Είναι οι αφανείς ήρωες, μάχονται τις πυρκαγιές και δίνουν και την ζωή τους για να σώσουν συνανθρώπους και περιουσίες. Κάποιοι ξεχνάνε την σπουδαιότητα των πράξεών τους, αλλά για μια ακόμη φορά και στην περιοχή της Εύβοιας, και στην Βοιωτία και σε 53 ακόμη σημεία της χώρας -την Τρίτη- έδωσαν την μάχη κόντρα στον πύρινο εφιάλτη.

Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Η μεγαλύτερη και ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δόθηκε στην Εύβοια. Εκεί, με φοβερή αυταπάρνηση οι πυροσβέστες στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν ζωές, περιουσίες και ότι περισσότερο μπορούσαν πάλεψαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να παλεύουν.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Στερεά Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, Βαγγέλη Παληού, δυνάμεις
από την Αττική και όχι μόνο, συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για πάνω από 30 ώρες καταφέρνοντας να περιορίσουν τη καταστροφική λαίλαπα που έχει κατακάψει χωριά και δασικές εκτάσεις στην Εύβοια. Αγώνας δίνεται ειδικότερα από τους πυροσβέστες για να κρατήσουν το ισχυρό μέτωπο της πυρκαγιάς μακριά από τα Ψαχνά.


Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες χθες και σήμερα δεν κάνουν απλά το καθήκον τους, δείχνουν περισσή αυτοθυσία για να αντιμετωπίσουν τον πύρινο εφιάλτη και όλοι μας τους οφείλουμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο τα ξημερώματα της Τετάρτης

Το μέτωπο έφτασε τα 11.5 μέτρα…

Αξίζει να σημειώσουμε πως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, το μέτωπο της φωτιάς, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης έφθασε τα… 11,5 χιλιόμετρα. Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν τις δεκάδες μικροεστίες που ξεπηδούσαν συνεχώς σε όλο το μήκος του μετώπου, και δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφή.

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στην Εύβοια και έκαιγε ανεξέλεγκτα. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν ήδη εκκενωθεί τέσσερα χωριά. Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ στη συνέχεια οι φλόγες έφτασαν γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν, οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε ασφαλές σημείο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο υπεύθυνος πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας που βοήθησαν από την πλευρά τους όπου χρειάστηκε.

Καλύτερη η κατάσταση…

Με το πρώτο φως της Τετάρτης 6 αεροσκάφη Canadair άρχισαν να επιχειρούν στο μέτωπο της Εύβοιας. Το έργο τους συνδράμουν 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα και πεζοπόρες δυνάμεις. Μετά από μια δύσκολη νύχτα, άρχισαν οι ρίψεις από αέρος και όλοι ελπίζουν πως σήμερα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει παρθένο δάσος από τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην Ιστιαία, ωστόσο με την πυρκαγιά να βρίσκεται σε ύφεση καθώς και στο μέτωπο της Θήβας, όπου η εικόνα είναι επίσης καλύτερη.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like