Υλικά συνταγής
Αυτή η πορτοκαλόπιτα θα μπορούσε να θυμίζει και άλλα γλυκά όπως ραβανί με άρωμα πορτοκάλι, ή ακόμα και γαλακτομπούρεκο με extra δόση πορτοκαλιού. Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας το σύρμα με το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μας (δεν θέλει και πολύ κόπο)προσθέτουμε σιγά σιγά τα φύλλα κρούστας.
Εδώ θέλω την φαντασία σας… Μπορείτε να τα κόψετε σε κομματάκια, να τα τσαλακώσετε ή να τα απλώσετε σε στρώσεις βάζοντας μία στρώση φύλλο, λίγη από την γέμιση, ξανά φύλλο κ.ο.κ. Μια εξίσου καλή ιδέα είναι τα πιάσετε σαν βεντάλια (δηλαδή να τα σουρώσετε) ένα ένα και να τα τοποθετήσετε στο ταψί. Εγώ προσωπικά προτιμάω να τα κόβω σε μικρά κομμάτια,να τα βουτάω τσαλακωμένα στην γέμιση και στην συνέχεια να τα αραδιάζω στο ταψί. Όποιον τρόπο και αν ακολουθήσετε θα γίνει εξίσου όμορφη η πορτοκαλόπιτά σας.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε 1 1/2 ποτήρι νερό με το χυμό πορτοκάλι,τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, το ξυλάκι της κανέλας και την φλούδα του πορτοκαλιού.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και εν συνεχεία τα κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφαιρούμε την φλούδα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βγάζουμε την ψημένη πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει (περίπου 10 λεπτά).
Μόλις το σιρόπι μας κρυώσει λίγο, περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα. Μην νομίσετε ότι το σιρόπι είναι πολύ. Το πολύ σε 2 ωρίτσες θα το έχει απορροφήσει όλο.
Αφού η πορτοκαλόπιτα “πιει” όλο της το σιρόπι είναι έτοιμη για σερβίρισμα.