Ο πρόεδρος της Κίνας στην Αθήνα για 16 εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
21 Min Read

Σε εξέλιξη η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο – Νωρίτερα ο Σι Τζινπίνγκ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Ποια επιχειρηματικά πρότζεκτ ξεκόλλησαν με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σανγκάη – Ξεχωρίζει η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο λιμάνι του Πειραιά

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε το πρόγραμμα της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με στόχο την υπογραφή εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών που αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στο ήδη υψηλό επίπεδο των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

-Advertisement-

Ο Κινέζος Πρόεδρος στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, με πρόσκληση του οποίου επισκέπτεται την Αθήνα, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Αμέσως μετά (στις 11:10) ο ξένος προσκεκλημένος θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση, η οποία κατά κάποιον τρόπο αποτελεί συνέχεια των επαφών που είχαν οι δύο άνδρες την προηγούμενη εβδομάδα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Έκθεση της Σαγκάης, αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης) και τα αγροτικά προϊόντα.

cin-1
cin-2

Το απόγευμα (16:30) ο κ. Σι, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί την εμβληματική κινεζική επένδυση στη χώρα μας η οποία βρίσκεται σε φάση επέκτασης. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πλήρως και οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή του νέου επενδυτικού σχεδίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πρώτη ημέρας της επίσκεψης του Κινέζου ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο Δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος, ενώ την Τρίτη, στις 10:30, ο κ. Σι, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως κατά την άφιξή του Κινέζου Προέδρου, τον οποίο υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έτσι και κατά την παραμονή του, σε όλες τις μετακινήσεις του, η Αστυνομία θα λαμβάνει, για λόγους ασφαλείας αλλά και διευκόλυνσης του προγράμματος του ξένου επίσημου, μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στους δρόμους που κινείται ο κ. Σι και η αποστολή που τον συνοδεύει.

Τρεις μέρες με τον Κυριάκο στη Σαγκάη – Αποστολή στη Σαγκάη: Γρηγόρης Τζιοβάρας

Αν χρειαστεί η ελληνική πλευρά να ανταποδώσει τις διευκολύνσεις στη μετακίνηση που παρείχαν οι Κινέζοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σανγκάη, όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με ένα πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων και επαφών, τότε τις επόμενες ώρες όπου θα βρίσκεται στη χώρα μας ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι δρόμοι της Αθήνας και του Πειραιά θα είναι απροσπέλαστοι.

Σε κάθε κοντινή ή μακρινή μετακίνηση του πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευσε, πλήθος αστυνομικών παρατασσόταν εκατέρωθεν των δρόμων στους οποίους κινούνταν, αποκλείοντας ακόμη και τις πιο μικρές παρόδους. Το θέαμα, τουλάχιστον για τον Δυτικό επισκέπτη, ήταν εντυπωσιακό. Πιο εντυπωσιακό ίσως και από το γεγονός ότι βρισκόσουν σε μία, υποτίθεται, κομμουνιστική χώρα και δεν συναντούσες σχεδόν πουθενά σφυροδρέπανα.

Τα διερχόμενα οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα στο οδόστρωμα για όσο χρειαζόταν ώστε να κινείται με ταχύτητα η ελληνική αποστολή και ουδείς διανοούνταν να χρησιμοποιήσει την κόρνα για να δείξει δυσφορία ή βιασύνη. Εξίσου πειθήνιοι, οι πεζοί στέκονταν στα πεζοδρόμια και η μόνη τους αντίδραση ήταν να σηκώνουν τα smartphones -που δεν έλειπαν από κανένα χέρι, νέου, μεσήλικα, ηλικιωμένου- και να καταγράφουν το στιγμιότυπο.

Η πρωτόγνωρη για τον επισκέπτη παθητική τους στάση είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Κάποιος θα την απέδιδε στον φόβο από τις πανταχού παρούσες κάμερες που -τύφλα να ’χει ο «Μεγάλος Αδελφός» του Τζορτζ Οργουελ- καραδοκούν και αποτυπώνουν εμφανώς ακόμη και τα πρόσωπα όσων κινούνται στους δρόμους της πόλης. Αλλος θα μπορούσε να εστιάσει στην ιδιοσυγκρασία ενός λαού όπου ο αυταρχισμός της εξουσίας είναι συνυφασμένος με την παράδοσή του.

Γι’ αυτό ίσως να αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες οι προσδοκίες ότι η οφθαλμοφανής άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων πολιτών και η βαθμηδόν δημιουργία μεσαίας τάξης που καταναλώνει μαζικά εγχώρια και διεθνή αγαθά θα συνοδεύονταν από ενισχυμένα αιτήματα για περισσότερα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

ki3

Οι θεότητες της σύγχρονης Κίνας

Οπως και να ’χει, οι εικόνες των παρατεταγμένων στους δρόμους κατοίκων της Σανγκάης που περίμεναν υπομονετικά να διέλθει η αυτοκινητοπομπή της ελληνικής αντιπροσωπείας, επειδή έτσι προέβλεπαν οι άνωθεν εντολές, μπορεί να θεωρηθούν η επιτομή της σύγχρονης Κίνας στην οποία εξελίσσεται εδώ και τρεις δεκαετίες ένα μοναδικό πείραμα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η επιτυχημένη εφαρμογή ενός μοντέλου με κεντρικά σχεδιασμένο καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης δημιουργεί μεν ανισότητες, πλην όμως έχει βελτιώσει θεαματικά τα εισοδήματα των κατώτερων τάξεων και έβγαλε εκατομμύρια Κινέζους από την απόλυτη φτώχεια που βίωναν μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Τη μεγάλη στροφή στον οικονομικό φιλελευθερισμό ξεκίνησε ο Τενγκ Σιαοπίνγκ και συνέχισαν με τη γνωστή κινεζική επιμονή οι διάδοχοί του, με τελευταίο στη σειρά και ίσως πιο ένθερμο από τους προηγούμενους τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Ελλάδα με στόχο -τι άλλο;- τις business και τα οικονομικά deals που αποτελούν τις μοναδικές θεότητες στις οποίες υποκλίνονται οι κατ’ όνομα πλέον κομμουνιστές που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, η οποία με συντονισμένο τρόπο επιχειρεί να μετατραπεί -και κάποιοι λένε ότι δεν απέχει πολύ- στο σημαντικότερο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας.

Μάλιστα η έκθεση China International Import Expo (CIIE) 2019 που διοργανώθηκε αυτές τις ημέρες για δεύτερη χρονιά στη Σανγκάη -και χάρη στην οποία ταξίδεψε εκεί ο κ. Μητσοτάκης, αφού η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες- μπορεί να θεωρηθεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των κινεζικών επιδιώξεων να εδραιώσουν τον κυρίαρχο ρόλο που έχουν στο παγκόσμιο οικογενειακό γίγνεσθαι.

Σε μια έκταση που για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ήταν ισοδύναμη με δέκα, ίσως και περισσότερες, Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης, είχαν στήσει εθνικά περίπτερα σχεδόν όλες οι χώρες της υφηλίου: από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έως τα Νησιά Φίτζι και το Βανουάτου και από τη Νέα Ζηλανδία και την Τζαμάικα, η οποία ήταν επίσης τιμώμενη χώρα, όπως και η Γαλλία, έως την Κόστα Ρίκα και την Τανζανία.

Το απαγορευμένο Facebook

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έλειπαν από τον χώρο επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να πουλήσουν κάτι μέσα στην Κίνα. Για παράδειγμα, το Facebook και το Instagram είχαν δικό τους περίπτερο, παρότι δεν μπορεί κάποιος ενόσω βρίσκεται στην κινεζική επικράτεια να έχει πρόσβαση στις πλατφόρμες τους, όπως και στα περισσότερα μέσα κοινωνικά δικτύωσης που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη και την Αμερική (Twitter, Messenger κ.λπ.).

Ο εθισμένος στην ψηφιακή εποχή Δυτικός επισκέπτης δεινοπαθεί ταξιδεύοντας στην Κίνα αφού είναι αποκλεισμένη η είσοδος σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google ή σε ιστότοπους όπως η Wikipedia. Αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι οι Κινέζοι είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.

Για καθένα από αυτά έχουν δημιουργήσει αντιγράφοντας λύσεις, όπως κάνουν συνήθως για ό,τι τους ενδιαφέρει. Εχουν, με άλλα λόγια, τους δικούς τους ιστότοπους και τις δικές τους πλατφόρμες στα κινεζικά. Γι’ αυτό ίσως ακόμη και στην πιο εξωστρεφή περιοχή της Κίνας, τη Σανγκάη, οι επισκέπτες σπανίως συναντούν γλωσσομαθείς ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό.

Ακρως χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της οποίας Ντάνιελ Γιονγκ Ζανγκ είχε ιδιαίτερη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης. Τα στοιχεία που ο επικεφαλής της έδωσε στον πρωθυπουργό προκαλούν ίλιγγο: η AliExpress, που είναι ο μεταφορικός βραχίονας της πλατφόρμας, έχει 700 εκατομμύρια πελάτες και το ημερήσιο ρεκόρ πωλήσεων που έχει καταγράψει είναι η διακίνηση ενός δισεκατομμυρίου πακέτων, που απέφεραν τζίρο 30 δισ. δολαρίων.

ki1

Πρωτοσέλιδο σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες με εκατομμύρια αναγνώστες η επίσκεψη Μητσοτάκη

Κώδικες QR παντού

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι εκτεταμένες σε αφάνταστο βαθμό. Υπάρχουν καταστήματα που δεν δέχονται μετρητά και οι αγορές γίνονται αποκλειστικά με τους ψηφιακούς γραμμωτούς κώδικες που είναι ενσωματωμένοι στα κινητά τηλέφωνα. Με τη χρήση τέτοιων μεθόδων μετακινείται κανείς στο μετρό ή αγοράζει νερό ή αναψυκτικά από κερματοδέκτες οι οποίοι για επιπρόσθετη ασφάλεια κάνουν και αναγνώριση προσώπου. Κάθεται, δηλαδή, κανείς μπροστά στο μηχάνημα, αποτυπώνεται το πρόσωπό του και αφού δείξει και το QR που έχει στο τηλέφωνό του, η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο άψε σβήσε. Ο πρωθυπουργός άκουσε με ευχαρίστηση τον Κινέζο CEO να του εκφράζει την επιθυμία του για πωλήσεις ελληνικών προϊόντων από την πλατφόρμα του και του ζήτησε από την πλευρά του να περιλάβει τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς στις τουριστικές υπηρεσίες που παράσχει η Ali Baba.

Η ελληνική αντιπροσωπεία βάζει ψηλά τον πήχη στην προσέλκυση τουριστών και, όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός, από 200.000 Κινέζους που ήρθαν στη χώρα μας πέρυσι, ο στόχος είναι το 2021 να φτάσουν sτους 500.000.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον τοπικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Σανγκάη, ο τελευταίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια από την Κίνα επισκέπτονται τη Σαντορίνη ή την Κρήτη προκειμένου να φτιάξουν το γαμήλιο φωτογραφικό τους άλμπουμ.

Η κυβέρνηση προσδοκά την ώθηση του τουριστικού ρεύματος που θα δώσει η πύκνωση των απευθείας πτήσεων από την Κίνα. Μέχρι στιγμής αυτό γίνεται μόνο από το Πεκίνο, ενώ με βάση συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης από τον γενικό γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη και θα επικυρωθεί κατά την έλευση εδώ του Κινέζου προέδρου, από τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσουν ανάλογες πτήσεις και από τη Σανγκάη.

Οpen for business

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα κρίνουν επιτυχή την ελληνική παρουσία στη Σανγκάη τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς. Οι τιμές με τις οποίες έγινε δεκτές ο πρωθυπουργός και οι επαφές που είχε στον ανώτατο δυνατό βαθμό, καθώς και οι συναντήσεις του με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών «άφησαν πολύ θετικό αποτύπωμα», υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές.

Η περίοπτη θέση που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην τελετή των εγκαινίων δίπλα στον Κινέζο πρόεδρο με τον οποίο συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε δύο ημέρες, και μάλιστα μία εβδομάδα προτού φτάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, όπως και η φιλοξενία που επεφύλαξαν στον Ελληνα πρωθυπουργό τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αποτελούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «σαφείς ενδείξεις ότι η Ελλάδα επιστρέφει και είναι πλέον δυναμικά παρούσα στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό στερέωμα». Επικαλούνται ως παράδειγμα ότι στην αντίστοιχη περυσινή διοργάνωση της έκθεσης στη Σανγκάη η παρουσία της χώρας μας «θύμιζε φτωχό συγγενή τόσο από χωροταξικής άποψης με ένα μικρό περίπτερο που περνούσε εντελώς απαρατήρητο όσο και από πολιτικής πλευράς με την εκπροσώπηση από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο».

Το στίγμα, εξάλλου, του αναβαθμισμένου ρόλου που διεκδικεί η Ελλάδα έδωσαν τα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με ηγετικά στελέχη κινεζικών επιχειρηματικών κολοσσών όπως, πέραν της Ali Baba, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, αλλά και οι τράπεζες Bank of China, που είναι το τέταρτο σε μέγεθος πιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, και ICBC, η Βιομηχανική και η Εμπορική Τράπεζα της Κίνας που είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα ίδρυμα διεθνώς. Ηταν, λένε αρμόδιες πηγές, συναντήσεις με απτά αποτελέσματα, καθώς στη διάρκεια της παρουσίας του Κινέζου προέδρου θα εγκαινιαστεί το πρώτο κατάστημα που θα ανοίξει στη χώρα μας η Bank of China, ενώ θα ανακοινωθεί και ανάλογη κίνηση από την ICBC, ο επικεφαλής της οποίας ήταν νωρίτερα στην Bank of China και, όπως είπε χαριτολογώντας στον πρωθυπουργό όταν τον συνάντησε στη Σανγκάη, «να ξέρετε ότι και τα δύο καταστήματα στη χώρα σας σε μένα τα οφείλετε…».

ki2

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για την Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, «ψυχή» της ελληνικής αποστολής

Προσδοκίες από τα 315 ραντεβού

Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται επίσης ότι ήταν και η οργάνωση της επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Σανγκάη. Ταξίδεψαν με δικά τους μέσα στην Κίνα 93 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσώπησαν 62 ελληνικές εταιρείες.

«Δεν φορτώσαμε κόσμο σε ένα αεροπλάνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, όπως συνήθως γινόταν στο παρελθόν», εξηγεί συνεργάτης του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων και είναι αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. «Ολοι όσοι ήρθαν μαζί μας είχαν προγραμματισμένα ραντεβού τα οποία είτε μας ζήτησαν να τους τα κλείσουμε εμείς, είτε τα έκλεισαν μόνοι τους, κι εμείς τους παρείχαμε κάθε είδους διευκόλυνση που μας ζήτησαν, ενώ οργανώσαμε κι ένα business forum με σημαντικές συμμετοχές», εξηγεί ο ίδιος συνεργάτης.

Τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να αποτιμηθούν άμεσα, καθώς οι συμμετέχοντες δεν ήθελαν να προβούν σε ανακοινώσεις προτού μπουν οι οριστικές υπογραφές στις συμφωνίες που έκλεισαν στο περιθώριο της έκθεσης της Σανγκάης. Οι αριθμοί που δίνουν οι Ελληνες διπλωμάτες, ωστόσο, δείχνουν θετικές εξελίξεις. Εγιναν, λένε, 315 Β2Β (Business to Business) ελληνοκινεζικές συναντήσεις, με τη δεύτερη πλευρά να εκπροσωπείται από 257 ιδιοκτήτες και στελέχη 157 διαφορετικών εταιρειών.

Ο Μίνως και η Αριάδνη αλά κινεζικά

Μία από τις πιο αξιόλογες επενδύσεις που ξεκόλλησαν αυτές τις ημέρες στη Σανγκάη είναι ο ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία τηγμένου άλατος που προβλέπεται να κατασκευαστεί στον Αθερινόλακκο Λασιθίου με ισχύ 52 ΜW καλύπτοντας το 10% των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Το «MINOS 52 MW», όπως είναι η επωνυμία του έργου που ανήκει στην εταιρεία NUR Hellas, ήταν σε εκκρεμότητα για περίπου 10 χρόνια. Ο κ. Δημήτρης Μπούρας, CEO της ελληνικής εταιρείας Prenecon, που μαζί με τις κινεζικές CGGC και SUPCON αποτελούν το consortium για την κατασκευή του τεχνολογικά προηγμένου έργου, επέστρεψε από τη Σανγκάη έχοντας στις αποσκευές του την καταρχήν συμφωνία της τράπεζας ICBC να το χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του σταθμού προβλέπεται να ξεκινήσουν το προσεχές καλοκαίρι και στα δυόμισι χρόνια που θα μεσολαβήσουν έως την πλήρη λειτουργία του, τέλη του 2022, θα απασχολήσει περί τους 500 εργαζομένους.

Εκτός από την επένδυση «MINOS 52 MW», για την οποία η συμφωνία θα κλείσει στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, μία ακόμη από τις συνολικά 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την εδώ παρουσία του αφορά την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης.

Πρόκειται για τη συμφωνία που σχετίζεται με την επένδυση στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας «ΑΡΙΑΔΝΗ» που θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της State Grid Corporation of China Κου Γουέι.

Μια τρίτη, εξάλλου, κινεζική τράπεζα, η Development Bank of China, εξεδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει στη ΔΕΗ και για τον σκοπό αυτό ανώτατα στελέχη της συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Επιχείρησης Γιώργο Στάση.

Πού κολλάει η συμφωνία με την COSCO

Η κορωνίδα των συμφωνιών που θα υπογραφούν με την ευκαιρία της επίσκεψης Σι είναι το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO». Θα το υπογράψουν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος της COSCO Shipping Corporation Limited Τσου Λιρόνγκ. Σε αυτήν δηλώνεται επίσημα η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Αν και η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως επανειλημμένα δήλωσε από τη Σανγκάη ο κ. Μητσοτάκης, άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει το master plan της COSCO και να ενισχυθεί η εμβληματική επένδυση της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας του κόσμου που θέλει να κάνει τον Πειραιά πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι, τα εμπόδια που έχουν ανακύψει δεν ξεπεράστηκαν ούτε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μέγαρο της εταιρείας στη Σανγκάη.

Οι Κινέζοι ιθύνοντες ετοίμασαν θερμή υποδοχή στον κ. Μητσοτάκη, αλλά η τελική συμφωνία που ευελπιστούσε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν οριστικοποιήθηκε, καθώς η άλλη πλευρά δεν έδειξε την απαιτούμενη διαλλακτικότητα και ευελιξία, δικαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν ότι «οι Κινέζοι είναι πολύ σκληροί παίκτες». Τόσο σκληροί που μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, όπως οι πεζοί και τα οχήματα στους δρόμους της Σανγκάης από τους οποίους περνούσε η αυτοκινητοπομπή με την ελληνική αντιπροσωπεία.

Παρόντων του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και των δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση της κυβέρνησης που είναι ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει επιτυχώς χωρίς σεβασμό αφενός στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύσει τον Κινέζο πρόεδρο στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Πειραιά ως ένδειξη της σημασίας που δίνει η χώρα του στην επένδυση που ξεκίνησε το 2006. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Στους πεντακάθαρους δρόμους της Σανγκάης, στους οποίους πολυάριθμοι οδοκαθαριστές μάζευαν και το τελευταίο φθινοπωρινό φύλλο που έπεφτε από τα πλατάνια, συναντούσε κανείς παντού τις φιγούρες από χαριτωμένα αρκουδάκια πάντα, τα οποία είναι το σήμα κατατεθέν της έκθεσης, αλλά και εν γένει της νέας πραγματικότητας στην Κίνα.

Τα πάντα μπορεί να μοιάζουν πολύ πιο συμπαθητικά από τον παραδοσιακό κινέζικο δράκο, πλην όμως όσοι συναλλάσσονται με τους Κινέζους ιθύνοντες αποκομίζουν την αίσθηση ότι έρχονται αντιμέτωποι με τους πιο σκληρούς καπιταλιστές του σύγχρονου κόσμου.

protothema
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *