Τα “μυστικά” της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ και οι επόμενες… απαντήσεις στην Τουρκία

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Αποφασιστικό βήμα η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και οι συμφωνίες με άλλες χώρες που θέλει να συνάψει. Μητσοτάκης: Καλή μέρα για όλη την Μεσόγειο

-Advertisement-

Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν ήταν απλώς η κατάληξη μιας πολιτικής και διπλωματικής διαβούλευσης δεκαετιών.

Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ισχυροποίηση των ελληνικών δικαίων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ως έμπρακτη απάντηση στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τις αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία.

Ειδικά για την Αίγυπτο και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση της ΑΟΖ, το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου φαίνεται πως θα είναι κομβικό για τις όποιες εξελίξεις. Θα έχει προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, το οποίο επίσης κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα συμφέροντα του Ισραήλ την προκειμένη χρονική στιγμή ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και αντιτίθενται σ’ αυτά της Τουρκίας.

- Advertisement -

Πολύ σημαντική η συμφωνία με την Αίγυπτο

Τυχόν συμφωνία της Ελλάδας και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα αποδυναμώσει στην πράξη το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, στο οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να βασίσει τις βλέψεις της στην περιοχή και να δικαιολογήσει τις κινήσεις της περί ερευνών και γεωτρήσεων μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Άλλωστε, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας είναι η αναγνώριση του δικαιώματος των νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο ως προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αφού τούτο είναι που αμφισβητεί η Άγκυρα και αρνείται τη θέση της Αθήνας πως Κρήτη, Καστελόριζο και γενικώς όλα τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία..

Μητσοτάκης: Καλή μέρα για ολόκληρη την Μεσόγειο

Τη σημασία της συμφωνίας ανέδειξε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του, στην οποία τόνισε πως «είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα του να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες στην περιοχή, φωτογραφίζοντας ασφαλώς την Αλβανία και την Αίγυπτο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην όλη διαπραγμάτευση με την Ιταλία έπαιξε το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Ρώμη και η συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε πριν από μερικούς μήνες.

Από εκεί και πέρα, την επεξεργασία της συμφωνίας ανέλαβαν οι διπλωμάτες και τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ λίγο έλειψε η υπόθεση να μην έχει αίσιο τέλος όταν πριν από μερικές ημέρες και με αφορμή τον τουρισμό και τα μέτρα για τον κορονοϊό η Ιταλία έμεινε εκτός της «λευκής» λίστας των αεροδρομίων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Τουρισμού.

Η… παρ’ ολίγον παρεξήγηση λύθηκε, όμως, με τις επαφές που είχε ο κ. Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο κι έτσι «κλείδωσε» η επίσκεψή του στην Αθήνα και η οριστικοποίηση της συμφωνίας. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί άλλη μία τηλεφωνική επαφή Μητσοτάκη-Κόντε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι η οποία φαίνεται πως ήταν αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις και οδήγησε στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *