Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης : Ένα μη μεταδοτικό νόσημα με πολλές διαστάσεις

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Add a Comment
6 Min Read

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης η σημερινή 29 Οκτωβρίου, με κεντρικό μήνυμα η ένωση όλων στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή εκείνων που πάσχουν. Βασικό συστατικό ή ενημέρωση κυρίως των ασθενών και του περιβάλλοντος τους ότι υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

-Advertisement-

Ένα εξάνθημα που προκαλεί ενοχλητική φαγούρα ή κάψιμο. Που επιμένει στους αγκώνες, το κεφάλι, τα γόνατα και εξελίσσεται γρήγορά, δημιουργώντας ένα «σκληρό» αποτύπωμα στο δέρμα. Έτσι αιφνίδια, εμφανίζεται πολλές φορές στη ζωή των ανθρώπων η ψωρίαση. Η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ημέρα που η παγκόσμια κοινότητα για την ψωρίαση ενώνεται ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση αυτής της περίπλοκης και γεμάτης προκλήσεις.ασθένειας τόσο από τους ασθενείς και το περιβάλλον τους όσο και από ευρύ κοινό την ιατρική κοινότητα αλλά και τις Αρχές.

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα μη μεταδοτικό νόσημα, που εμφανίζεται με αυτό το «σκληρό» αποτύπωμα στο δέρμα. Ένα αποτύπωμα που μπορεί να μοιάζει με μια συστάδα ασημοάσπρων φολίδων ή με ένα έντονο ερεθισμό με κόκκινο χρώμα, σε διάφορά σημεία του σώματος ή ακόμη και σε όλο το σώμα κατά τις μέρες έντονης έξαρσης. Είναι μια χρόνια δερματίτιδα που οι ασθενείς μπορεί να βλέπουν για πρώτη φορά στην ηλικία των 20-30 ετών ή και αργότερα, αλλά το είχαν πάντα και απλά δεν είχε εκδηλωθεί. Η νόσος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και πολλές φορές εξαφανίζεται από μόνη της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο των κόσμο πάσχουν από ψωρίαση. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Κοντοχριστόπουλος, η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% των Ελλήνων, με το 80% να πάσχει από ήπια – μέτρια ψωρίαση. Παρά την εξέλιξη της επιστήμης ακόμη δεν μπορούμε με ακρίβεια να εξηγήσουμε τα αίτια που προκαλούν τη ψωρίαση.

Οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο λειτουργεί σαν ασπίδα στον οργανισμό προκειμένου να επιτίθεται στους «εισβολείς», όπως τα μικρόβια και τους ιούς. Από λανθασμένη όμως «εκτίμηση» του ίδιου του οργανισμού μας, που κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει το λόγο, αυτή η φυσική και πολύτιμη θωράκιση στρέφεται … εναντίον της. Γι αυτό και ο όρος αυτοάνοσο νόσημα.

Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συν-νοσηροτήτων. Συγκεκριμένα, οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ένα μεγάλο καρδιακό επεισόδιο, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Νόσο του Crohn’s και Διαβήτη τύπου 2, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται παχυσαρκία , υψηλή πίεση και κατάθλιψη. Η ψωρίαση εκτιμάται ότι μπορεί να συντομεύσει τη προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Ανάλογα δε με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων. Επίσης εκτός από την ιατρική διάσταση, η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σήμερα υπάρχουν σημαντικά καινοτόμες θεραπείες που βοηθούν αποτελεσματικά ακόμη και ασθενής με σοβαρή μορφή της νόσου. Και όσο πιο αποτελεσματική είναι θεραπεία και βοηθά τον ασθενή με ασφάλεια να μένει καθαρός τόσο αυτό βοηθά και την ψυχολογία του.

Απαραίτητη και πολύ καλή συνήθεια είναι ο ασθενής να ενυδατώνει και να φροντίζει το δέρμα του, ανεξάρτητα από την ύπαρξη βλαβών, χρησιμοποιώντας προϊόντα που να μην είναι επιθετικά και που ενυδατώνουν καλά, διασφαλίζοντας τη μεμβράνη της επιδερμίδας. Όταν η νόσος κάνει αισθητή την παρουσία της ίσως να χρειαστεί σκεύασμα με κορτιζόνη ή παράγωγα της βιταμίνης D.

Ένα πρωτότυπο γκράφιτι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, με αρωγό φαρμακευτική εταιρεία ειδικευμένη σε δερματολογικά προϊόντα, προχώρησε σε ενημερωτική εκστρατεία με κεντρική φράση «Μην αφήνεις πίσω αγαπημένες συνήθειες». Στόχος τη εκστρατείας είναι να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες από ψωρίαση ώστε να επισκεφθούν τον δερματολόγο τους και να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.

Η τοιχογραφία στο σχολικό συγκρότημα των 16ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο των δράσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας στο σχολικό συγκρότημα των 16ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας -ΕΔΑΕ. Στην τοιχογραφία με ιδιαίτερη καλλιτεχνική «έκφραση» (graffiti) αναδεικνύονται αγαπημένες συνήθειες/αθλήματα, όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία και το βόλεϊ ενώ κυριαρχεί η στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ενθάρρυνσης. H εικαστική παρέμβαση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια” της ομάδας UrbanAct, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την συμμετοχή του καλλιτέχνη Life In Colour.

πηγή : news247.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *