Ο τοίχος μπροστά μας- «Αναπληρωτές: θύτες και θύματα» - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τοίχος μπροστά μας- «Αναπληρωτές: θύτες και θύματα»

Published

on

Γράφει η Παπαδοπούλου Μερσίνα

Εικαστικός εκπαιδευτικός, Μέλος της Δημιουργίας ξανά.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το τελευταίο χρονικό διάστημα τους διαπληκτισμούς ανάμεσα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σχετικά με τον ιδανικό τρόπο μοριοδότησης και τα κριτήρια διορισμού τους. Αφορμή, οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, κ.Γαβρόγλου, για πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών σε μόνιμη θέση, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και στην ειδική αγωγή.

Τί σημαίνει Αναπληρωτής εκπαιδευτικός;

Τι έλεγε η εγκύκλιος το 2010;

«Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης είναι περισσότερες από τέσσερις και λιγότερες από δεκαέξι και δεν δικαιολογούν το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας.»

Όμως σύμφωνα με την έκθεση του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή, το 2016:

«Ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών ( σε όλες τις δομές) ξεπερνά τι 22000.

Η αναλογία αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας κυμαίνεται στο 9%. Στην ειδική Εκπαίδευση η αναλογία των αναπληρωτών ανεβαίνει στο 245%!

Το πλήθος των αιτούντων αναπληρωτών με προϋπηρεσία είναι 19206 και το αντίστοιχο πλήθος των αιτούντων χωρίς προϋπηρεσία είναι 41151.»

Πρώτη παρανομία : Η πλειοψηφία των ανωτέρω υπηρετούντων αναπληρωτών καλύπτει πλήρες ωράριο εργασίας, κάποιοι δε εξ αυτών εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες σχεδόν 15 χρόνια.

Διορισμός μέσω ΑΣΕΠ. Τί προβλέπει ο νόμος.

«Η επετηρίδα καταργείται,για πρώτη φορά,το 1997 με τον Ν2525/97(νόμος Αρσένη) και καθιερώνεται ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ως το μοναδικό σύστημα πρόσληψης.

Δίνεται μεταβατικό στάδιο 5 ετών για την πλήρη κατάργηση της επετηρίδας.

Με τον Ν3027/02(νόμος Ευθυμίου) τροποποιείται εν μέρει ο νόμος Αρσένη και προβλέπεται μικτό σύστημα διορισμών με 75%από το ΑΣΕΠ και 25% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών,με βάση την προϋπηρεσία.

Προβλέπεται ,μάλιστα,ότι αν δεν υπάρχουν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ο αριθμός συμπληρώνεται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.

Με τον Ν3255/2004(νόμος Γιαννάκου) τροποποιείται ο νόμος Ευθυμίου και τα ποσοστά διαμορφώνονται 60%ΑΣΕΠ 40% Ενιαίος πίνακας αναπληρωτών.

Με τον Ν3687/2008(νόμος Στυλιανίδη) προηγείται το 30μηνο στις προσλήψεις,ακολουθεί το 24μηνο και μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ ,ύστερα το 40% και τελευταίο το 60% του ΑΣΕΠ.

Με τον Ν3848/10(νόμος Διαμαντοπούλου) επανέρχεται το 100% ΑΣΕΠ ,τίθεται όριο στην προϋπηρεσία κι αναγνωρίζονται και ακαδημαϊκά προσόντα για την πρόσληψη(μεταπτ. διδακτορικά).Ο νόμος προβλέπει εφαρμογή από τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει και μέχρι τότε διατηρεί το μεταβατικό στάδιο 60%-40% του νόμου Γιαννάκου. Με το 60%-40% έγιναν κι οι ελάχιστες προσλήψεις του 2011,12,13,14.»

Δεύτερη παρανομία: Ο νόμος Διαμαντοπούλου δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθότι από το 2010 που ψηφίστηκε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Όμως ούτε όλοι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ των προηγούμενων ετών έχουν διοριστεί.

Τα κριτήρια προσλήψεων αναπληρωτών μεσω ΕΣΠΑ ( άλλη αμαρτωλή ιστορία, αφού η βασική εκπαίδευση μόνο αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν είναι ) είναι κοινωνικά ( οικογενειακές συνθήκες, έγγαμος, πολύτεκνος, ποσοστό αναπηρίας ή συγγένεια, ηλικία κλπ) μορφωτικά ( βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ) και προϋπηρεσίας( στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, δυσπρόσιτες περιοχές κλπ).

Υπάρχουν οι αναπληρωτές που εδώ και χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι, χρηματοδοτούν την επιβίωση τους, για να αποκτήσουν μόρια προϋπηρεσίας, με στόχο τον διορισμό. Υπάρχουν εκείνοι που πλήρωσαν μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά γλώσσας, γνώσεις νοηματικής κλπ, για έξτρα μοριοδότηση, με στόχο τον διορισμό. Άλλοι, που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους, να φτιάξουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή περιμένοντας τον διορισμό ως επιτυχόντες, μεσω ΑΣΕΠ. Υπάρχουν και οι χιλιάδες νέοι, που διαμαρτύρονται συνειδητοποιώντας οτι θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια για να διοριστούν, αφού δεν έχουν κανένα μόριο.

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια διορισμού που θα μπορούσαν να τους ικανοποιήσουν όλους;

Οχι. Και πώς να υπάρχουν όταν μέσα σε 20 χρόνια τα κριτήρια διορισμού των εκπαιδευτικών έχουν αλλάξει 6 φορες και πάμε για 7η; Όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί; Όταν τα κριτήρια εισαγωγής στα ΑΕΙ, η ύλη μαθημάτων, η κατεύθυνση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το πρόγραμμα σπουδών, αλλάζουν με την αλλαγή του Υπουργού Παιδείας;

Έχει ευθύνη η εκπαιδευτική κοινότητα; Βεβαίως. Όταν πρωτοστατεί με τα συνδικαλιστικά-κομματικά της όργανα, αγωνιζόμενη να καταργήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για οφελιμιστικούς κομματικούς ή συντεχνιακούς λόγους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι αγώνες της στην παιδεία και στην κοινωνία, προτάσσοντας ως επείγουσες τις προνομιακές, επιδοματικές, μισθολογικές ή συνταξιοδοτικές απαιτήσεις.

Έτσι καταλήγουμε να ζούμε όμηροι των επιλογών μας.

Όμηροι ενός κράτους-πατερούλη, εγκλωβισμένοι να παρέχουμε κακές, πανάκριβες υπηρεσίες, χωρίς καμμία ουσιαστική ή οικονομική αναγνώριση, χωρίς αυτοεκτίμηση, χωρίς όραμα και μέλλον.

Μπλεκόμαστε σε διαβουλεύσεις, αντιδικίες, ξανά μανά επιτροπές, εκθέσεις και μελέτες, ενώ θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε πετυχημένα παραδείγματα ξένων χωρών.

Για να εκπαιδεύσουμε νέους ανάλογων προσδοκιών.

Ένα αδιέξοδο. Χτίζουμε μόνοι μας τον τοίχο μπροστά μας.

Advertisement
2 Σχόλια

2 Comments

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡ.

  07/01/2019 14:12 at 14:12

  Σωστη η Ρανια. Ποσοι δασκαλοι και καθηγητες στεκονται στο πλευρο των μαθητων/τριων,ειδικα τα τελευταια 8-10 χρονια,που τα προβληματα ειναι παρα πολλα. Εγω ξερω πολυ λιγους. Αν καποιος/α εχει ανιθετη αποψη ευχαριστως να ανταλλαξουμε αποψεις.

 2. Ρανια

  07/01/2019 12:14 at 12:14

  Όλοι γιούργια στον κρατικό κορβανα.Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τιμούν το λειτούργημα του καθηγητή,μιλάμε για κατσαπλιάδες,που θεωρούν ότι επειδή τελείωσαν μια σχολή,θα πρέπει να πληρώνονται βρέξει χιονίσει,σε βάρος του Ελληνικού λαού και Δημοσίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Πάνου Κατσώνη: Πλησιάζουν εκλογές, έρχονται τα έργα / Φτάνει! Xορτάσαμε… σανό

Published

on

Λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι υποψήφιοι σε Περιφέρεια και Δήμους έχουν αρχίσει να μας ταξιδεύουν -εκ νέου- στο θέατρο του παραλόγου! Σε ολόκληρη τη χώρα (και σε Λαμία και Φθιώτιδα, βεβαίως-βεβαίως), έχει αρχίσει να επικρατεί ένας “οργασμός”… δημιουργίας και δουλειάς, από τους τοπικούς μας άρχοντες.

Άπαντες έχουν “σηκώσει” τα μανίκια και έχουν βαλθεί να κάνουν, όσα παρέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκονταν στις θέσεις ευθύνης. Και όλα αυτά, με τον “Κλεισθένη” να αγχώνει και να δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα των εκλογών όπου και προκαλούνται δεκάδες ερωτήματα -και κυρίως αβεβαιότητα- σχετικά με την διοίκηση των δήμων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το κακό φίλες και φίλοι όμως, δεν είναι αυτό! Το κακό είναι άλλο και οφείλεται εν πολλοίς στην… ΚΟΝΤΗ μας μνήμη!
Οι κύριοι και οι κυρίες που μας διοίκησαν  τα προηγούμενα χρόνια κάνουν ότι γίνεται συνήθως κάθε φορά, όταν πλησιάζουν οι εκλογές.
“Σβήνουν” τα στραβά και ανάποδα και διατυμπανίζουν τα φοβερά και τρομερά τους “Επιτεύγματα”!


 • ΤΩΡΑ θυμούνται τα προβλήματα των πολιτών.
 • ΤΩΡΑ θυμούνται ότι πρέπει να υλοποιήσουν τα λεγόμενα τους.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν να βγουν από τα άνετα και ζεστά γραφεία τους.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν ότι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες.
 • -ΤΩΡΑ θυμούνται τα ιαματικά, τις Θερμοπύλες, τον θρησκευτικό τουρισμό κτλ, κτλ.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν να μοιράσουν χρήματα και σε ΜΜΕ (μη νομίσετε ότι βγάζουμε και την ούρα μας απ’εξω) που είχαν απέναντι, εξασφαλίζοντας την “Ομπρέλα” που δεν είχαν από τα δικά τους ΜΜΕ-ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ που χόρτασαν χιλιάρικα κατά την 5ετία τους.

Να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για όλους.

Σίγουρα -όμως- για ένα μεγάλο ποσοστό!


Και ξέρετε ποιο είναι το τρελό; Αυτοί που τους αποδοκίμαζαν εν πολλοίς κατά την διάρκεια της θητείας τους –οι ίδιοι οι πολίτες δλδ- περιμένουν να τους ξανά-εκλέξουν.
Ξέρετε γιατί; Το έγραφα παραπάνω.

Του Πάνου Κατσώνη


Στην ΚΟΝΤΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ! Εκεί ποντάρουν… 


Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως είναι κατανοητό και θεμιτό, ο καθένας να επιθυμεί να επανεκλεγεί γιατί όπως όλοι λένε (“…σε 4.5 χρόνια δεν ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ να ολοκληρώσουμε το έργο μας, Δώστε μας άλλο τόσο”)!

 Ξέρετε ποια είναι η διαφορά -την δεδομένη χρονική στιγμή- σε σχέση με το παρελθόν;

Ο κόσμος “μπούχτισε”, κουράστηκε, έχασε την δουλειά του, πιέστηκε,  πείνασε, χτύπησε την πόρτα τους και ΔΕΝ βρήκε ανταπόκριση και είναι πλέον αποφασισμένος! – Είναι… “ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ”.

Έστω και αν όλοι αυτοί λένε πάντα: “Είμαστε δίπλα στον πολίτη, με γνώμονα τον πολίτη” και όλα αυτά τα δακρύβρεχτα!


Και ΑΝ κάποιοι βολεύεστε με κανένα πεζοδρόμιο, κάδο ή λάμπα που είναι καμμένη έξω από το σπίτι σας, πάω ΠΑΣΟ! 


Έχω την αίσθηση όμως ότι οι πολίτες έχουν… βαθμολογήσει, έχουν κρίνει στα 4.5 χρόνια πόσα έχουν πράξει οι τοπικοί άρχοντες και δεν περιμένουν λίγους μήνες πριν να  ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ τι ρόλο “βαράνε”.

 • ΔΕΝ αρκεί έργο έξι μηνών για να τους κάνει να αλλάξουν.
 • Ούτε το βαθμό, ούτε τη γνώμη τους.

Η ιστορία συνεχίζεται, η πολιτική δεν αλλάζει, το παραμύθι δεν αλλάζει, αλλάζουν μόνο οι παραμυθάδες, συνηθίσαμε να ζούμε με ψέματα, να τσακωνόμαστε για το ποιος λέει τα καλύτερα ψέματα, και να κλείνουμε τα μάτια στα ψέματα των δικών μας, να τους δικαιολογούμε, να επιλέγουμε τα ψέματα των δικών μας αντί των άλλων. ΚΡΙΜΑ!
Η χρεοκοπία ήταν η ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες. Και εμείς συνεχίζουμε με ψέματα.


ΥΓ: Η αναφορά είναι γενική! Οι υποθέσεις με πρόσωπα και καταστάσεις συμπτωματική! Μην μυγιάζεστε μερικοί, μερικοί…
YΓ2: Και κάτι ακόμη. Μην δημοσιοποιείτε προ-εγκρίσεις χρηματοδότησης μελετών για να διατυμπανίσετε την…ενεργητικότητα σας.
Χορτάσαμε από… σανό! Φτάνει…

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Γώγου: Οι γερμανικές αποζημιώσεις πιο επίκαιρες(;) από ποτέ

Published

on

Η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνδυασμό με τις επίσημες δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τοποθετήσεις, έφερε στην επικαιρότητα για άλλη μία φορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

 

Παρά τις αλλεπάλληλες και τις περισσότερες φορές αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα νομικά δεδομένα που δίνουν ή όχι την δυνατότητα στην Ελλάδα να αναζητήσει δικαστικών τις λεγόμενες Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Έως και σήμερα η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ουδέποτε κινήθηκαν ουσιωδώς προς την αναζήτηση των αποζημιώσεων και δεν διεκδίκησαν μεθοδικά και με επιμονή τις γερμανικές οφειλές. Κι όλα αυτά στην συνεχώς παρελκυστική και αδιάλλακτη στάση των γερμανικών κυβερνήσεων.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των επίδικων αποζημιώσεων, όπως άλλωστε προκύπτει από σωρεία εγγράφων, εκθέσεων, επιστολών, ρηματικών διακοινώσεων, λοιπών διπλωματικών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • α. 1945 – Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • β. 1952 – Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του «Κατοχικού Δανείου».
 • γ. 1966 – υπ’ αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι «οι πληροφορίες της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το “Κατοχικό δάνειο” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με την υπ’ αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωσή της απάντησε ότι «ουδέποτε συνήγαγε .. ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Αρνήθηκε, πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.
 • δ. 1995 – Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα Πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεών της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του «Κατοχικού Δανείου». Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση τύπου του Υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.
 • ε. 1944 – Υπηρεσιακή Έκθεση Ι. Λαμπρούκου, Τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 • στ. 1946 – Υπηρεσιακή Έκθεση Αθανάσιου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.
 • ζ. 1963 – Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση στη Σύμβαση της Χάγης του έτους 1907 δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγραφή αξιώσεων που στηρίζονται στη διεθνή αστική ευθύνη του κατέχοντος κράτους.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γερμανικό επιχείρημα περί δήθεν αχρηστίας ή αποδυνάμωσης των αξιώσεων καθώς αυτές παρέμειναν εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει δεκτό καθώς το Ελληνικό Κράτος πάντοτε προέβαλε επιφύλαξη για τη μελλοντική ικανοποίηση των αξιώσεών του, εξαιτίας των πολεμικών επανορθώσεων, τόσο στους εσωτερικούς νόμους (π.χ. Ν. 2023/1052), όσον και στις διμερείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Βόννης στις 18-3-1960), αλλά και με επίσημες δηλώσεις των νομίμων εκπροσώπων του.

Κατόπιν, όλων των ανωτέρω και στα στενά πλαίσια ενός άρθρου θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραγραφεί, η νομική τους αναζήτηση ωστόσο απαιτεί επιμονή και υπομονή και εθνικό σχέδιο για την επιτυχή έκβαση.

 

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Νίκου Μώκου / Τα απόνερα μιας πικρής ήττας και το 4-4-2!

Μετά από μια μεγάλη νίκη πάντα έρχεται μια πικρή ήττα. Ένας άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και διακρίσεις δεν κάνει… Και χθες τον βίωσε και η Λαμία…..

Published

on

Οι κυανόλευκοι μπήκαν στο 2019 με μια σπουδαία εμφάνιση και μια νίκη, που την κάνει ακόμη μεγαλύτερη το μέγεθος του αντίπαλου. Επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0 για το πρώτο ματς της φάσης των “16” του Κυπέλλου και απέκτησε ισχνό προβάδισμα. Έγραφα την προηγούμενη Παρασκευή πως θα προτιμούσα όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι η νίκη αυτή να έρχονταν στο ματς του πρωταθλήματος των δύο ομάδων.

Τώρα ίσως αποτελεί και αυτοσκοπό το θετικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι… Πάμε στα χθεσινά. Η Λαμία ταξίδεψε Θεσσαλονίκη, πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων ένα ημίχρονο και κατάφερε να μην φύγει (όχι με την νίκη αλλά ούτε καν με τον ένα βαθμό της ισοπαλίας) αλώβητη από έναν Άρη προβληματικό που δεν απείλησε πέραν της φάσης του γκολ και ενός σουτ του Γιουνές την Λαμία…


Πραγματική αυτοκτονία! Δεν μπορείς να μιλάς βέβαια για ατυχία, την ώρα που έχεις απέναντι σου έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να σε απειλήσει και κάνεις μόλις τρεις τελικές στην εστία του. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει με τον Μπλάζιτς και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει όμως η απουσία του χθες ήταν αισθητή.

Του Νίκου Μώκου / lamiaragate3

Ο Σέρβος έχει τη δυνατότητα να κουβαλήσει τη μπάλα και να δημιουργήσει κάτι που έλειψε χθες. Μπερτόλιο και Τομάς χάθηκαν και σε πρώτη φάση φάνηκε πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια 11αδα.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στην περίπτωση του Τάσου Καραμάνου. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με φιλοδοξίες από την ομάδα όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει όσα περιμέναμε. Σίγουρα θα είχε πολλά περισσότερα να προσφέρει σε μια θέση πίσω από τον φορ ή ακόμα και σαν σέντερ φορ όμως σαν δεξί εξτρέμ δεν….

Και αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη την απόκτηση ενός εξτρέμ. Πως αφήνεις εκτός 11αδας έναν ποδοσφαιριστή με τόσο μεγάλο συμβόλαιο; Αυτή η ερώτηση είναι που έρχεται πρώτη στο μυαλό όλων και δικαίως. Η απάντηση όμως είναι απλή. Στόχος της Λαμίας είναι η παραμονή συνεπώς ο προπονητής της ομάδας οφείλει να δείνει φανέλα βασικού στους πιο έτοιμους και κατάλληλους ποδοσφαιριστές ανάλογα με το σύστημα που επιλέγει… Αν για παράδειγμα ήθελε να αξιοποιήσει ταυτόχρονα Καραμάνο και Μπαράλες ίσως ήταν πιο δόκιμο ένα 4-4-2.


Χωρίς 10αρι ενώ έχουμε δύο; Θα αναρωτηθείτε. Με ρόμβο θα απαντήσω εγώ ή με 3αδα στα χαφ… Προπονητές δεν είμαστε αλλά με τα δεδομένα που έχουμε….τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Δύσκολο βέβαια άρα λοιπόν η ομάδα πρέπει να κινηθεί για εξτρέμ….χθες! Τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος είναι όλα εντός έδρας και η Λαμία θα πρέπει να πάρει από αυτά μίνιμουμ 6-7 βαθμούς ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες της για παραμονή.. Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης και Παναιτωλικός θα έρθουν στο ΔΑΚ κατά σειρά στο ΔΑΚ.


Τέσσερα παιχνίδια που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον αν θα έχουμε και τη νέα χρονιά την ομάδα της πόλης μας στη μεγάλη κατηγορία. Δύσκολο να αναστρέψεις την ψυχολογία μετά από αυτή την ήττα και τον τρόπο που ήρθε αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς…

Στην παρουσία του κόσμου και το ποσό επιτακτική είναι πλέον δεν θα αναφερθώ… Μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε για τα αυτονόητα! Επίσης και κλείνω δεν θα αναφερθώ και στα σχόλια για τον Ασίγκμπα. Όσοι ψάχνεται για εξιλαστήρια θύματα, ψάξτε αλλού….

Continue Reading
Advertisement
konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sterea Sports6 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Πολλές απουσίες ενόψει Λαμίας!

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την προετοιμασία του για το παιχνίδι με τη Λαμία, έχοντας αρκετές απουσίες στην προπόνηση της Πέμπτης. Ο...

Sterea Sports6 ώρες ago

Λαμία: Η μικρή Αναστασία κέρδισε την οξεία λεμφοβλαστική ανεπάρκεια και οι παίκτες του ΠΑΣ Λαμία την συνόδευσαν στο σχολείο της! (Εικόνες)

Την πρώτη της επίσκεψη σε σχολείο της περιοχής για τη νέα χρονιά πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ομάδας της Λαμίας, το πρωί...

Toπικά6 ώρες ago

Λοκρίδα: Ο Θανάσης Ζεκεντές υποψήφιος Δήμαρχος Λοκρών

Μια νέα Δημοτική Κίνηση θα διεκδικήσει τον Δήμο Λοκρών στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για τον Συνδυασμό «Λοκρίδα για όλους»...

Super League6 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Πρόταση ανανέωσης στον Κουλιμπαλί

Ο Παναθηναϊκός θέλει να διατηρήσει στο ρόστερ του τον Ουσμάν Κουλιμπαλί και τα επόμενα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε την πρόταση...

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Κοζάνη: Άρχισε η δίκη για τη μόλυνση του νερού τεσσάρων χωριών

Ξεκίνησε σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης η δίκη για την ρύπανση με εξασθενές Χρώμιο του νερού της πηγής...

Ιανουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Διαβάζονται