"Φρένο" στην δημιουργία του Ηot Spot στον Καραβόμυλο; / Τζιανλούκα Ρόκο: "...δεν είναι έτοιμο, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη"!
Connect with us

Toπικά

“Φρένο” στην δημιουργία του Ηot Spot στον Καραβόμυλο; / Τζιανλούκα Ρόκο: “…δεν είναι έτοιμο, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη”!

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ακόμη περισσότερων θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspot στα νησιά. Μεταξύ άλλων

Avatar

Published

on

Μόνο οριστική δεν θα πρέπει να θεωρείται η δημιουργία του κέντρου προσωρινής στέγασης μεταναστών στην περιοχή του Καραβομύλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ), Τζιανλούκα Ρόκο τόνισε πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η δημιουργία του κέντρου αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “…δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη”. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το τελευταίο διάστημα ακούστηκε από χείλη αυτοδιοικητικών ότι “…η απόφαση είναι ειλημμένη και πως άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες” -όπως τους είχαν  διαμηνύσει από το Υπουργείο-, αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ρόκο φανερώνει τον θόρυβο που έχουν δημιουργήσει οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ανατολικής Φθιώτιδας που έχουν φρενάρει σίγουρα την δημιουργία του κέντρου μετά τον ξεσηκωμό τους.

Με την προσεγμένη τοποθέτηση του ο κ. Ρόκο φανερώνει πως οι αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση αλλά και τον Δ.Ο.Μ για την στέγαση προσφύγων στο στρατόπεδο “Γ. Παπαποστόλου”.  Όπως και να έχει όλα θα ξεκαθαρίσουν  σύντομα ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και δεν υπάρχει εξέλιξη με την δημιουργία της δομής αυτό απομακρύνει το σενάριο της στέγασης των προσφύγων στο χωριό της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Μπορεί σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες να απομακρύνεται το σενάριο δημιουργίας hot spot στον Καραβόμυλο παράλληλα ωστόσο εξετάζονται εναλλακτικές για την στέγαση των προσφύγων σε άλλο σημείο της Φθιώτιδας.

Διαβάστε τι τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τον Ιούνιο είναι σε εξέλιξη η δημιουργία 3.500-4.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Τζιανλούκα Ρόκο. Σε αυτή τη διαδικασία θα επεκταθούν υπάρχουσες δομές αλλά και θα κατασκευαστούν νέες: πρόκειται για το καμπ στην Κόρινθο, που βρίσκεται κοντά στο προαναχωρησιακό κέντρο και είναι ήδη έτοιμο και εξοπλισμένο με μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επίσης, το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, που προγραμμάτιζε να κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκαν αιτούντες από τα νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για το οποίο όμως ο κ. Ρόκο ανέφερε ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τέλος, αναφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στον Καραβόμυλο, για το οποίο ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη.

Καταργείται η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία
Οι θέσεις που δημιουργούνται είναι οριακές, σχολίασε ο επικεφαλής του ΔΟΜ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το αν θα τις αυξήσει περαιτέρω. Παράλληλα αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (σήμερα διαμένουν περίπου 4.600 άτομα), γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά συμφέρον. Η ιδέα είναι, μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι σε κέντρα φιλοξενίας ή διαμερίσματα και ποιο θα είναι ακριβώς το σχέδιο για το κλείσιμο των ξενοδοχείων, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επειδή η αγορά ακινήτων αλλάζει, κυρίως στην Αθήνα, και δεν βρίσκονται εύκολα διαθέσιμα διαμερίσματα, ο Τζιανλούκα Ρόκο εξήγησε ότι υπάρχει η κατανόηση ότι πρέπει να γίνει περισσότερη διάχυση θέσεων σε όλη την Ελλάδα και σχολίασε ότι υπάρχει η ανάγκη να δούμε και άλλες πόλεις, ωστόσο πρέπει σε αυτές να υπάρχουν και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία.

Ο Ρόκο σημείωσε ότι στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS- με παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικών για 6 μήνες και υποστήριξη για ενοικίαση σπιτιού- μετέχουν ήδη οι πρώτοι 2.000 πρόσφυγες. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για τη σύνδεση του προγράμματος αυτού με προγράμματα εύρεσης εργασίας που θα ξεκινήσουν τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Στη σωστή κατεύθυνση οι κυβερνητικές εξαγγελίες»
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ δήλωσε ότι ο Οργανισμός συνεργάζεται με την κυβέρνηση στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, το οποίο ανανεώθηκε μετά τη λήξη του τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο να επιστραφούν εθελοντικά στις πατρίδες τους 16.000 άνθρωποι στα επόμενα τρία χρόνια. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, αλλά το καινούριο που συζητάμε είναι να έχουμε μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση σε περίπτωση που θελήσουν να επιστρέψουν περισσότερα άτομα στις πατρίδες τους», διευκρίνισε.

Ο Τζιανλούκο Ρόκο σχολίασε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου ασύλου, αποσυμφόρηση των νησιών και αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία. «Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουν να τις εφαρμόζουν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα το κάνουν», συμπλήρωσε. Για το άσυλο υπογράμμισε ότι «λαμβάνω τις διαβεβαιώσεις πως ό,τι έρθει θα είναι σε σύμπνοια με τις ευρωπαϊκές αλλαγές».

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ χαρακτήρισε πολύ θετικό στοιχείο την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου για ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού «Οταν θα ολοκληρωθεί, θα είναι καλό. Αναλύει τις αφίξεις στη χώρα και τις αποχωρήσεις των ατόμων από τα καμπ. Είναι δύσκολο να τα αναλύσεις αυτά, καθώς οι αφίξεις είναι απρόβλεπτες, αλλά είναι σημαντικό να έχεις μια γενική εικόνα των αριθμών. Πρέπει να έχεις μια ιδέα του επόμενου βήματος που θα κάνεις». Άσκησε δε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για «έλλειψη προγραμματισμού και οράματος».

Advertisement
4 Σχόλια

4
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ΒΑΓΓΕΛΗΣAQUAMANΚούλη δώσε πόνοΛαμιώτης Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ

“Είναι ειλημμένη απόφαση ” κ. Περιφερειάρχη ? Ο ρόλος σας είναι να αφουγκράζεστε τις τοπικές κοινωνίες και όχι να “στρώνετε το χαλί” στις οποιεσδήποτε κυβερνητικές αποφάσεις !!!

AQUAMAN
AQUAMAN

αφου οι εργολαβοι θα συνεχισουν τα εργα

Κούλη δώσε πόνο
Κούλη δώσε πόνο

φάτε σανό….

Λαμιώτης
Λαμιώτης

Θα δικαιωθούν όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια της μη εγκατάστασης των προσφύγων,οι κάτοικοι,η Δήμαρχος,το Δημοτικό συμβούλιο και ο μοναδικός βουλευτής κ.Κοτρωνιάς.Ολοι οι άλλοι μακρια απο την καυτή πατάτα…όχι για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε!

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sports1 λεπτό ago

Τέσσερις τραυματίες Γερμανοί – ανοιγμένα κεφάλια στου Ρέντη! (pics)

Μετά από ένα άκρως επεισοδιακό παιχνίδι στου Ρέντη, το ντου των χούλιγκαν του Ολυμπιακού άφησε απολογισμό 4 τραυματίες οπαδούς της...

Κόσμος6 λεπτά ago

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή θέλουν να τα διδάσκουν στο σπίτι με Netflix και You Tube

Η Taylor Catron 24 ετών, και ο 28χρονος σύζυγός της Derek, αποφάσισαν να διδάξουν τα παιδιά τους στο σπίτι, μετά...

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Ο Βενιζέλος επέστρεψε στα έδρανα του ΑΠΘ: Η πρώτη του διάλεξη μετά από 26 χρόνια (vid)

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέστρεψε στα έδρανα του ΑΠΘ και έδωσε τη πρώτη του διάλεξη ως καθηγητής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ29 λεπτά ago

Ντροπή: Εισβολή χούλιγκαν στο Ολυμπιακός – Μπάγερν του Youth League! (vid)

Ντροπιαστικές εικόνες στο παιχνίδι Νέων του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν, όταν χούλιγκαν έκαναν ντου με ρόπαλα στις εξέδρες. Οι ερυθρόλευκοι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Τεταμένο κλίμα στην Προανακριτική για Novartis – Πολάκης: Π@π@ριές, μόνο σηκωτό θα με πάρετε από δω

Απίστευτες εκφράσεις από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας – Οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι Τζανακόπουλος και Πολάκης γνώριζαν...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται