Σταύρος Μπαλάσκας στον Lamia Polis 87.7 για το έγκλημα στη Λάρισα: «Δεν υπάρχει σωφρονισμός για τέτοιους ανθρώπους» – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags:
3 Min Read

Συνέντευξη με ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Lamia Polis 87.7 και την εκπομπή Βραδινό Μαγκαζίνο του Στάθη Πράπα ο Σταύρος Μπαλάσκας, αναφερόμενος στο αποτρόπαιο έγκλημα της Λάρισας, όπου 21χρονος νεαρός δολοφόνησε με 26 μαχαιριές την ίδια του τη μητέρα.

Ο έμπειρος αστυνομικός αναλυτής χαρακτήρισε το περιστατικό ως «σπάνιο ακόμα και για τη διεθνή βιβλιογραφία», τονίζοντας πως δεν επρόκειτο για άτομο με ψυχιατρικό ιστορικό, κάτι που κάνει την πράξη ακόμη πιο ακατανόητη. Αναφέρθηκε στη χρήση ουσιών πριν την τέλεση του εγκλήματος – συγκεκριμένα αλκοόλ και κάνναβης – ωστόσο ήταν κατηγορηματικός ότι αυτές από μόνες τους δεν δικαιολογούν μια τέτοια φρικαλεότητα: «Αν με ένα τσιγάρο κανείς σκοτώνει, τότε η μισή Ευρώπη θα είχε σφάξει την άλλη μισή».

Ο Μπαλάσκας εξέφρασε αποτροπιασμό για τη στάση του δράστη μετά την πράξη, λέγοντας ότι «έβγαλε τα σκυλιά βόλτα, σαν να μη συνέβη τίποτα» και «το μόνο που ζήτησε όταν έφτασε στο τμήμα ήταν να φάει». Στάθηκε ιδιαίτερα στην «απαθή», κατά τη γνώμη του, στάση του 21χρονου, περιγράφοντάς τον ως «κομπλεξικό, ποταπό, αγοραφοβικό», που είχε απορριφθεί από τον πατέρα του αλλά απολάμβανε αγάπη από τη μητέρα του.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε σε σχέση με το σωφρονιστικό και ποινικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι με βάση τα ισχύοντα, ο δράστης πιθανότατα θα αποφυλακιστεί στα 35 με 37 του χρόνια: «Θα είναι έξω, να πίνει καφέ στην πλατεία της Λάρισας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τέτοιους ανθρώπους πρέπει να τους πετάμε το κλειδί στη θάλασσα».

Ο Μπαλάσκας έκανε λόγο για δομική αντίφαση στο δικαιϊκό μας σύστημα, επισημαίνοντας πως «οι αποφάσεις λένε “τιμωρείται με ισόβια”, όχι “σωφρονίζεται”» και υποστήριξε ότι το σύστημα δεν μπορεί να παρέχει πραγματική τιμωρία ή επανένταξη για εγκλήματα τέτοιας βαρβαρότητας.

Αναφέρθηκε και στον ρόλο των φυλακών, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές λειτουργούν περισσότερο ως “πανεπιστήμια εγκληματικότητας”, ενώ επεσήμανε ότι είναι κοινό μυστικό πως η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεχή επικοινωνία κρατουμένων με τον έξω κόσμο, παρά τις διακηρύξεις περί ελέγχων.

Τέλος, αν και δήλωσε ξεκάθαρα κατά της θανατικής ποινής για λόγους πίστης και ανθρωπισμού, τόνισε με έμφαση πως «είμαι υπέρ της πραγματικής ποινής – εκείνης που αντανακλά το μέγεθος της πράξης».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *