσιες Διαταγές τους, οι δύο κορυφαίοι αξιωματικοί μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον καθημερινό τους αγώνα, ενώ, τόσο ο κ. Χριστοδούλου όσο και ο κ. Φλώρος δεν παρέλειψαν να στείλουν ηχηρά μηνύματα προς το καθεστώς Ερντογάν και τον προκλητικό Τούρκο πρόεδρο.

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη και αξιωματική επιταγή η συντήρηση και διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρών, αποτελεσματικών, ελπιδοφόρων, επίφοβων για τους επιβουλείς και τελικώς αν απαιτηθεί νικηφόρων», τόνισε στην ομιλία του ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ:

«Η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές για αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη την σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στρατιωτικά εγχειρίδια, ονομάζεται “προς πόλεμο προπαρασκευή” και είναι η μοναδική οδός για την διαρκή ειρήνη», διεμήνυσε ο κ. Φλώρος απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος επικεφαλής του Στρατεύματος υπογράμμισε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα έχοντας βαθιά γνώση και συναίσθηση των ευθυνών που του ανατέθηκαν. «Υπόσχομαι πως θα καταβάλλω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου προκειμένω να φανώ αντάξιος της τιμής που μου έγινε και να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες που γεννά και επιφέρει αυτή η επιλογή».

Ο κ. Φλώρος σημείωσε πως παρόλο που διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί, κατά γενική ομολογία, όαση ασφαλείας, νησίδα σταθερότητας και ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής ειρήνης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ, παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και έτσι είναι «αδήριτη ανάγκη η συντήρηση και η διατήρηση δυνατών και αποτελεσματικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Συγκινημένος ο Πτέραρχος Χριστοδούλου – «Τιμή και περηφάνεια που υπηρέτησα την πατρίδα»

Από εκεί όπου ξεκίνησε την καριέρα του 42 χρόνια πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου 1977, ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου παρέδωσε στην Σχολή Ικάρων τα καθήκοντά του στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Αναμφισβήτητα, για έναν Αξιωματικό η στιγμή της αποχώρησης δεν είναι ποτέ εύκολη, όσα χρόνια κι αν έχει παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για τους Αρχηγούς ακόμη περισσότερο, αφού όσο κι αν γνωρίζουν ότι η θητεία τους είναι χρονικά περιορισμένη δεν είναι ποτέ έτοιμοι να βγάλουν τη στολή.

Ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ένας υπερδραστήριος και ακούραστος Αρχηγός, άφησε το στίγμα του στις Ένοπλες Δυνάμεις συνδέοντας το όνομά του με σημαντικές παρεμβάσεις και στα τρία Σώματα. Ένας μάχιμος ίκαρος (μέχρι την τελευταία στιγμή) δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη.

Η περίοδος που κλήθηκε να ασκήσει τα καθήκοντα του ήταν δύσκολη και με τεράστιες προκλήσεις. Ακόμη και σήμερα, την ώρα που παρέδιδε τα καθήκοντα του, οι Τούρκοι έκαναν ακραίες προκλήσεις με χαμηλές πτήσεις πάνω από στρατιωτική μονάδα στη Λέρο.

Για τον δραστήριο όμως ίκαρο, Χρήστο Χριστοδούλου, ακόμη πιο δύσκολη – όπως όλα δείχνουν – θα είναι η περίοδος που έρχεται, μιας και ο ίδιος θα αναγκαστεί μετά από 42 χρόνια να βγάλει τη γεμάτη από παράσημα μπλε στολή του. Γι’ αυτό άλλωστε και η συγκίνησή του σήμερα ήταν έκδηλη, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του, αλλά κυρίως την οικογένειά του.

Ο Πτέραρχος προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του ως Α/ΓΕΕΘΑ. Αναλύοντας τα πεπραγμένα του, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, στην έκδοση Viper και την ανανέωση της εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000, που θα αυξήσει σημαντικά την διαθεσιμότητα τους. Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις προσπάθειες που ξεκίνησαν για την απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών F35, σημειώνοντας πως θα γράψουν ιστορία για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μιλώντας για τις προσπάθειες που έγιναν για το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα προγράμματα για την ανανέωση του στόλου με νέες φρεγάτες, στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και στην παραλαβή νέων πυραυλακάτων.

Αναφορικά με το Στρατό Ξηράς, ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε για την αναδιοργάνωσή του σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, στην αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων και στην αξιοποίηση των ελικοπτέρων NH-90.

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από το πρωταρχικό τους σκοπό, που είναι η προάσπιση της χώρας, προσφέρουν καθημερινά, με τα μέσα τους και το προσωπικό τους, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ακόμα, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους, το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και την εργατικότητα τους. Όπως είπε κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, «έγιναν πολλά, παρά τα προβλήματα στην στελέχωση, στο νομικό πλαίσιο προμηθειών και στους μειωμένους προϋπολογισμούς, της τάξης του 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη».

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ευχήθηκε στον κ. Φλώρο καλή επιτυχία και να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα πιο ψηλά.

Στην τελετή χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, ως εκπρόσωπος του μακαριότατου και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ενώ παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

 
Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content