Οι προτάσεις των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Τη χρήση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, με μια τροποποίηση του λογισμικού, για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων εισηγούνται μεταξύ άλλων οι τράπεζες στις προτάσεις που θα υποβάλουν στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της γάγγραινας των NPLs. Η εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να εντάσσει ή να απορρίπτει αυτόματα τον δανειολήπτη από τη ρύθμιση, ενώ επίσης προτείνουν να καταργηθεί το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την υποβολή αίτησης και των δικαιολογητικών στο Ειρηνοδικείο.

-Advertisement-

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης απηύθυνε χθες σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες, ότι αν δεν λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε 4η ανακεφαλαιοποίηση, «την οποία θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι», όπως είπε. «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια και αν δεν το προσέξουμε μπορεί να ζητήσουν οι τράπεζες νέα κεφάλαια, που θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο πολίτης».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων και πως εξετάζονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του θέματος. Πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, θα είναι έτοιμο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν θέσει προϋπόθεση το σχέδιο να είναι έτοιμο νωρίτερα, για να είναι δυνατή η αξιολόγησή του στη μεταμνημονιακή έκθεση της 27ης Φεβρουαρίου.

- Advertisement -

Ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης. Εφόσον όμως είναι θέματα που άπτονται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, και ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε., να ενημερώνουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά την ΕΚΤ». Τέλος, υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι προβλέψεις των τραπεζών να καθορίζονται και με πολιτικά κριτήρια, με στόχο να προστατεύονται η πρώτη κατοικία και οι θέσεις εργασίας.

Οι προτάσεις των τραπεζών

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες φαίνεται να διαφωνούν στα περισσότερα με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη λύση που προτείνουν για την αντιμετώπιση της αλλαγής του νόμου Κατσέλη.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι έτοιμα να καταθέσουν την πρότασή τους την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα αφορά μια ολιστική προσέγγιση για την ιδιωτική πτώχευση και την αντιμετώπισή της.

Προς τούτο προσέλαβαν την PWC. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε το NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μαζί με την PWC θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορά τόσο τις προϋποθέσεις της ιδιωτικής πτώχευσης όσο και τις προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, στο ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων οι διαφορές μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» οι τράπεζες προτείνουν:

– Nα σταματήσει η άκριτη προστασία δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι στιγμής μια αίτηση στο Ειρηνοδικείο αρκεί για να ξεκινήσει το καθεστώς προστασίας ακόμη και εάν ο δανειολήπτης δεν το δικαιούται, καθώς κανένας δεν εξετάζει τα δικαιολογητικά του αιτήματος. Το 40% των αιτήσεων που κατατίθενται για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη απορρίπτεται κατά την εκδίκαση, όμως οι δανειολήπτες έχουν τεθεί με την αίτηση και μόνον σε καθεστώς προστασίας για μία διετία τουλάχιστον. Με το σχέδιο των τραπεζών τούτο αλλάζει. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με κάποια αλλαγή στο software θα υποδέχεται τις αιτήσεις και θα κρίνεται με αντικειμενικότητα η δυνατότητα υπαγωγής κάποιου ή όχι στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

– Η υπαγωγή θα αφορά δάνεια καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά και στεγαστικά με κριτήρια περιουσιακά, εισοδηματικά κ.λπ. Μετά την υπαγωγή ο δανειολήπτης θα έχει δικαίωμα διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες ή θα μπορεί να καταλήξει στο δικαστήριο. Όπως και στον νόμο Κατσέλη θα αποφασίζεται κούρεμα, αναδιάρθρωση κ.λπ. για όλους τους παραπάνω τύπους δανείων στον πτωχό δανειολήπτη. Η προστασία όμως της α’ κατοικίας αυτού θα αφορά μόνον δάνεια στεγαστικά. Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιθυμεί την προστασία της α’ κατοικίας από οποιοδήποτε δάνειο.

– Οι τράπεζες προτείνουν ως όριο για την προστασία τα σπίτια αξίας έως 100.000 ευρώ. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τα όρια στις 200.000 ευρώ τουλάχιστον.

– Οι τράπεζες επ’ ουδενί δέχονται οριζόντιο κούρεμα για το ποσό του δανείου που ξεπερνά την αξία του ενεχύρου. Η κυβέρνηση το θεωρεί προϋπόθεση.

Το μοντέλο Εστία

Τα πιστωτικά ιδρύματα σύντομα θα εφοδιάσουν την κυβέρνηση με στοιχεία βάσει των οποίων θα καταστεί σαφές πόσα δάνεια μπορούν να επιδοτηθούν με βάση τα 160 εκατ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό, καθώς υπολογίζεται πως το 1/3 της δόσης του δανείου των πτωχών θα επιδοτείται κατά το κυπριακό μοντέλο Εστία.

πηγη-naftemporiki.gr/

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *