Αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις, με κυριότερη αυτή της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και της πληρωμής στο τέλος του τρέχοντος μήνα της πρώτης δόσης του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Περίπου το 40% των φορολογουμένων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άτομα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων εντός του καλοκαιριού. Το ζητούμενο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά και για τη νέα κυβέρνηση, είναι εάν τα 14 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλο τμήμα των υποχρεώσεων καταλήγει στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία τροφοδοτείται ετησίως με απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 10-12 δισ. ευρώ. Ηδη τα στοιχεία δείχνουν κόπωση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει την υποχρέωση να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 2019.
Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 14 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:
• Φόρος εισοδήματος. Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί 5,6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα, εκ των οποίων 1,3 εκατ. είναι χρεωστικά, 635.000 πιστωτικά και για τα υπόλοιπα 3,2 εκατ. δεν προκύπτει επιπλέον φόρος.
• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, εξαιτίας της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. Οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μια μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, η οποία θα είναι της τάξης των 50 – 60 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις ισχύουσες τιμές ζώνης, την κλίμακα του κύριου φόρου και την κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες αστικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.
• Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3 δισ. ευρώ.
• Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.