Σαντορίνη, επιστρέφουν οι κάτοικοι μετά την σεισμική ύφεση- Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Σε κανονικούς ρυθμούς φαίνεται πως επιστρέφει η Σαντορίνη μετά το δεύτερο 24ωρο σεισμικής νηνεμίας. Οι επιστήμονες βέβαια παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο δεδομένου ότι οι σεισμοί δεν είναι μόνο τεκτονικοί αλλά και ηφαιστειακοί.Play Video

-Advertisement-

Με την ένταση και τον ρυθμό των σεισμών να μειώνεται ολοένα και περισσότεροι, αρκετοί παίρνουν την απόφαση να γυρίσουν στη Σαντορίνη. Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγράφει το Mega, πως το πλοίο έφτασε σχεδόν γεμάτο στο λιμάνι της Σαντορίνης.

Σαντορίνη, επιστρέφουν οι κάτοικοι μετά την σεισμική ύφεση- Σε επιφυλακή οι επιστήμονες
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Κάτοικοι και εργαζόμενοι, επιστρέφουν καθώς βλέπουν ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση: “Η Σαντορίνη μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς, με την έννοια την εξής: Ότι οι πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους επιστρέφουν βλέποντας ότι το γεγονός αρχίζει και φθίνει σιγά-σιγά”, δήλωσε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, γενικός γραμματέας εμπορικού συλλόγου Θήρας.

Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σημειωθεί δύο σεισμοί της τάξης των 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους ωστόσο να μην εφησυχάζουν.

- Advertisement -
-Advertisement-

“Θα πρέπει να συνεχιστεί για άλλη μια βδομάδα περίπου για να το πούμε αυτό. Πάντως όσο συνεχίζεται τείνουμε προς το φαινόμενο της σμηνοσειράς κι απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο μεγαλύτερου κύριου σεισμού”, λέει ο Γιώργος Καβύρης, καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ.

Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία

Τα σχολεία, πάντως, θα παραμείνουν έως τις 21 Φεβρουαρίου κλειστά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και για έναν σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ και καταγράφουν την παράλληλη τεκτονική και ηφαιστειακή δράση στην περιοχή.

-Advertisement-

Δεν το έχουμε ξαναζήσει το φαινόμενο αυτό. Δεν πρόκειται καθαρά για τεκτονική διεργασία που επικρατεί ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και ξεφύγαμε γρήγορα από τη λογική σεισμός, κύριος σεισμός, μετασεισμός”, είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητήςΤεκτονικής Γεωλογίας.

“Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με αυξομειώσεις στη δυναμική του, που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξή του. Το παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό, αξιολογώντας μέρα με τη μέρα τα δεδομένα. Θα είμαστε στο πλευρό των νησιωτών μας όσο και όπως χρειαστεί”, έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν φοβάμαι για τσουνάμι, δεν φοβάμαι για κατολισθήσεις, ό,τι και να συμβεί είναι μικρά τα γεγονότα, πάει να δημιουργηθεί ένας καινούργιος κρατήρας”, είπε ο Αβράαμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας πανεπιστήμιου Πατρών.

Με το εργατικό δυναμικό να γυρίζει δειλά δειλά στην Σαντορίνη, οι έμποροι της περιοχής ευελπιστούν πως δεν θα αργήσει να επιστρέψει και η κανονικότητα στο νησί.

Περισσότεροι από 19.200 σεισμοί καταγράφηκαν έως και τις 14 Φεβρουαρίου

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 19.200 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για την σεισμικότητα στην περιοχή των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν άνω των 16.900 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με ~100 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 3 σεισμούς με Μ≥4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=4.1. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 15η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M≥4.0, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3.9.

Συνεχίζεται μια σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ ~20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *