Την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αποφάσισαν το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν από κοινού δήλωση και αποφάσισαν επίσης να βάλουν τέλος επίσημα στον πόλεμο της Κορέας, υπογράφοντας ανακωχή.

Την είδηση της αποπυρηνικοποίησης υποδέχθηκαν θετικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο αλλά και η Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» συνάντηση ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μόνον οι πράξεις στο μέλλον θα επιτρέψουν να κριθεί ποιες θα είναι οι εν εξελίξει αλλαγές.

«Έπειτα από ένα τρελό έτος εκτοξεύσεων πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών, μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε. Θετικά πράγματα συμβαίνουν αλλά μόνο ο χρόνος θα επιτρέψει να κριθούν!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! Οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι οι πολίτες τους πρέπει να είναι αληθινά περήφανοι για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κορέα!» έγραψε σε ένα δεύτερο πρωινό tweet, αναφερόμενος στη δέσμευση που ανέλαβαν σήμερα οι δύο Κορέες να επιδιώξουν αυτή τη χρονιά να θέσουν μόνιμα τέλος στον πόλεμο.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την «πολύτιμη βοήθεια» του Κινέζου προέδρου. «Να μην ξεχάσουμε την πολύτιμη βοήθεια που ο φίλος μου, ο πρόεδρος Σι της Κίνας, προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Χωρίς εκείνον, θα ήταν μια διαδικασία πολύ πιο μακρά και σκληρή», έγραψε σε ένα τουίτ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις σε μια «ιστορική» σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών σήμερα, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση ότι οι δύο Κορέες θα εργαστούν προς μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.

«Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής δεν αποτελεί από μόνη της το τέλος…Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εργάζεται με τους διεθνούς εταίρους μας για να εφαρμόσει αυστηρά τις ισχύουσες κυρώσεις έως την ώρα που η Βόρεια Κορέα θα μετατρέψει τις δεσμεύσεις της σε συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα «ενθαρρυντική» τη συνάντηση ανάμεσα στον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Nοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μένουν πολλά να γίνουν.

«Είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι ενθαρρυντικό, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει πολλή δύσκολη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν «συγκεκριμένες δράσεις».

«Θέλω να χαιρετίσω αυτό το θετικό βήμα προς μια συνολική επίλυση πολλών ζητημάτων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «ειλικρινείς συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας». «Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα δεσμευθεί σε συγκεκριμένες δράσεις απ’ αυτή τη συνάντηση και μέσω μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, μεταξύ άλλων και στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανακωχή στην κορεατική χερσόνησο είχε αποφασιστεί από το 1953 ωστόσο δεν είχε υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».

«Χαιρετίζω το θάρρος και την αποφασιστικότητα του προέδρου Κιμ» δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας.

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε στο Σπίτι της Ειρήνης. «Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

View image on Twitter

Το μενού με τα συμβολικά φαγητά και το δέντρο της ειρήνης

Μετά το τέλος των συνομιλιών Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν φύτεψαν στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας ένα πεύκο χρησιμοποιώντας χώμα και από τις δύο χώρες.

dentro

Το μενού που θα σερβιριστεί στο δείπνο των δύο ηγετών θα κινηθεί στο πλαίσιο της συμφιλίωσης των δύο κρατών.

Το μενού έχει απαρτιστεί από πιάτα που θα τιμήσουν όσους εργάσθηκαν υπέρ της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο. Τα κρύα νουντλς, ή «naengmyeon» όπως λέγονται στα κορεατικά είναι το παραδοσιακό πιάτο της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα η Βόρεια Κορέα έστειλε μια μηχανή παρασκευής νούντλς μετά από αίτημα της Νότιας Κορέας. Μαζί με την μηχανή και ένας βορειοκορεάτης σεφ θα ετοιμάσει για τους δυο ηγέτες τα κρύα νουντλς.

nountls

Στο μενού περιλαμβάνεται, επίσης, μία κορεάτικη έκδοση ελβετικών πατατών, γνωστά ως rosti, τα όποια συνδέονται με τις παιδικές αναμνήσεις του ηγέτη της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, ο οποίος μεγάλωσε σε οικοτροφείο στην Ελβετία.

patates 1

Τέλος, στο δείπνο των δυο ηγετών θα υπάρχει ψητό μοσχάρι από μια φάρμα όπου ο αείμνηστος επίτιμος πρόεδρος της Hyundai, Τσουνγκ Γιου Γιούνγκ εξέθρεψε ένα κοπάδι από αγελάδες που δώρισε στη Βόρεια Κορέα το 1998.

«Αυτό το μενού επιλέχθηκε προσεκτικά για να τιμήσει όσους προσπάθησαν να επιτύχουν ειρήνη και ενοποίηση στην κορεατική χερσόνησο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Cheong Wa Dae Kim Eui-kyeom.

Η σύνοδος Bόρειας και Νότιας Κορέας ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ επέβλεψε την κεραυνοβόλα επιτάχυνση των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το 2017, η Πιονγιάνγκ έκανε τη δοκιμή του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που είχε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, ενώ δοκίμασε επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η ένταση είχε ανέβει σε ύψη χωρίς προηγούμενο, καθώς Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνική Αποκάλυψη διανθισμένες με βαριές προσωπικές προσβολές.

Ο Μουν άδραξε την ευκαιρία που πρόσφερε το ολυμπιακό κλαδί ελιάς για να αρχίσει διάλογο με την Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι η διακορεατική σύνοδος θα προσφέρει μια βάση για τη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».