Στηρίζει Τραμπ ο Γερμανός υπ. Υγείας: Αλλαγές στη διοίκηση και τη διαφάνεια του ΠΟΥ

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read
German Health Minister Jens Spahn is seen during his visit to the Annaheim nursing and care centre, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Neunkirchen, Germany, May 8, 2020. Oliver Dietze/Pool via REUTERS

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα “Financial Times” ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει άδικο που επιμένει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

-Advertisement-

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συζήτηση γι’ αυτές και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνουν αφού πρώτα τερματιστεί η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο των FT, ο Σπαν είπε πως ο Τραμπ, ο οποίος απειλεί να αναστείλει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση του ΠΟΥ αν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει μείζονες μεταρρυθμίσεις, «έχει κάποιο δίκιο».

«Πρέπει να διευκρινίσουμε πού ακριβώς πάνε τα χρήματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη «διοίκηση και τη διαφάνεια» του Οργανισμού.

- Advertisement -

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αφού τελειώσει πρώτα η πανδημία του κορονοϊού.

«Εν μέσω κρίσης, όταν σβήνεις μια φωτιά, δεν μπορείς να συζητάς για τη μεταρρύθμιση της πυροσβεστικής», επιχειρηματολόγησε.

Ο Σπαν πρόσθεσε ότι θα τον «λυπούσε πολύ» αν έβλεπε τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τον ΠΟΥ.

Το όνομα του Σπαν, 40 ετών, ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τους δυνητικούς διαδόχους της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη της πιο συντηρητικής μερίδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ασκώντας κριτική ιδίως στην υπερβολικά φιλελεύθερη κατ’ αυτόν στάση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, αξιώνοντας να υιοθετηθεί πολύ σκληρότερη γραμμή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να τερματίσει τη συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ — η οποία, όπως ανέφερε, κυμαίνεται μεταξύ των 400 και των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως — εάν ο οργανισμός δεν προχωρήσει σε «ουσιαστικές», «μείζονες» αλλαγές μέσα σε τριάντα ημέρες.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν υπερασπιζόμενες τον ΠΟΥ, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τονίζουμε τον κεντρικό ρόλο του ΠΟΥ στην διαχείριση των ζητημάτων της υγείας σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *