Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Εγκαινιάστηκε υπερσύγχρονο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης PET-CT

3 Min Read

Στη διάθεση των ασθενών και του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται το υπερσύγχρονο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης PET-CT, αξίας 2 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκαινιάστηκε την Πέμπτη (24/10/2019) στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας της διοίκησης και των υπηρεσιών του νοσοκομείου με τους δωρητές, οι οποίοι όλοι μαζί κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να διαμορφωθεί ο χώρος και να γίνει η εγκατάσταση του απεικονιστικού μηχανήματος.

Τη μεγάλη δωρεά για το υπερσύγχρονο PET-CT έκανε η κυρία Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου. Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με δωρεά της κυρίας Νικολέττας Σωτηριάδου, τη γεωλογική μελέτη πραγματοποίησε δωρεάν η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ενώ το σύστημα ελέγχου προσέφερε η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Σημαντική ήταν η συμβολή του πολιτικού μηχανικού Αντώνη Κανελλόπουλου ως τεχνικού συμβούλου, καθώς και της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Δενδραμής στην τελετή των εγκαινίων περιέγραψε αναλυτικά τα στάδια της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019. Επισήμανε ότι κερδήθηκε χρόνος πολλών μηνών που θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ τον ένα χρόνο, προκειμένου το μηχάνημα να μπει σε λειτουργία. Με τη μοριακή τομογραφία PET-CT γίνεται 3D απεικόνιση του μεταβολισμού των κυττάρων σε μοριακό επίπεδο, προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια στην ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών. Επίσης, το μηχάνημα χρησιμοποιείται εκτός από την ογκολογία, στην καρδιολογία και τη νευροχειρουργική. Στην Αθήνα, ανάλογο μηχάνημα όμως πολύ πιο παλιάς τεχνολογίας έχει μόνο ο «Ευαγγελισμός» από τα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, πλέον οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο υπερσύγχρονο PET-CT δωρεάν, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα η αντίστοιχη εξέταση στοιχίζει εκατοντάδες ευρώ, σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, Νικόλαος Μπαζιώτης.

Η προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ

Όταν πλέον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθώς και η εγκατάσταση του μηχανήματος, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, με το οποίο θα διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού του νοσοκομείου αλλά και των ασθενών, στους χώρους λειτουργίας του PET-CT. Η ανταπόκριση της ΒΙΑΝΕΞ στο αίτημα του νοσοκομείου ήταν άμεση και την 1η Οκτωβρίου 2019 έγινε η τοποθέτηση του συστήματος.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος παρέλαβε και την τιμητική πλακέτα για τη δωρεά από την κυρία Φασουλάκη, μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου και εκπρόσωπο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

πηγή : newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to Hide Advanced Floating Content