Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις επιπτώσεις που προκαλεί στο σύστημα υγείας και τους ίδιους το πλαφόν που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιουλίου στα μηχανήματα απεικονιστικών εξετάσεων όπως πχ μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους.
Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Θάνο Ρηγάτο, «δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα».
Υπενθυμίζεται πως η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί την διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που έχουν προσβληθεί από την πάθηση. Κάθε ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση κάθε έτος για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα καλούν στην Ομοσπονδία και ενημερώνουν πόσο ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης ουσιαστικά ψάχνουν ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων.
Πολύ συχνά δε, υποστηρίζει η Ομοσπονδία, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις. Και βεβαίως, επισημαίνεται προς τον ΕΟΠΥΥ πως πρόκειται για ένα κόστος απαγορευτικό για πολλούς ασθενείς, αφού στο κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει 236,95 ευρώ.
«Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στη διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του Οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει» καταλήγει η ΠΟΑμΣΚΠ και ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσει άμεσα τη σχετική απόφαση και να επιλύσει το θέμα προς όφελος των ασθενών.
protothema.gr