Μικρή υποχώρηση στο 11,4% για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read
a54d8fa60bfc42f08d943d6c327c297b

Οριακή αποκλιμάκωση στο 1,4% παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 11,6% τον Ιούλιο, με την τιμή του φυσικού αερίου να καταγράφει αύξηση ρεκόρ κατά 261,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 38,5%, αλλά και με τις τιμές πολλών από τα βασικά τρόφιμα πολύ πάνω από τον μέσο πληθωρισμό. 

Μαζί με την αύξηση των καυσίμων και λιπαντικών κατά 21,5% και των στερεών καυσίμων κατά 11,3% οι αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων παραμένουν η πρώτη αιτία πληθωριστικών πιέσεων αφού αύξησαν τον πληθωρισμό του προηγούμενου μήνα κατά 5,76%. Αυτό σημαίνει ότι αν οι τιμές τους ήταν αμετάβλητες ο πληθωρισμός Αυγούστου θα ήταν 5,6%.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις και σε βασικά τρόφιμα. Τα βρώσιμα έλαια και λίπη είχαν αύξηση 25,5%, το ψωμί και τα δημητριακά καταγράφουν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 18,5%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 18%, τα κρέατα κατά 17,1%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 12,5% και η κατηγορία λοιπά τρόφιμα κατά 11,4%. Τα λαχανικά καταγράφουν αύξηση των τιμών τους κατά 7,9%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 6,3%, τα μεταλλικά νερά κατά 5,5% και τα ψάρια είχαν αύξηση τιμής 3,7%. 

Τεράστιες αυξήσεις καταγράφονται και στις υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο είχαν αύξηση τιμής κατά 71,4%, με πλοίο κατά 25,4% και με ταξί κατά 32,9%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία είχαν αύξηση κατά 16,2%, οι τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους κατά 13,9%, το πακέτο διακοπών κατά 12,6% και οι τιμές σε εστιατόρια είχαν αύξηση κατά 5%, οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα είχαν αύξηση κατά 12,9%, στα μεταχειρισμένα κατά 15,9%, ενώ στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ κατά 8%. 

Η μηνιαία σύγκριση 

Η αποκλιμάκωση γίνεται φανερή και στη μηναία σύγκριση. Τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση κατά 0,3%.

Μικρή υποχώρηση στο 11,4% για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση η οποία διαμορφώθηκε από τις αυξήσεις: 

– Κατά 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά. 

– Κατά 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. 

– Κατά 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. 

– Κατά 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακή περίθαλψη. 

– Κατά 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία. 

– Κατά 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. 

Οι αυξήσεις αυτές υπεραντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις: 

– Κατά 7,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων. 

– Κατά 4,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

πηγη-capital.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.