Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι τρώνε υγιεινά!

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
5 Min Read

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί «κλειδί» για να διατηρήσετε τις σωματικές σας λειτουργίες σε άριστη κατάσταση. Η τροφή σας τροφοδοτεί με ενέργεια, αποκαθιστά τα κατεστραμμένα κύτταρα, προστατεύει από μολύνσεις και συμβάλει σε χημικές διεργασίες όπως η πέψη.

Ενδέχεται να καταναλώνετε τροφές που θεωρείτε σωστές για εσάς ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Για παράδειγμα πολλοί κάνουν τα λάθος να επιλέγουν διαιτητικά προϊόντα επειδή διαβάζοντας την ετικέτα νομίζουν πως κάνουν καλό.

Το να μην περιέχει το φαγητό σας καθόλου λίπη δεν συνεπάγεται πως  είναι το σωστό για εσάς καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη την καλή χοληστερόλη.  Αρκετοί δεν καταφέρνουν να έχουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, γιατί οι τροφές που επιλέγουν δεν είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να τραφούν υγιεινά:

Tροφές με χαμηλά λιπαρά

Το λίπος δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι απαγορευμένο σε όσους ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Δεν συνεπάγεται απαραιτήτως περισσότερες θερμίδες και το κυριότερο, υπάρχουν τα καλά λίπη που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

- Advertisement -

«Θα αρχίσω δίαιτα από αύριο»

Δεν γίνεται να αλλάξετε συνήθειες χρόνων μέσα σε μια μέρα. Οι απότομες αλλαγές στια διατροφικές συνήθειες δεν έχουν τα επιθυμητό αποτέλεσμα και το πιθανότερο είναι πως στον πρώτο πειρασμό που θα βρεθεί μπροστά σας, θα θυμηθείτε πάλι τον παλιό σας εαυτό. Η  αλλαγή στην διατροφή είναι ένας μαραθώνιος και όχι αγώνας για να φτάσετε γρήγορα στον τερματισμό.

Δεν καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Σας κρατάνε χορτάτους για μεγάλο διάστημα και αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας. Τα θρεπτικά συστατικά τους συμβάλουν στην αποκατάσταση των φθαρμένων κυττάρων.

Δεν πίνετε νερό

Αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα και συμβάλει στην απώλεια βάρους ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνεστε.

Μετράτε τις θερμίδες

Σταματήστε να μετράτε. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιας αξίας. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε ένα κομμάτι από μπρόκολο με μια μπάρα γκρανόλας, ούτε μια πουτίγκα γεμάτη συντηρητικά με μια πράσινη σαλάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τρώτε έτοιμα γεύματα διαίτης

Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις για τις τροφές διαίτης, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, με την χρήση φυσικών συστατικών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για επεξεργασμένες τροφές που δεν είναι όπως παρουσιάζονται.

Πίνετε πολλά ροφήματα πρωτεΐνης

Τα περισσότερα ροφήματα πρωτεϊνης από αυτά συμβάλουν στην αύξηση του βάρους, διαταράσσουν την πέψη, προκαλούν παλινδρόμηση και φούσκωμα στο στομάχι. Περιέχουν συνήθως συμπληρώματα ζάχαρης και τόμους νατρίου.

Το παρακάνετε με την υγιεινή διατροφή

Η λεπίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη και το βάρος και μας δίνει το σήμα πως είμαστε πλήρεις. Όταν το παρακάνετε με το φαγητό, ακόμη και αν πρόκειται για υγιεινές τροφές, διαταράσσετε την φυσική ενεργειακή ισορροπία, αυξάνετε τα επίπεδα στρες και δημιουργείται πρόβλημα με τον ύπνο.

Δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες

Δεν πρέπει να αποκηρύξετε τους υδατάνθρακες, απλά δεν πρέπει να το παρακάνετε. Σίγουρα αν τρώτε μια φρατζόλα ψωμί την ημέρα ή οκτώ κομμάτια πίτσα, δεν είστε στην σωστή κατεύθυνση. Καταναλώστε με μέτρο υδατάνθρακες οι οποίοι χρειάζονται για τη καλή λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου και των μυών.

Τρώτε οργανικά δημητριακά

Σε ένα κουτί με τέτοια δημητριακά μπορείτε να βρείτε μελάσα, αποξηραμένο σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, συμπυκνωμένο χυμός σταφυλιού και πρόσθετα ζάχαρης. Καταλαβαίνετε πως μόνο υγιεινή τροφή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη.

Χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια

Πολλά από αυτά σαμποτάρουν την προσπάθεια απώλειας βάρους, διαταράσσουν τον μεταβολισμό και προκαλούν φλεγμονές. Προτιμήστε το οργανικό λάδι και τα μη επεξεργασμένο ελαιόλαδο.

Βγαίνετε συχνά εκτός προγράμματος

Κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν αποδίδει όταν συχνά καταφεύγετε σε πρόχειρα γεύματα. Όταν ακολουθείτε σταθερά το πρόγραμμά σας, νιώθετε λιγότερο άγχος, υποκύπτετε πιο δύσκολα σε πειρασμούς, αφού ο εγκέφαλος μαθαίνει να λειτουργεί διαφορετικά και τα αισθητήρια της γεύσης αλλάζουν πραγματικά. Βάλτε αρχικά στόχο να μην αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για 30 συνεχόμενες ημέρες. Θυμηθείτε πως οι επιλογές σας καθορίζουν τον τρόπο που ζείτε.

 

 

 

Πηγή: runnfun.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *