Ποσέ ρολό κοτόπουλο με μανιτάρια à la crème

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Δύο πιάτα σε μία συνταγή. Με ένα απλό στήθος κοτόπουλο φτιάχνουμε ένα περίτεχνο ρολό με όποια γέμιση θέλουμε. Το ποσάρουμε για να μείνει ζουμερό και μένει, έτσι τυλιγμένο στο χαρτί του, για τις επόμενες δύο μέρες στο ψυγείο.

-Advertisement-

Το σερβίρουμε σκέτο σαν μεζέ ή σαν συνοδευτικό σε ένα γιορτινό πιλάφι ή σαλάτα.

Εναλλακτικά υλικά για τη γέμιση

  • ψητή κόκκινη πιπεριά  με σκόρδο και καρύδια
  • σπανάκι με μανούρι και μυρωδικά
  • φέτες ψητής μελιτζάνας και καραμελλωμένα κρεμμύδια
  • λιαστή τομάτα σε λάδι με ελιές και κάπαρη

Αν θέλετε τυρί στη γέμιση, θα σας πρότεινα ναξιώτικη κοπανιστή. Είναι αρκετά σπυρωτή για να απλωθεί, αρκετά στητή για να μην διαλυθεί, όσο πρέπει έντονη για να δώσει γεύση στα αμυλούχα ή ήπια υλικά της γέμισης. Η ναξιώτικη κοπανιστή είναι προϊόν ωρίμανσης της ξινομυζήθρας και είναι κοκκώδης και πιο ήπια από την μυκονιάτικη κοπανιστή.

Ο ζωμός του ποσαρίσματος μπορεί να αρωματισθεί με ό,τι θέλετε. Από κύβο λαχανικών έως το συνδυασμό μπαχαρικών που θέλετε: δάφνη, εστραγκόν, τζίντζερ, σκόρδο.

Σερβίρισμα σκέτο

Αν θέλετε να σερβίρουμε το ρολό κοτόπουλου σκέτο σε φέτες, σαν μεζέ σε μπουφέ ή δίπλα σε ζυμαρικό-ρύζι-λαχανικά, φέρνουμε το πακετάκι σε θερμοκρασία δωματίου, ξετυλίγουμε και αλείφουμε με μίγμα λάδι-μέλι-λεμόνι και το βάζετε στο γκριλ να πάρει χρώμα και να γλασάρει.

Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση προσθέτουμε μουστάρδα dijon στο μίγμα. Αν έχετε φτιάξει πικάντικη μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, ζεστάνετέ την, απλώστε την πάνω στο ρολό και ψήστε στο γκριλ.

Σερβίρισμα αλα κρεμ

Αν θέλουμε πλήρες φαγητό να χορτάσουν και να χαρούν μικρά και μεγάλα παιδιά, φέρνουμε το πακετάκι σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι, μετά το σωτάρισμα των μανιταριών και την κρέμα γάλακτος. Τυλίγονται στη σάλτσα, ρουφάνε ζουμάκια και βγαίνουν λουκούμι στο πιάτο.

Ναι, ξέρω πως τα λιπαρά, τα προσέχουμε στη διατροφή. Όμως οι μέρες γιορτής είναι ξεχωριστές, επειδή περιλαμβάνουν ξεχωριστά εδέσματα!

 

rolo-kotopoulo-00

Υλικά

  • Για 2 ρολά κοτόπουλο

  • 2 μονά στήθη κοτόπουλου, φιλέτο
  • 12 φετες bacon
  • 8 ξερά βερίκοκα
  • 8 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • δενδρολίβανο
  • Για τα μανιτάρια αλα κρεμ

  • 1 ποσαρισμένο ρολό κοτόπουλο
  • 500γρ μανιτάρια, στα 4
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 σφηνάκι βερμούτ
  • 200γρ κρέμα γάλακτος 35%

Μέθοδος εκτέλεσης

Για να κάνουμε το κοτόπουλο ρολό ποσέ

Τρίβουμε το δενδρολίβανο στο γουδί να πάρουμε μόνο τη σκόνη των φύλλων.

Κόβουμε στη μέση οριζοντίως το φιλέτο χωρίς να το χωρίσουμε τελείως, σαν πεταλούδα. Το πιέζουμε απαλά στο πιο πλατύ του μέρος ώστε να μειωθεί το πάχος.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, μήκους 30εκ, απλώνουμε πάνω του τις φέτες μπέϊκον να καλύπτει η μία λίγο την άλλη. Απλώνουμε πάνω το ανοιγμένο φιλέτο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο. Απλώνουμε τα ξερά βερύκοκα ανοιγμένα στη μέση και τα κάστανα τριμμένα,  σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου.

Με τη βοήθεια του χαρτιού, ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό από την μυτερή πλευρά του φιλέτου και καταλήγουμε στην πιο πλατιά.

Τυλίγουμε προσεκτικά το χαρτί γύρω στο ρολό και δένουμε με σπάγκο κουζίνας.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε το ρολό και αφήνουμε να ποσαριστεί για 30 λεπτά ή μέχρι η θερμοκρασία στο κέντρο του, γίνει 75 βαθμοί Κελσίου.

Σε όλη τη διάρκεια, η θερμοκρασία του νερού είναι σωστή όταν βλέπετε μικρές φυσαλίδες κολλημένες στον πάτο της κατσαρόλας και ατμός απαλός να βγαίνει από το νερό. Αυτή είναι η θερμοκρασία ποσαρίσματος. Όταν οι φυσαλίδες ανεβαίνουν αραιά στην επιφάνεια είναι η θερμοκρασία σιγανού βρασμού (simmering).

Βγάζουμε τα ρολά σε πιάτο και αφήνουμε να σταθούν μέχρι να κρυώσουν για να τα φυλάξουμε στο ψυγείο.

Αν θέλουμε να τα φάμε έτσι, ξετυλίγουμε αλείφουμε με μίγμα λάδι-λεμόνι-μέλι-(μουστάρδα) και βάζουμε στο γκριλ να γλασαριστούν.

Για το κοτόπουλο αλα κρεμ

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο τηγάνι άδειο, σε μέτρια- δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το λάδι και τα μανιτάρια σε μια στρώση. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κουνάμε το τηγάνι να δούμε αν ξεκολλάνε. Αν όχι, δοκιμάζουμε σε λίγο.

Θέλουμε να πάρουν χρώμα και να πιάσουν τα σάκχαρα στον πάτο του τηγανιού. Σβήνουμε με το βερμούτ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε τις φέτες ρολού στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.

Αφήνουμε να ζεσταθεί το κρέας, να δέσει το φαγητό, για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε.

Αν η σάλτσα θέλει δέσιμο, δυναμώνετε τη φωτιά για λίγο ενώ κουνάτε το τηγάνι από το χερούλι (όχι με κουτάλι).

πηγη

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *