0

Το υπουργείο Εργασίας αντιγράφει το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά την ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και πράττει κάτι ανάλογο για τις οφειλές των ασφαλισμένων προς την ΕΦΚΑ. Στόχος να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συσσωρευμένα χρέη προς τον Ασφαλιστικό Φορέα και να μπορέσουν έτσι να ανταποκριθούν έστω στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις τους.

Η νέα ρύθμιση αλά… Εφορία, του υπουργείου Εργασίας, αφορά τόσο αυτούς που είχαν ενταχθεί σε κάποια παλαιά ρύθμιση την οποία έχασαν εν μέσω πανδημίας όσο και αυτούς που αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό όσες οφειλές «γεννήθηκαν» κατά την περίοδο του πρώτου lockdown και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως και τον Απρίλιο του 2021, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προχωρήσουν στην ρύθμιση των εν λόγω οφειλών είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Παράλληλα όσοι ασφαλισμένοι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις γιατί δεν πλήρωσαν τουλάχιστον 2 δόσεις το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020, θα έχουν πλέον μία ακόμη – την δεύτερη – ευκαιρία να επανενταχθούν στην παλιά τους ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Εισφορές που πάγωσαν έως 30 Απριλίου 2021: Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση:
    • 12 άτοκων δόσεων ή
    • 24 μηνιαίων δόσεων, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής τα 50 ευρώ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, έως 31/07/2021. Οι βασικές οφειλές που μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν θα κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, θα επιβαρύνονται με τόκο 2,5% (σε ετήσια βάση), από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Η ρύθμιση θα «χάνεται», εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις.

Ασφαλιστική ενημερότητα

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι της, θα χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, ενώ θα αναστέλλονται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη καθώς και η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί.

Απώλεια της ρύθμισης

Η απώλειας της ρύθμισης θα έχει τις εξής συνέπειες:

  • Χάνονται τα ευεργετήματα της ρύθμισης.
  • Μετατρέπεται ως απαιτητό το χρέος που προκύπτει από το υπόλοιπο της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων.
  • Ενεργοποιούνται όλα τα μέσα είσπραξης της οφειλής (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων).
  1. «Χαμένες» ρυθμίσεις: Όσοι βρίσκονταν σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών τις οποίες  εξυπηρετούσαν πριν από την κρίση αλλά έχασαν όμως κάποιες δόσεις εντός του καλοκαιριού θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στις χαμένες ρυθμίσεις. Ετσι ανοίγει ξανά η πόρτα των 120 δόσεων για χιλιάδες ασφαλισμένους.  Ειδικότερα οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 2 δόσεις κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020 και βγήκαν εκτός, μπορούν να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Η επανένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Νewsroom

Αποδείξεις: Ποιους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μείωση φόρου

Previous article

Στην Κίνα έφτιαξαν σφαιρικό τανκ που είχαν σχεδιάσει οι Σοβιετικοί (vid)

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like