Υλικά (για 5-6 άτομα):
- 1 κιλό μοσχάρι για τας κεμπάπ (από σπαλομίτα ή χτένι σπάλας ή ελιά μαζί με το κόκκαλο) κομμένο σε κύβους των 4 εκ.),
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο),
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο,
- 1 μικρό κουνουπίδι (κρατώ μόνο τα μπουκέτα του κι αφαιρώ το κοτσάνι),
- 2 δαφνόφυλλα,
- 4 αλεσμένες ντομάτες,
- ελάχιστη ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής),
- αλατοπίπερο,
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά),
- πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
Τρόπος Παρασκευής:
Γυρνάω σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (7/9)το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα αφού προηγουμένως το έχω αλατοπιπερώσει. Το αφαιρώ και το κρατάω στην άκρη. Κατόπιν γυρνάω το κρεμμύδι ωσότου μαλακώσει κι αυτό και πάρει λίγο χρώμα πάντα σε δυνατή φωτιά (7/9).
Επαναφέρω στην κατσαρόλα το κρέας, προσθέτω τα δαφνόφυλλα κι αφήνω το φαγητό να σιγοψηθεί στο ζουμί του για 1,5 ώρες (σε μέτρια φωτιά 4/9).
Στην συνέχεια, προσθέτω την ντομάτα και συνεχίζω να σιγοψήνω το κρέας για 1 – 1,5 ώρα ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας. Λίγο προτού αποσύρω το κρέας από την φωτιά κι αφού δω ότι είναι έτοιμο προσθέτω από πάνω τα μπουκέτα κουνουπιδιού.
Περιμένω να πάρει το φαγητό νέα βράση και ψήνω για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το κουνουπίδι και να πάρει την γεύση της σάλτσας. Αποφεύγω ν’ ανακατέψω το φαγητό παρά μόνο σείοντας την κατσαρόλα για να μην διαλυθεί το κουνουπίδι.
Σβήνω την φωτιά κι αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για καμιά ώρα προτού το σερβίρω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν).