Τι συμβαίνει όταν σταματάμε την άσκηση;

Ύστερα από τη διακοπή της προπόνησης(αποπροπόνηση), αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνεται το μέγεθος των μυών και η εγκάρσια επιφάνεια των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμη και η ισχύς. Επίσης, μειώνονται η πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων και των μιτοχονδρίων, η αρτηριοφλεβική διαφορά οξυγόνου καθώς επίσης και τα οξειδωτικά ένζυμα των μυών με αποτέλεσμα να μειώνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (αντοχή).

Οι προσαρμογές αυτές είναι πιο εμφανείς όταν υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα αποπροπόνησης. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από 2-3 εβδομάδες διακοπής της καρδιοαναπνευστικής άσκησης, μειώνεται η πυκνότητα τριχοειδών αγγείων ενώ σε διάστημα 3-8 εβδομάδων παρατηρείται μείωση της αρτηριοφλεβικής διαφοράς οξυγόνου (Mujika και Padilla 2001).Επίσης έχει αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη διάρκεια αποχής από την προπόνηση (8-10 εβδομάδες) προκαλεί επαναφορά της VO2 max στα πριν από την προπόνηση επίπεδα (Nenriksson J., Reitrnan J., (1977).

Οι αθλητές με υψηλή μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max) υφίστανται μεγαλύτερη μείωση, όμως έχουν υψηλότερες τιμές VO2 max σε σύγκριση με τους αγύμναστους και επανέρχονται πιο γρήγορα. Αντιθέτως, η δύναμη δεν μεταβάλλεται σημαντικά ύστερα από 2 εβδομάδες αποπροπόνησης σε προπονημένους άρρενες (Hortobagyi et all 1996) και ύστερα από 6 εβδομάδες σε μέτρια γυμνασμένα άτομα (Kraemer W.J., 2000). Σύμφωνα με την έρευνα των Narici et al., (1989) o μέγιστος ρυθμός δύναμης που παρατηρείται με την αποπροπόνηση είναι 0,3% ανά μέρα. Το ποσοστό μείωση βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρτάται από την ηλικία και το αρχικό προπονητικό επίπεδο.

Επίσης η άλυπη σωματική μάζα (ΑΣΜ) και το ποσοστό σωματικού λίπους φαίνεται ότι επηρεάζονται αρνητικά κατά την περίοδο διακοπή της προπόνησης. Για παράδειγμα μετά από 16 εβδομάδες προπόνησης με βάρη η ΑΣΜ αυξήθηκε κατά 1,3 kg και το ποσοστό λίπους μειώθηκε κατά 2,6% σε μια ομάδα νεαρών γυναικών. Μετά από 6 εβδομάδες αποπροπόνησης η ΑΣΜ μειώθηκε 1,8 kg και το ποσοστό σωματικού λίπους αυξήθηκε 23%. Η ηλικία, το φύλο, η διατροφή και το αρχικό επίπεδο προπόνησης είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική σύσταση.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι η πρώτη παράμετρος φυσικής κατάστασης που μειώνεται είναι η αερόβια ικανότητα και πολύ αργότερα η δύναμη.

 

Tου Γιώργου Γλουμή Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Personal trainer

ΠΗΓΗ

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *