Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ή μήπως όχι;

3 Min Read

Μία νέα έρευνα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, επιβεβαιώνει αυτό που φοβούνται αρκετοί, υποστηρίζουν πολλοί και διαψεύδουν περισσότεροι -ότι στις ρομαντικές σχέσεις, εκτός από τα συναισθήματα, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χρήματα.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν, πάντως, αν οι πλούσιοι είναι πιο επιθυμητοί σύντροφοι από τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά αν οι πλούσιοι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και συμπεριφορά, στην αναζήτηση συντρόφου για τους ίδιους.

Ειδικότερα, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και όπως σημειώνει ο καθηγητής Darius Chan σε σχετικό δελτίο τύπου, πραγματοποιήθηκε με στόχο «μία καλύτερη κατανόηση της ψυχολογικής σημασίας του χρήματος στην ανάπτυξη των ρομαντικών σχέσεων, διότι πολύ λίγα είναι γνωστά, σχετικά με αυτό το θέμα».

Για να αντληθούν συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα, στα οποία συμμετείχαν Κινέζοι φοιτητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι ήδη βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Για τα πειράματα, τα ζευγάρια κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μία προσομοίωση, στα πλαίσια της οποίας μερικοί από αυτούς ανέλαβαν τον ρόλο του πλούσιου και μερικοί του φτωχού.

Στο πρώτο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι οι «πλούσιοι» άνδρες ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σωματική ελκυστικότητα των συντρόφων τους και ενδιαφέρονταν περισσότερο για βραχυπρόθεσμες σχέσεις, συγκριτικά με εκείνους οι οποίοι είχαν υποδυθεί τον ρόλο των φτωχών. Ωστόσο, οι «πλούσιες» γυναίκες, δεν είχαν υψηλότερες απαιτήσεις από την εμφάνιση των συντρόφων τους.

Στο δεύτερο πείραμα, παρατηρήθηκε πως όλοι οι «πλούσιοι» -άνδρες και γυναίκες- έβρισκαν ευκολότερη την αλληλεπίδραση με ελκυστικούς ανθρώπους του αντίθετου φύλου, σε σχέση με όσους ήταν στην ομάδα των «οικονομικά μειονεκτούντων». Πάντως, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες από την ομάδα των «πλουσίων» έκαναν κάποια κίνηση προσέγγισης.

«Παρατηρήσαμε ότι οι πλούσιοι άνδρες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα φυσικά προσόντα, θέτοντας υψηλότερα πρότυπα και προτιμώντας να συμμετάσχουν σε βραχυπρόθεσμες σχέσεις πιο συχνά, συγκριτικά με εκείνους που έχουν λιγότερα χρήματα», εξηγεί ο Chan.

«Ωστόσο, για τις δεσμευμένες γυναίκες, τα χρήματα οδηγούν σε μικρότερη αλλαγή των στρατηγικών ζευγαρώματος, επειδή γενικά, αν μία γυναίκα χάσει μία μακροχρόνια σχέση, ‘πληρώνει’ υψηλότερο αναπαραγωγικό κόστος», προσθέτει ο καθηγητής.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές γράφουν πως η παρατήρηση των αντιδράσεων των ανθρώπων όταν πίστευαν ότι ήταν πλούσιοι ή φτωχοί, είναι σύμφωνη με την υπόθεση της εξελικτικής ψυχολογίας ότι τα άτομα προσαρμόζουν τις στρατηγικές ζευγαρώματος αναλόγως περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η κατοχή χρήματος.

Σημειώνουν, καταλήγοντας, ότι η μελέτη τους μπορεί να εφαρμόστηκε σε μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που διαπίστωσε πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο ζευγάρωμα, να παρατηρηθούν παρομοίως σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς.

Πηγή:pathfinders

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *