Η γιορτή μιας ενορίας στο Νορθάμπτονσαϊρ είχε τραγική κατάληξη, όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι 31 έπαθαν βαριά τροφική δηλητηρίαση, από μια «πίτα του βοσκού». Αιτία για τις τραγικές παρενέργειες του γεύματός τους, ήταν η λανθασμένη προετοιμασία του κιμά, που είναι και το βασικό συστατικό της συγκεκριμένης, βρετανικής συνταγής.
Το θύμα ήταν η Ελίζαμπεθ Νόιμαν, μια 92χρονη γυναίκα που έκανε επανειλημμένως εμετό αφού κατανάλωσε το φαγητό, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη ζωή της. Οι υπόλοιποι πιστοί «ασθένησαν σοβαρά», ενώ μόνο τρία άτομα έμειναν αλώβητα, επειδή… ήταν χορτοφάγοι.
Ο μάγειρας, Τζον Κράουτσερ, που εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της κουζίνας του εστιατορίου όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά συμβάντα, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες κάθειρξης με 12μηνη αναστολή, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του για την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων ορθής διαχείρισης τροφίμων.
Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο 40χρονος Κράουτσερ δήλωσε: «Δεν μου αρέσει καθόλου που το λέω, πραγματικά, όμως νομίζω ότι βιαζόμουν. Βιαζόμουν». Όπως εξήγησε, εργάζεται σε κουζίνες εδώ και 20 χρόνια, και τώρα έχει γίνει «καλύτερος σεφ» εξαιτίας αυτής της «φρικτής, φρικτής κατάστασης».
Ο καταδικασμένος σεφ
Επιπλέον, πρόσθεσε: «Θα ήταν λίγο να πω ότι το μετανιώνω. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Εξαιτίας του έγινα καλύτερος σεφ και είναι ντροπή που αυτό ήταν το κόστος που έπρεπε να πληρώσω για να συμβεί».
Η δικαστής, Σάρα Κάμπελ, δήλωσε: «Στις 8 Οκτωβρίου του 2018, 35 κάτοικοι του χωριού πήγαν στο εστιατόριο Crewe Arms για ένα εορταστικό δείπνο. Τριανταδύο άτομα έφαγαν την πίτα του βοσκού. Ένας υγιές άτομο πέθανε εξαιτίας γαστρορραγίας που προκλήθηκε από τον εμετό. Καμιά ποινή δεν πρόκειται να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας».
«Εκείνη τη νύχτα, σεφ ήταν ο Κράουτσερ. Ο κιμάς δεν είχε μαγειρευτεί σωστά και είχε τοποθετηθεί σε ένα τηγάνι με παγωμένο νερό. Ο Κράουτσερ έπρεπε να φύγει, οπότε έβαλε τον κιμά σε μεμβράνη και τον άφησε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Αφού τον άφησε εκεί, στη συνέχεια τον μαγείρεψε ξανά και πρόσθεσε ζεστό πουρέ πατάτας. Δεν έλεγξε τη θερμοκρασία του όταν σέρβιρε την πίτα».
Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα μέλη της ενορίας δεν αιτήθηκαν αποζημίωσης από την παμπ, τον ιδιοκτήτη της ή τον Κράουτσερ, ο οποίος δεν εργάζεται πλέον εκεί.
Όμως η δικαστής ήγειρε ανησυχίες για το ιστορικό του καταστήματος, λέγοντας: «Το Crewe Arms είναι σημαντικό για την τοπική κοινωνία. Το έχω ακούσει πολλές φορές από μέλη της κοινότητας. Όλοι τους έχουν πει ότι ήταν ένα λάθος που δεν είχε ξανασυμβεί, όμως κοιτάζοντας τα στοιχεία βλέπω ότι αυτό δεν ισχύει».
«Η παμπ πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωσή της. Έλεγχοι που έγιναν το 2015 της έδωσαν τρία αστέρια, ενώ το 2017 έλαβε βαθμολογία μόλις ενός αστεριού».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, από την πλευρά τους είπαν: «Ο ιδιοκτήτης πήγε στους κατοίκους που έπαθαν δηλητηρίαση λίγο αργότερα και απολογήθηκε για το περιστατικό. Επιπλέον, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Νόιμαν».
Ο ιδιοκτήτης Νιλ Μπίλινγκχαμ, που παραδέχτηκε την ενοχή του σε τρεις κατηγορίες παραβίασης της νομοθεσίας διαχείρισης τροφίμων κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 9.000 λιρών Αγγλίας και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα που άγγιξαν τις 1.000 λίρες. Επιπλέον, η εταιρεία του έλαβε πρόστιμο που σχεδόν άγγιξε τις 3.000 λίρες.
Με πληροφορίες από Guardian