Πόσο εύκολο είναι να μάθω SEO μόνος μου;

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago
Updated 2022/05/17 at 12:42 ΜΜ
7 Min Read

«Είναι δύσκολο να μάθω μόνος μου το SEO;» Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Ο ρόλος του SEO είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας και αν και εσείς αναρωτιέστε πόσο εύκολη ή όχι είναι η εκμάθησή του, θα σας δοθεί η απάντηση στην συνέχεια του κειμένου.

Η σημασία του SEO σε ένα site

Oι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστότοπων γνωρίζουν πως το SEO προέρχεται από τις λέξεις “Search Engine Optimization” και στα ελληνικά μεταφράζεται ως ‘βελτιστοποίηση και προώθηση ενός site στις μηχανές αναζήτησης. Με απλά λόγια, είναι οι αλλαγές που γίνονται σε μία ιστοσελίδα για να βελτιωθεί και να γίνει αντιληπτή από τις μηχανές αναζήτησης. Αν αξιολογηθεί θετικά το περιεχόμενο της από αυτές, θα «σκαρφαλώσει» στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η λειτουργία των μηχανών αναζήτησης

Οι πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης είναι η Bing, η Yahoo και η Google και η λειτουργία τους μοιάζει με αυτή των ψηφιακών βιβλιοθηκών. Δηλαδή, όπως μία digital βιβλιοθήκη αποθηκεύει αντίγραφα e-books έτσι και μία μηχανή αναζήτησης αποθηκεύει αντίγραφα websites. Μόλις ένας χρήστης πληκτρολογήσει στην Google μία ερώτηση, αυτή εξετάζει όλα τα αποθηκευμένα sites και προβάλλει τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ερώτημα.

 

Πώς θα εμφανιστεί στα πρώτα αποτελέσματα της Google ένα site:

 

Υπάρχουν τρεις σπουδαίοι παράγοντες που κατατάσσουν έναν ιστότοπο στην κορυφή των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης και αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 • Το περιεχόμενο του site: Αν ο ιστότοπος σας δεν περιέχει αξιόλογα κείμενα που θα προσελκύσουν τους αναγνώστες να τα διαβάσουν και αντλήσουν από αυτά χρήσιμες πληροφορίες και δεν κάνετε προσεκτική χρήση των λέξεων-κλειδιών, δεν θα μπορέσει να φτάσει στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης.
 • Τα inbound και τα internal links: Όσο περισσότερο συνδέεται το website σας με άλλα αξιόπιστα sites τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταταχθεί στις υψηλές θέσεις της Google.
 • Η εμπειρία του χρήστη (UX): Είναι σημαντικό για την υψηλή κατάταξη του site οι χρήστες να βρίσκουν σε αυτό αρκετές πληροφορίες που τους καλύπτουν, να αφιερώνουν αρκετό χρόνο μέσα σε αυτό και να είναι εύκολη η πλοήγηση ακόμα και στους αρχάριους επισκέπτες.

 

Τα πλεονεκτήματα μίας βελτιστοποιημένης για την Google ιστοσελίδας

 

Είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος πόσα πλεονεκτήματα έχει το SEO, αν αναλογιστεί πως κάθε δευτερόλεπτο γίνονται περίπου 40.000 κλικ στις μηχανές αναζήτησης από τους χρήστες που ψάχνουν πληροφορίες. Έτσι, το πρώτο και σημαντικό όφελος για μια ιστοσελίδα που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων είναι πως θα καλυτερεύσει η επισκεψιμότητα της. 

 

Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι για τους χρήστες που αναζητούν την υπηρεσία ή το προϊόν που προσφέρετε, να εισέλθουν στο ιστότοπο σας με το πάτημα ενός πλήκτρου στο ποντίκι τους. Εάν οι επισκέπτες σας μείνουν ικανοποιημένοι είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε πελάτες και να αγοράσουν ό,τι έχετε για πώληση.

 

Γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση του SEO

 

Στις μέρες μας, η ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρησης είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της. Η επιτυχία ή η αποτυχία ενός site είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη ή μη του SEO. Είναι χρήσιμο να μάθετε το Search Engine Optimization γιατί:

 • Θα είστε σίγουρος πως το brand της επιχείρησής σας είναι ορατό στο διαδίκτυο και μπορούν να το ανακαλύψουν οι δυνητικοί σας πελάτες,
 •  Θα ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας και
 • Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα σε διαφημίσεις.

 

Μπορώ να μάθω μόνος το SEO;

 

Η εκμάθηση του SEO ορισμένες φορές μοιάζει με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου. Δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρα μια απάντηση στο ερώτημα: «Πόσο εύκολο είναι να μάθω το ‘Search Engine Optimization’ γιατί υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Κάποιος που είναι λιγότερο εξοικειωμένος με την τεχνολογία ίσως δυσκολευτεί να μάθει από κάποιον άλλον που έχει βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Όμως, είναι πιθανόν κάποιος που διαθέτει λίγες γνώσεις να μη διαθέτει αρκετό ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί περισσότερο με το SEO.

 

Ιδανικά κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το SEO και να το μάθει, είναι απαραίτητο:

 • Να έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, 
 • Το site του να είναι σωστά δομημένο,
 • Να έχει δεξιότητες συγγραφής, ίσως κάποιο πτυχίο δημοσιογραφίας ή δημιουργικής γραφής ώστε να μπορεί να γράφει εξαιρετικά άρθρα,
 • Να γνωρίζει λίγο προγραμματισμό και 
 • Να του αρέσει πολύ να διαβάζει. Αν μοιάζουν δύσκολα τα παραπάνω, τότε προτιμήστε να απευθυνθείτε σε μία εταιρεία SEO όπως η https://seodominator.org/ που έχει μεγάλη εμπειρία για να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

 

Πώς να μάθετε μόνος

 

Αν πάλι, αποφασίσατε να ξεκινήσετε μόνος την εκμάθηση του SEO, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 

 • Εξετάστε προσεκτικά τα websites των ανταγωνιστών σας. Ελέγξτε την δομή τους, το περιεχόμενο τους, την ποσότητα των εξωτερικών συνδέσμων τους, τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν.
 • Διαβάστε βιβλία σχετικά με το SEO ή διάφορα blogs που ασχολούνται με αυτό.
 • Δείτε βίντεο στο YouTube
 • Εξασκηθείτε στο SEO με το δικό σας ιστότοπο,
 • Γνωρίστε άλλα άτομα που ασχολούνται με το SEO και ζητήστε τους βοήθεια.
 • Παρακολουθήστε σεμινάρια. Εάν γνωρίζετε καλά την αγγλική γλώσσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν ή με μία μικρή συνδρομή σεμινάρια SEO στα αγγλικά. Στο SEMrush Academy θα βρείτε αρκετά δωρεάν μαθήματα SEO, όπως ‘διαχείριση backlink’, “mobile seo’, ‘onsite seo’ κλπ. Άλλα μαθήματα θα βρείτε στο ‘Yoast Academy’, στο ‘HubSpot Academy’ στο ‘Udemy SEO’ και στο ‘Coursera”. 

 

Ανακεφαλαιώνοντας, εάν κάποιος αφοσιωθεί στην εκμάθηση του SEO και διαθέτει αρκετή υπομονή μέχρι να δει τα αποτελέσματα που επιθυμεί, θα καταφέρει να εμβαθύνει τις γνώσεις του πάνω σε αυτό το τομέα. Έτσι, τολμήστε και ξεκινήστε την δική σας προσπάθεια.

 

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
 • Πολύ καλό άρθρο. Να συμπληρ΄ώσω σε αυτό ότι το να μάθει κάποιος SEO μόνος του είναι εφικτό, δεδομένου ότι υπάρχουν εξαιρετικές πηγές πληροφόρησης, σεμινάρια κτλ για αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, θα βοηθήσει η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι στα αγγλικά. Εξίσου σημαντικό είναι ο πειραματισμός με μια ιστοσελίδα. Γιαυτ΄ό προτείνω την δημιουργία μιας ιστοσελίδας, αποκλειστικά για τον πειραματισμό με το SEO. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτηθεί χρηστική τεχνογνωσία για το SEO και όχι απλά κάποιες θεωρητικές γνώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content