Αν νομίζετε πως λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές θα μιλήσουμε με τον Κώστα Αποστολόπουλο, για ψηφοδέλτια, συνδυασμούς, οράματα και προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε κάνετε λάθος…

Άλλωστε όλα αυτά είναι ήδη γνωστά μέχρι και στον ψηφοφόρο του πιο μακρινού χωριού της περιφέρειας.  Και μπορεί τα προγράμματα των υποψηφίων να είναι σημαντικά, ακόμη πιο σημαντικά όμως είναι τα πρόσωπα. Οι χαρακτήρες των ανθρώπων που ζητούν την ψήφο μας και καλούνται να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν όσα οι συνδυασμοί υπόσχονται. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, όχι τον κύριο πρώην Aντιπεριφερειάρχη, ούτε τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο. Αλλά τον Κώστα….

Οικογενειάρχης, αγρότης, συνδικαλιστής, επιχειρηματίας, περιφερειακός σύμβουλος, αθλητής, ορειβάτης.  Άνθρωπος της σκληρής δουλειάς, της προσφοράς, της συμμετοχής. Αγωνιστής. Μάχιμος. Πάνω από όλα όμως, ένα πάντα χαμογελαστό παιδί που αγαπάει τον τόπο του.

LamiaNOW: Κώστα γνωριζόμαστε από πιτσιρίκια. Ήσουν το παιδί που μπορούσες να είσαι ταυτόχρονα καλός σε όλα. Και πρώτος μαθητής και καλός φίλος και δημοφιλής στην παρέα και πρόεδρος του 15μελούς. Πάντα ήθελα να σε ρωτήσω. Πώς γίνεται να τα συνδυάζει κανείς όλα; Είναι θέμα ταλέντου, χαρακτήρα, προσωπικότητας, θέλησης;

Κ.Α Είναι προφανές ότι είναι όλα αυτά που αναφέρεις αλλά θα συμπλήρωνα όμως ότι είναι και γονιδιακό. Σίγουρα έχω πάρει πολλά από τον πατέρα μου. Ο πήχης στο σπίτι μας ήταν πάντα ψηλά σε ό,τι και να κάναμε, από τους παππούδες ακόμα. Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι μια στιγμή της αιωνιότητας. Χωρίς τις πολλές ασχολίες, ένα υγιές άτομο θα είχε μια μίζερη ζωή. Όταν έχεις ανήσυχο πνεύμα και ζωντάνια, έχεις την διάθεση προσφοράς και ενασχόλησης. Είναι μεγάλο το κέρδος από κάτι τέτοιο. Οι  γνωριμίες με ανθρώπους διαφορετικού πνευματικού επιπέδου και οι κοινές προσπάθειες, δημιουργούν φιλίες και ανοίγουν ορίζοντες. Όλα αυτά στο τέλος έχουν ως αποτέλεσμα την χαρά της ικανοποίησης της προσέγγισης της σοφίας και πάνω από όλα της εκπλήρωση του προορισμού μας πάνω στον πλανήτη, που είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

LamiaNOW: Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι το επόμενο στάδιο ενός καλού μαθητή, είναι ένα βαρύγδουπο επάγγελμα, ένα μεγάλο γραφείο με δερμάτινους καναπέδες, ακριβό κοστούμι και επώνυμη γραβάτα. Εσύ πάλι, ανέτρεψες το αναμενόμενο και αφιερώθηκες στη γη. Στο ελαιοτριβείο, την καλλιέργεια, το τρακτέρ.

Κ.Α Η ταπεινή μου καταγωγή, η καθημερινή μου συναναστροφή με ανθρώπους απλούς, φτωχικούς, φιλήσυχους, με προβλήματα επιβίωσης, με κράτησε μακριά από πλαστά όνειρα και υπερκαταναλωτικές  συμπεριφορές. Διδάχτηκα πολλά από αυτούς, από τους οποίους, άλλωστε, δεν είχα και μεγάλη διαφορά. Μεγάλωσα σε σπίτια φτωχικά, χωρίς θέρμανση και πολυτέλειες. Όλοι οι φίλοι μου ήταν παιδιά του χωριού. Δεν ξεχώρισα ποτέ τους ανθρώπους από το επάγγελμα ή τον πλούτο. Αυτό που με εντυπωσίαζε και τους χαρακτήριζε στα μάτια μου, ήταν το χαμόγελό τους και η έκφραση τους. Τα βιώματά μου δεν μου επέτρεπαν να πιστέψω  στο αμερικανικό όνειρο. Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε να σταθώ τυχερός και με το επάγγελμα που διάλεξα, η σημερινή κρίση δεν με γκρέμισε.

LamiaNOW: Έχεις πει ότι το ελαιόλαδο είναι υπόθεση έρωτα. Τι περιθώρια έχει με τα σημερινά δεδομένα να μην κλυδωνιστεί ένας τέτοιος έρωτας και επειδή όλοι μιλάμε για την ανάγκη να γυρίσουμε στην καλλιέργεια της γης, τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν την ελιά για να τους ανάψεις τη σπίθα αυτού του έρωτα;

Κ.Α Το επάγγελμα του γεωργού είναι σκληρό από τη φύση του, όσο κι αν η τεχνολογία το έχει αλλάξει. Το αίσθημα της δημιουργίας που νιώθεις, όταν κλείνεις στο μπουκάλι αυτό το πολύτιμο τρόφιμο, και η απόλαυση της γεύσης του σε συνδυασμό με την θρεπτική του αξία,  σου δίνει μια ανείπωτη χαρά και μια ικανοποίηση για τους κόπους σου. Είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Χρειάζεται πείρα, υπομονή, κόπος και μεράκι για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Στην σημερινή εποχή, με την χρήση της τεχνολογίας, είναι εφικτό οι νέοι παραγωγοί να κερδίσουν από την καλλιέργεια της ελιάς. Υπάρχει ορίζοντας και, αν θέλουν, μπορούν να επιτύχουν αρκετά. Άλλωστε, το καλύτερο λάδι παράγεται στον τόπο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί στην ιστορία του πλανήτη μας έχουν αναπτυχτεί σε περιοχές που ευδοκιμούν οι ελιές.

LamiaNOW: Από τις Κομποτάδες στο Έβερεστ. Στη «στέγη της γης». Πως ξεκίνησε αυτή η «διαδρομή»? Ήταν ένα όνειρο που υπήρχε μέσα σου; Προέκυψε; Ποιο ήταν αυτό το κλικ που έδωσε το έναυσμα για να «πάρεις» τα βουνά και μάλιστα στις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου;

Κ.Α  Δεν ήταν όνειρο, αλλά, όπως είπαμε και πριν, όταν υπάρχουν ανησυχίες ανοίγονται ορίζοντες. Έτσι συνέβη και εδώ. Από μικρός θαύμαζα τον Οδυσσέα, τον Προμηθέα και τον Ηρακλή. Οι δάσκαλοί μου στο δημοτικό,  με όσα μου έλεγαν και διάβαζα, κατάφεραν να μου προκαλέσουν μεγάλο θαυμασμό και δέος γι’ αυτές τις προσωπικότητες. Η Ιθάκη μέσα από τα ποιήματα του Καβάφη, έγινε για μένα φάρος προσανατολισμού. Ο έρωτας για τη φύση και μια ερωτική απογοήτευση, σε συνδυασμό με την ορμή της νιότης, πραγματικά με κάνανε να πάρω τα βουνά ξεκινώντας από την Οίτη, όπου και έφτιαξα με τα χέρια μου μια μικρή ξύλινη καλύβα, για διήμερες αποδράσεις με φίλους, μέσα στα χιόνια. Η γνωριμία μου με τον συγχωριανό μου Κώστα Τσιβελέκα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έτσι ξεκίνησα να «οργώνω» τις κορυφές του κόσμου.

LamiaNOW: Ποιες θεωρίες μεγαλύτερες επιτυχίες σου στον τομέα αυτό και ποια είναι η «προίκα» σου από όλες αυτές τις εμπειρίες;

Κ.Α Επιτυχία είναι καταρχήν το ότι γύρισα ζωντανός και αβλαβής. Μετά από αυτό, υπήρξε η αναγνώριση του εγχειρήματος από την πολιτεία με βραβεύσεις και χρυσά μετάλλια, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων που γράφτηκαν για μας και το γεγονός. Αυτά, αποτελούν μεγάλη προίκα για μένα γιατί είναι και το καλύτερο παράδειγμα αποφασιστικότητας, αισιοδοξίας και ομαδικότητας που μπορώ να δείξω στο παιδί μου. Επίσης, με τα ταξίδια μου σε κόσμους μακρινούς και πρωτόγονους, διδάχτηκα πολλά! Τα ταξίδια, σε κάνουν πάντα σοφότερο. Άλλαξαν τον τρόπο σκέψεώς μου και γεννήθηκαν νέες ιδέες στο μυαλό μου. Βλέποντας από κοντά την φτώχια του τρίτου κόσμου, κατάλαβα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και η απόδειξη του καθενός μας ότι είναι άνθρωπος, είναι αέναη υπόθεση. Επίσης, είναι μεγάλη προίκα να έχεις τον αθλητισμό στην ζωή σου, αλλά και να ξέρεις ότι μόνο με κόπο και θυσίες μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αξιόλογο και διαχρονικό.

LamiaNOW: Η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό συνεχίζεται με την συμμετοχή σου στη διοργάνωση αγώνων στην περιοχή μας που έχουν γίνει πια θεσμός, όπως το Lamia night run που αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από μικρούς και μεγάλους. Τι έχουμε να δούμε στο μέλλον;

Το Lamia night & run είναι ιδέα φίλων και συνδιοργανωτών. Με αγάπη, κόπο και μεράκι, το στήσαμε για το καλό του αθλητισμού, του πολιτισμού και της πόλης που μεγαλώσαμε. Νομίζω ότι, από δω και πέρα, έχει περάσει στα χέρια  και τις καρδιές των συμπολιτών μας. Είναι κτήμα όλων. Ο κόσμος το αγάπησε τόσο πολύ, το αγκάλιασε με πάθος και λαχταρά να το ξαναζήσει. Πάνω σε αυτή την εκδήλωση μπορούν να χτισθούν πολλά ακόμα γεγονότα, που θα αναβαθμίσουν την πόλη και θα την διαφημίσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό όμως, είναι υπόθεση του Δήμου. Εμείς είμαστε πάντα εδώ  για να την υποστηρίξουμε, για μας θα είναι πάντα το «παιδί» μας.

LamiaNOW: Και από το τρέξιμο στους δρόμους, στο τρέξιμο για τα ζητήματα της Περιφέρειας. Δεν θα σε ρωτήσω πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά γιατί αποτελεί αυτονόητο βήμα, για όσους σε ξέρουν. Θα σε ρωτήσω όμως τι είναι αυτό που προσδοκάς για τα επόμενα χρόνια για την Στερεά Ελλάδα;

Κ.Α Σαν άνθρωπος πρακτικός, που νοιάζεται για την ουσία του πράγματος κι όχι για το περιτύλιγμα, αυτό που προσδοκώ είναι να μπει η Περιφέρεια σε μια κουλτούρα άοκνης δουλειάς και δημιουργίας με όραμα. Να χτισθούν θεμέλια για το μέλλον και όχι να αναλωθούμε σε πρόσκαιρες και κοντόφθαλμες πρακτικές. Η Φθιώτιδα και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουν όλα τα εχέγγυα να παράξουν πλούτο υλικό και ανθρώπινο. Δεν έχουν να ζηλέψουν από περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος, που θεωρούνται προνομιούχες. Αρκεί να το πιστεύουμε και να το προσπαθούμε.

LamiaNOW: Μεταφορικά λοιπόν, η Ελλάδα σήμερα είναι ένας άπειρος ορειβάτης που καλείται να ανεβεί μια τεράστια ανηφόρα, ένα ψηλό βουνό και για να κερδίσει το «στοίχημα» να καρφώσει την σημαία της στην κορυφή. Τι οδηγίες θα της έδινες για να τα καταφέρει;

Κ.Α Χωρίς δουλειά και χωρίς ανατροπές, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αν δεν δούμε το μέλλον, θα χάνουμε συνεχώς το σήμερα. Πρέπει ένα ένα, τα κακώς κείμενα να διορθωθούν. Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της, τα οποία είναι παρά πολλά, με πρώτο κατά σειρά την γεωργική παραγωγή και δεύτερο την ιστορία της.

LamiaNOW: Τι σε κάνει ευτυχισμένο;

Κ.Α Η απλότητα. Όσο πιο απλά  ζει κάποιος, τόσο πιο ευτυχής είναι.

Η αγάπη. Όταν δίνεις και δέχεσαι, γεμίζεις χαρά, χαμόγελο,  ευτυχία.

Η δημιουργία. Όταν καμαρώνεις το δημιούργημα σου να παίρνει σάρκα και οστά και να γίνεται αποδεκτό, λειτουργικό και χρήσιμο στην κοινωνία, νιώθεις βαθιά ικανοποίηση που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις.

Η προσφορά. Σήμερα ειδικά, είναι μεγάλη η ανάγκη προσφοράς σε συνανθρώπους με πολλούς τρόπους, από μια μικρή φιλανθρωπία, εθελοντική αιμοδοσία, δωρεά οργάνων, συμμετοχή στα κοινά κλπ.

LamiaNOW: Αν έπρεπε να δώσεις στο παιδί σου τρεις συμβουλές, εφόδια ζωής, ποιες θα ήταν αυτές;

Κ.Α Να διδαχτεί από την οικογενειακή μας παράδοση.

Να ζήσει ταπεινά για να παραμείνει άνθρωπος, μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές.

Η εργατικότητα και η σύνεση είναι τα καλύτερα εργαλεία για ένα έντιμη και ευτυχισμένη ζωή.

LamiaNOW: Ποια είναι η επόμενη «βουνοκορφή» που ονειρεύεσαι να κατακτήσεις;

Κ.Α Δεν κάνω ποτέ τέτοια όνειρα. Προσπαθώ όμως πάντα να μην χάνω ευκαιρίες. Όσες κατάφερα να μη χάσω, μπορώ να πω ότι τις αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο και άγγιξα την κορυφή. Η κορυφή που πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος ονειρεύεται και ποθεί, είναι να ζήσει με αξιοπρέπεια όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό θέλω κι εγώ. Ο χρόνος θα δείξει.

 

 

Το Βιογραφικό του

Γεννήθηκα στις 27 Απριλίου το 1968 στις Κομποτάδες Φθιώτιδας, όπου και κατοικεί. Είμαι  πατέρας ενός 16χρονου αγοριού. Αποφοίτησε από το Α΄ Γενικό Λύκειο Λαμίας και είναι γεωργός.

Είμαι ιδρυτικό μέλος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ με την Εθνική Ομάδα Ορειβασίας, το 2004.

Έχω βραβευθεί από θεσμικούς φορείς (Πρόεδρο Δημοκρατίας, Βουλή των Ελλήνων, Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Χριστόδουλο, Δήμο Αθηναίων, Ε.Ο.Ο.Α) και έχω λάβει τα χρυσά μετάλλια των Δήμων Υπάτης και Λαμιέων.

Είμαι διοργανωτής αθλητικών αγώνων μαζικού αθλητισμού, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Κοιν. Σ. Επ. «Ερίβωλος Φθία».  Είμαι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος από το 2014, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.

Διετέλεσα:
-Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
-Πρόεδρος του προγράμματος LEADER Φθιώτιδας & Ευρυτανίας και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δρυμού Οίτης.

Είμαι υποψήφιος, γιατί… 
Επιμένω στην καρδιά της Ελλάδας, με εμπειρία και νέες ιδέες, με όραμα για το μέλλον!
Συνεχίζουμε μαζί με τον Φάνη Σπανό ό, τι ξεκινήσαμε, στο δρόμο που χαράξαμε μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη, πριν 5 χρόνια!
Ζητώ να με κρίνετε, πριν με επιλέξετε!

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like