Καύσωνας χωρίς τέλος στη Γαλλία: Η ζέστη “χτυπά” τις φτωχότερες γειτονιές της χώρας

Lamianow.gr

“Σαν καμίνι” περιγράφουν χιλιάδες Γάλλοι τα σπίτια τους, καθώς το κύμα ακραίας ζέστης δοκιμάζει τη χώρα και αποκαλύπτει μια νέα μορφή κλιματικής ανισότητας.

Σε πολλές κατοικίες, κυρίως σε φτωχότερες περιοχές και εργατικές συνοικίες στη Γαλλία, η θερμοκρασία στο εσωτερικό των σπιτιών γίνεται αφόρητη, με τους κατοίκους να αναζητούν τρόπους να αντέξουν τις ημέρες του καύσωνα.

Η Σαμίρα, 35 ετών, μητέρα ενός 10χρονου αγοριού, ζει σε ένα διαμέρισμα στον έβδομο όροφο μιας τσιμεντένιας εργατικής πολυκατοικίας νότια του Παρισιού. Όπως περιγράφει, οι συνθήκες έχουν γίνει απελπιστικές.

Καύσωνας χωρίς τέλος στη Γαλλία: Η ζέστη "χτυπά" τις φτωχότερες γειτονιές της χώρας
magnifing glass
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ
magnifing glass

Χθες κάθισα και έκλαψα. Σκέφτηκα ότι θα πεθάνω“, ανέφερε, εξηγώντας πως το σπίτι της δεν διαθέτει επαρκή μόνωση ούτε εξωτερικά παντζούρια, με αποτέλεσμα ο ήλιος να χτυπά τα παράθυρα όλη την ημέρα.

Το σπίτι μου είναι ένας φούρνος, είναι ανυπόφορο. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, ζαλίζομαι, δεν υπάρχει αέρας“, περιγράφει. Όπως λέει, χρησιμοποιεί τον ανεμιστήρα μόνο για λίγη ώρα, φοβούμενη το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κοιμάται μόλις δύο ώρες τη νύχτα.

Σπίτια-παγίδες θερμότητας και μια κρίση που βαθαίνει στη Γαλλία

Ο 10χρονος γιος της, Ισάμ, είναι ένας από τους χιλιάδες μαθητές που επηρεάστηκαν από την ακραία ζέστη. Το σχολείο του ήταν ανάμεσα στα περίπου 1.800 σχολεία στη Γαλλία που έκλεισαν επειδή οι αίθουσες έγιναν επικίνδυνα θερμές.

“Η τάξη μου στον τελευταίο όροφο έφτασε τους 40 βαθμούς. Ήταν πολύ ζεστά για μάθημα, οπότε απλώς παίζαμε παιχνίδια”, είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία βρέθηκαν υπό το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τον καύσωνα, καθώς σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νύχτες παρέμειναν εξίσου δύσκολες.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ
magnifing glass

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ακυρώσεις δρομολογίων τρένων και διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες σπίτια. Παράλληλα, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τη δυνατότητα ψύξης των εγκαταστάσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως μεγάλο μέρος των γαλλικών κατοικιών δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Fondation pour le Logement, περίπου τα μισά σπίτια στη Γαλλία δεν διαθέτουν επαρκή προστασία από τη ζέστη, με εκατομμύρια κατοίκους να ζουν σε κατοικίες που μετατρέπονται σε “παγίδες θερμότητας”.

Η Μαϊντέρ Ολιβιέ, υπεύθυνη κλιματικής πολιτικής της οργάνωσης, κάνει λόγο για ένα “τεράστιο και ολοένα επιδεινούμενο πρόβλημα” με τα σπίτια που εγκλωβίζουν τη θερμότητα.

Όπως εξηγεί, οι κάτοικοι χαμηλού εισοδήματος πλήττονται περισσότερο, καθώς συχνά ζουν σε περιοχές με πολύ τσιμέντο και ελάχιστους χώρους πρασίνου, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες χωρίς κλιματισμό και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απομακρυνθούν από τις πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ
magnifing glass

Στη Γκρινί, μία από τις φτωχότερες περιοχές της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού, ο 60χρονος Αμπουμπακάρ περιγράφει τη δική του καθημερινότητα.

Ασφυκτιώ. Δεν μπορώ να αγοράσω ανεμιστήρα. Δεν υπάρχουν παντζούρια στο σπίτι μου. Το βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ, είναι σαν καμίνι“, λέει.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ζέστη έχει επηρεάσει ακόμη και την ψυχική του κατάσταση, καθώς άλλα προβλήματα της ζωής του, όπως θέματα υγείας και η ανασφάλεια της στέγασης, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα μέσα στον καύσωνα.

Την ίδια ώρα, νέοι άνθρωποι που ζουν σε μικρά διαμερίσματα στο Παρίσι περιγράφουν παρόμοιες εμπειρίες. Η 22χρονη Νόα μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο, κάτω από μια κακώς μονωμένη μεταλλική στέγη.

“Δεν υπάρχει αέρας, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε πάνω από τέσσερις ώρες. Προσπαθούμε να κρατάμε τα παντζούρια κλειστά και να μένουμε στο σκοτάδι, αλλά δεν αλλάζει κάτι”, λέει.

Η ακραία ζέστη στη Γαλλία δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα ζήτημα καιρού, αλλά μια κοινωνική πρόκληση. Οι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που έχουν τις λιγότερες επιλογές για να προστατευτούν, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοια φαινόμενα αναμένεται να γίνουν συχνότερα και εντονότερα τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

πηγη thetoc

Share This Article
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *