Όμιλος φίλων του Δάσους : Πεζοπορία στα χώματα των ηρώων (φώτο)

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
1 64

Μια ακόμη πεζοπορία  του Ομίλου Φίλων του Δάσους,  αυτή τη φορά στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών. Η μέρα μας ξεκίνησε από το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης που περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συνεχίστηκε με πεζοπορία μέσα από το χωριό Θερμοπύλες προς στους πρόποδες του Καλλίδρομου για να καταλήξουμε στο λόφο του Κολωνού και το μνημείου του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.

Στην παρέα μας η φίλη του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ, φιλόλογος- ιστορικός Κα Ευαγγελία Δημοπούλου που μας μίλησε για το ιστορικό της μάχης και τη διαχρονικότητα των συγκρούσεων στην περιοχή και ο Χρήστος Τετριμίδας κάτοικος Θερμοπυλών που μας θύμισε κάποιες ιστορικές φράσεις που ελέχθησαν σε αυτή τη μάχη.


Τους ευχαριστούμε, όπως και όλους τους συνοδοιπόρους μας,τους νέους μας φίλους που μας ακολουθούν κάθε φορά, το προσωπικό του Κ.Ι.Ε.Θ. και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο Ντζούφλα για την βοήθειά τους.
Οι Θερμοπύλες αποτελούν ένα στενό ανάμεσα στις νοτιοανατολικές υπώρειες του όρους Καλλίδρομου και του Μαλιακού κόλπου. Υπήρξε διαχρονικά τόπος στρατηγικής σημασίας και πολεμικών συγκρούσεων καθώς και φυσική δίοδος επικοινωνίας. Η σημασία της περιοχής προσδιορίζονταν κατά την αρχαιότητα από τη γεωμορφολογία των στενών της. Βασική πηγή πληροφοριών για τη μορφή των στενών κατά την αρχαιότητα είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος περιγράφει τη γνωστή ομώνυμη μάχη του 480 π.Χ. Στην είσοδο του εν λόγω στενού υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι θερμές πηγές. Ανατολικά της εισόδου, υψώνεται λόφος πάνω στον οποίο σώζονται λείψανα οχύρωσης. Φαίνεται ότι ταυτίζεται με το επονομαζόμενο από τον Ηρόδοτο ως «φωκικόν τείχος».


Ο χώρος των Θερμοπυλών απετέλεσε καθ’ όλη την αρχαιότητα πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Ελλήνων και εισβολέων. Εκτός της γνωστής μάχης του 5ου αι. π.Χ. και άλλων, μικρότερων εχθρικών συναντήσεων έλαβε εκεί χώρα το 279 π.Χ. η μάχη των Ελλήνων εναντίον των Γαλατών και το 191 π.Χ. η ανάλογη κατά των Ρωμαίων.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *