Ποιο νησί απαγορεύει στους κατοίκους του να ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

2 Min Read

Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και την πρώτη πόλησ στην Ισπανία η οποία θα απογορεύσει την ενοικίαση διμαερισμάτων σε τουρίστες. Θα υπάρχουν μάλιστα και πρόστιμα τα οποία θα φτάνουν και τις 400.000 ευρώ για όσους παραβούν το νόμο από τον Ιούλιο όταν και θα τεθεί σε ιεχύ.

Πλέον οι τουρίστες δεν θα μπορούν να νοικιάζουν σε συγκροτήματα στα οποία ενοικιάζουν μόνιμοι κάτοικοι με τις οικογένειές τους. Βέβαια, ο νέος νόμος θα επιτρέπει την ενοικίαση ανεξάρτητων μονοκατοικιών αλλά και πολυτελών κατοικιών (villas). Αυτό συμβαίνει επειδή στην Ισπανία βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια προκειμένου να ανακοπούν οι επιπτώσεις από τον τουρισμό στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως γράφει και η El Pais, ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων διαμερισμάτων στην περιοχή αυξήθηκε από το 2015 έως το 2017 στο 50% ενώ οι τιμές ενοικίων αυξήθηκαν με τη σειρά τους κατά 40%. Μόλις 645 από τα 20.000 διαμερίσματα έχουν άδεια. Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν και τα παράπονα των κατοίκων. Αξίζει να σημειωεθί ότι η Μαγιόρκα υποδέχεται περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Την ίδια στιγμή, και στη Βαρκελώνη έχουν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι Airbnb και Homeaway. Αντίστοιχα η διοίκηση των Βαλεαρίδων επέβαλε πέρσι στα νησιά της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα πλαφόν στον αριθμό κλινών για τουρίστες καθώς και στην καταγραφή των ιδιωτικών κατοικιών και διαμερισμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ίμπιζα.

Πηγή: The Guardian

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *