Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read
osios

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά την παλαιά τάξη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο η τελετή της αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της κατα Ανατολάς Ορθόδοξου Εκκλησίας του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και η υπογραφή της σχετικής Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης, Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και απάντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μελών της Πατριαρχικής Συνόδου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ναό, μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και θείας μυσταγωγίας, συμπροσευχομένων ενδημούντων στην Πόλη Αγίων Αρχιερέων μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με ένα υπερπολυπληθή όμιλο προσκυνητών, αρχόντων, κλήρου και λαού από την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος.

simeon oikoumenikos

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, για τον ίδιο λόγο, προέστη ομάδος προσκυνητών, αρχόντων, κληρικών και λαού, εκ της ιδιαιτέρας πατρίδας του Οσίου Βησσαρίωνος, το Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκ προσώπου της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι εκ Φθιώτιδος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ως και οι Δήμαρχοι Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και Αμφικλείας – Ελατείας κ. Αθανασία Στιβακτή.

agiologio 2

Επίσης, την τελετή τίμησαν με την υψηλή τους παρουσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, η εξ Αταλάντης Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι Δήμαρχοι Πεύκης Αττικής και Καλαμάτας Μεσσηνίας.

Την Πατριαρχική Πράξη της αγιοκατατάξεως του Οσίου Πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στην οποία γίνεται εκτενής μνεία της οσιακής βιοτής του Αγίου Γέροντος, του μεγάλου θαυμαστού γεγονότος του αφθάρτου σκηνώματος του, καθώς και της συνειδήσεως του χριστεπωνύμου πληρώματος περί της αγιότητός του, ως επίσης και των συντονισμένων ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Συνοδική επικύρωση της πανθομολογουμένης αγιότητος του ανδρός, ανέγνωσε ο Άγιος Αρχιγραμματεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Φραγκάκης.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε ένα ιστορικό του λόγο επί τη αγιοκατατάξει τόσο του Οσίου Βησσαρίωνος όσο και του Οσίου Ευμενίου του Σαριδάκη αλλά και του Αγίου Εθνομάρτυρας Ανανία Μητροπολίτου Λακεδαιμονίας, ομίλησε εκτενώς και με βαθειά θεολογική εμβρίθεια για την εκκλησιολογική διάσταση της αγιότητος τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν νοείται Εκκλησία δίχα Αγίων».

Επίσης, ο Παναγιώτατος με συγκίνηση αναφέρθηκε στα νέους Αγίους της Εκκλησίας μας και τόνισε την διακονία του μαρτυρικού και αειφεγγούς Φαναρίου στην ακριβή φύλαξη των ιερών και των οσίων του Γένους.

Η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου θα εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου κάθε έτους, αναμφισβήτητα όμως και η θεομητορική ημέρα της 31ης Αυγούστου, τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους, θα αποτελεί πλέον μία ακόμη εορτή για την τοπική εν Φθιώτιδι Εκκλησία μετά την χθεσινή ιστορική και μοναδική ημέρα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σε κλίμα συγκίνησης και πνευματικής χαράς πραγματοποιήθηκε χθες 31 Αυγούστου 2022, στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η τελετή αναγραφής του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του εκ Πεταλιδίου, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Συνοδικής Πατριαρχικής Πράξεως υπογεγραμμένης υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και των Συνοδικών Μελών.

Την Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατατάξεως ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. Γρηγόριος Φραγκάκης, στο κείμενο της οποίας γίνεται εκτενής αναφορά στο βίο του Αγίου, στο θαυμαστό σημείο της αυθαρσίας του ιερού λειψάνου του, ως επίσης και στην έξωθεν μαρτυρία του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας, περί της Αγιότητός του.

Ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου ορίστηκε η 22α Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ο Παναγιώτατος ομίλησε εκτενώς περί της Αγιότητος, αναφερόμενος στις τελευταίες Αγιοκατατάξεις υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι Εκκλησία χωρίς Αγίους δεν νοείται.

Στην τελετή παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επικεφαλής ομάδος προσκυνητών, εκ της Καλαμάτας αλλά και της ιδιαιτέρας πατρίδας του Οσίου Βησσαρίωνος, το Πεταλίδι Μεσσηνίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ποιμενάρχης του τόπου που εμόνασε και αγίασε ο Όσιος, καθώς και άλλοι Αρχιερείς.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

 

 

agiologio 2

 

agiologio 2

simeon fanari1

απο romfea.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.