Αν υπάρχει μία γεύση που ήταν σχεδόν παρηγορητική στα παιδικά μας χρόνια, αυτή ήταν πιθανότατα η γεύση του σταφιδόψωμου.
Όχι κάτι εξτρίμ. Ένα ψωμάκι, είτε στρογγυλό είτε μακρόστενο, με αφράτη, άγλυκη ζύμη που μύριζε κανέλα και μικρές γλυκές σταφίδες διάσπαρτες να σπάνε σε κάθε δαγκωνιά και να σου χαρίζουν αυτή την ηρεμία και ασφάλεια που χαρίζει το comfort food.
Αρκετά χρόνια μετά την παιδική μας ηλικία, και ακόμη δεν μπορούμε να αντισταθούμε σ’ αυτό το τόσο ταπεινό ψωμάκι, όταν βρεθούμε στον φούρνο της γειτονιάς.
Και…αν και δοκιμάσαμε αρκετές συνταγές, καμία δεν είχε αυτή την χάρη του χτες. Η συνταγή από το Άγιο Όρος ωστόσο πλησιάζει πολύ στη γεύση των παιδικών μας χρόνων.
Ακολουθήστε την πάναπλη αυτή συνταγή από τα monastiriaka.gr, και ψήστε το σταφιδόψωμο πρωί. Καταναλώστε το με τον καφέ, το τσάι, ως πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό, ενώ κρατήστε και λίγο για τις βραδινές λιγούρες. Τα υλικά πιθανότατα να βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας.
Υλικά:
3 ποτήρια πορτοκαλόζουμο
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού λάδι
3 κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
½ κιλό ξανθές σταφίδες
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
Αλεύρι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη ζάχαρη στο λάδι, προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο όπου έχουμε διαλύσει στη σόδα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες. Ψήνουμε το σταφιδόψωμο σε μέτριο φούρνο.
πηγή bovary