Υλικά για 20 κομμάτια
Για τη ζύμη
- 80ml μούστο ή 40ml πετιμέζι διαλυμένο σε 40ml νερό
- 80ml ελαιόλαδο
- 50γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ ή ρακόμελο
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 150γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας καφέ εσπρέσο ζεστό
- ½ κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
- 1 κουτ. γλυκού κονιάκ
- καρύδια κοπανισμένη για το τελείωμα ή σπασμένα μουστοκούλουρα
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το μούστο ή το διαλυμένο πετιμέζι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα.
- Σε ξεχωριστή λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα του μούστου ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην πλάθεται εύκολα στην αρχή. Μην της προσθέσετε όμως αλεύρι, αφήστε τη να ξεκουραστεί 15 λεπτά και μετά θα δείτε πόσο εύκολα θα πλάθεται. Μην φορτώσετε τη ζύμη σας αλεύρι γιατί θα σας βγουν σκληρά τα κουλουράκια και μετά θα στεναχωρηθείτε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μεγάλα καρύδια τα οποία στη συνέχεια πιέζετε με τους δυο αντίχειρες κι ανοίγετε μέσα σε φορμάκια ατομικά τάρτας έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα τους εσωτερικά και να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά τους τοιχώματα με ένα λεπτό στρώμα ζύμης.
- Ψήνετε στον αέρα στους 175 οC για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο τα ξεφορμάρετε κι αφήνετε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: ρίχνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ και την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι. Το βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση η κρέμα και μετά ανακατεύετε μέσα τους δυο καφέδες και τη ρίχνετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί η σοκολάτα προσθέτοντας και το κονιάκ στο τέλος.
- Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση και όσο ακόμα είναι ρευστή τη μοιράζετε στις ψημένες βάσεις. Διακοσμείτε με κοπανισμένο καρύδι και αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν σερβίρετε τις ταρταλέτες.