Τα εμφυτεύματα στήθους συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού

Ράνια Κάλδου
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε...

Εννέα γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια σπάνια μορφή καρκίνου που συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας της χώρας που εντόπισαν περισσότερα από 350 τέτοια κρούσματα της ασθένειας αυτής σε όλη τη χώρα.

Μια πρώτη σύνδεση των εμφυτευμάτων με το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα είχε διαπιστωθεί από το 2011, όμως τότε είχαν εντοπιστεί ελάχιστα κρούσματα. Μέχρι σήμερα, η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) έχει καταγράψει 359 περιπτώσεις αυτού του καρκίνου που σχετίζεται με τα εμφυτεύματα. Οι εννέα από τις ασθενείς απεβίωσαν.

“Όλες οι πληροφορίες που έχουμε επί του παρόντος υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με εμφυτεύματα διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο (να εμφανίσουν καρκίνο) αλλά ο κίνδυνος αυτός εμφανίζεται αυξημένος σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε τέτοια επέμβαση”, ανέφερε η FDA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα μπορεί να συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους.

Το περιεχόμενο του εμφυτεύματος δεν φαίνεται να παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο: οι 186 καρκίνοι εντοπίστηκαν σε γυναίκες με εμφυτεύματα που περιείχαν σιλικονούχο τζελ και οι 126 σε γυναίκες με εμφυτεύματα με διάλυμα άλατος. Για τους υπόλοιπους καρκίνους δεν υπάρχουν στοιχεία. Το είδος της επιφάνειας του εμφυτεύματος όμως ίσως να έχει κάποια σχέση: οι περισσότεροι καρκίνοι διαγνώστηκαν σε γυναίκες των οποίων τα εμφυτεύματα έφεραν μικρές πτυχώσεις, δεν ήταν δηλαδή λεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εμφυτεύματα αφαιρέθηκαν αλλά ορισμένες γυναίκες χρειάστηκε επίσης να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και σε ακτινοβολίες.

Τον Δεκέμβριο οι αρχές της Αυστραλίας είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν 46 καρκίνους που σχετίζονται με εμφυτεύματα στήθους. Από αυτές τις γυναίκες, οι 3 πέθαναν.

Share This Article
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε τηλεοπτικές εκπομπές του Attica TV και παλαιότερα του Seven X. Στη δημοσιογραφική της πορεία έχει ασχοληθεί με την πολιτική, κοινωνική και γενική επικαιρότητα, με έμφαση στην έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Σήμερα συνεργάζεται με το Lamianow.gr, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταφέροντας στους αναγνώστες ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ειδησεογραφική κάλυψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *