Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης στην προανακριτική της Βουλής για τη Novartis, μετά το «σόου» της Πέμπτης όπου οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν προκαλώντας την αναβολή της συνεδρίασης.

Φαίνεται πως πρυτάνευσε η εκτίμηση ότι το πολιτικό κόστος από την αναταραχή στην προκαταρκτική επιτροπή το επωμίζεται κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, εκτιμήθηκε πως «ό,τι κέρδος είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποκόμισε» με τις επιστολές που αντήλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Εκεί καταγράφηκε η ένσταση και τα επιχειρήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ακόμη κίνηση σήμερα, μπαίνοντας «σφήνα» στο θέμα Novartis. Ο Αλ. Τσίπρας, έστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με την οποία υποστηρίζει ότι Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου Novartis, μέσω της μη υιοθέτησης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η ήπια στάση της κυβέρνησης και οι προειδοποιήσεις για μέτρα

Η στάση της κυβέρνησης και του προέδρου της Επιτροπής ήταν ήπια αρχικά, ωστόσο η ΝΔ έχει διαμηνύσει σαφώς πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει την ίδια τακτική θα λάβει μέτρα – μια σαφής προειδοποίηση ότι την επόμενη φορά θα κληθεί η φρουρά της Βουλής η οποία δεν θα επιτρέψει την είσοδο στους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς θα την «χρεωνόταν» η Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα, η ΝΔ θα μπορεί να επικαλείται μετ’ επιτάσεως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει την εξέταση του ουσιώδους μάρτυρα για την υπόθεση Novartis, του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Κατόπιν όλων αυτών, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να επικρατούν οι πιο ψύχραιμες φωνές αναδίπλωσης από την τακτική «μπάχαλου» στην Προανακριτική και όλα δείχνουν πως την Τρίτη οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν πρόκειται να παραστούν ή έστω να επιμείνουν να παραμείνουν στην συνεδρίαση.

Λάππας: Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και επικεφαλής του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή, έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι η συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα διεξαχθεί κανονικά.

«Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής», δήλωσε στον Real Fm ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα από τη συμμετοχή ή όχι των Πολάκη και Τζανακόπουλου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, παρά τις χθεσινές τους δηλώσεις, δεν θα παρευρεθούν στην Επιτροπή, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο κ. Λάππας διευκρίνισε ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση θέσαμε ένα θέμα αναίρεσης της απόφασης (σ.σ για Τζανακόπουλο, Πολάκη), το οποίο δεν ετέθη στη συζήτηση. Θα το θέσουμε ξανά και αν η επιτροπή επιμείνει σε μη αναίρεση, θα προχωρήσει η επιτροπή κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:ΕΛΛΑΔΑ