Τέσσερις οφθαλμαπάτες με… ονοματεπώνυμο σαρώνουν τα social media

3 Min Read
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσουν οι οφθαλμαπάτες. Άλλοι, πάλι, δεν αντέχουν καθόλου να τις βλέπουν, αφού ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τις “λανθασμένες” πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια.

Οι παρακάτω οφθαλμαπάτες είναι από τις πιο διαδεδομένες στο διαδίκτυο.

Απολαύστε τις!…

Σπείρα του Fraser (Fraser spiral)

οφθαλμαπάτες

Αυτή η λεγόμενη ψευδής οπτική ψευδαίσθηση δημιουργείται από επικαλυπτόμενα τμήματα που σχηματίσουν μια σπείρα. Ωστόσο, τα τόξα είναι ουσιαστικά μόνο μια σειρά από απλούς κύκλους.

Η οφθαλμαπάτη του Ebbinghaus (Ebbinghaus illusion ή κύκλοι του Titchener)

οφθαλμαπάτες

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση της αντίληψης του μεγέθους πήρε το όνομά της από τον Γερμανό ψυχολόγο Hermann Ebbinghaus. Η ψευδαίσθηση βρήκε δημοφιλία μέσω του συγγραφέα Edward B. Titchener σε ένα εγχειρίδιό του το 1901, στα αγγλικά. Για τον λόγο αυτό η ψευδαίσθηση αποκαλείται μερικές φορές και “κύκλοι του Titchener”. Βασίζεται στο πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το μέγεθος των κύκλων. Όπως φαίνεται στην εικόνα, οι δύο κύκλοι του ίδιου μεγέθους τοποθετούνται κοντά ο ένας στον άλλο. Ο ένα περιβάλλεται από μεγάλους κύκλους, ενώ ο άλλος από μικρούς. Αν και οι δύο κύκλοι έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, εκείνος στα στα δεξιά μοιάζει μεγαλύτερος από τον άλλο στα αριστερά.

Η οφθαλμαπάτη του Zöllner (Zöllner Illusion)

οφθαλμαπάτες

Στην οπτική ψευδαίσθηση του Zöllner, οι παράλληλες γραμμές, διασχίζουν μια σειρά από πλάγιες κοντές γραμμές, ώστε να φαίνεται πως αποκλίνουν. Αυτό το φαινόμενο ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Γερμανό αστροφυσικό Johann Zöllner το 1860.

Το τρίγωνο του Kanizsa (Kanizsa Triangle)

οφθαλμαπάτες

Αυτή η ψευδαίσθηση πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ψυχολόγο Gaetano Kanizsa. Για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι βιώνουν την πραγματικότητα όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως φαίνεται μέσα από ειδικά φίλτρα τα οποία ονομάζει “νοητικά μοντέλα”, ο Kanizsa ζωγράφισε μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ένα φωτεινό λευκό τρίγωνο στο κέντρο τους. Ωστόσο, αυτό το τρίγωνο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθόλου.

Η οφθαλμαπάτη του Poggendorff

οφθαλμαπάτες

Είναι μια κλασική οφθαλμαπάτη που πήρε το όνομά της από τον Johann Poggendorff, έναν Γερμανό φυσικό. Σε αυτή την ψευδαίσθηση η μαύρη γραμμή στα αριστερά φαίνεται να είναι η προέκταση της μπλε γραμμής. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι προέκταση της κόκκινης.

Πηγή: https://www.illusionsindex.org

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *